Oceniajmy po owocach. W tym roku komercjalizacja PCR One i Bacteromica. I gruba kasa na koncie spółki z mega dywidendą. A jeśli nic nie wyjdzie z panelu Covidowego to trudno. Jeszcze rok temu nikt nawet o nim nie myślał, a transakcje przed pandemią pokazywały na wycenę podobnych urządzeń na okolice 100 mln dolarów. O na to liczę. Też mnie wkurza, że Total spuścił pakiet akcji w rynek ale nic na to nie poradzę. Ja tam trzymam spokojnie...
Dokładnie. Zabawne to jak sentyment do spółki się zmienia, mimo że jesteśmy znacznie bliżej finału niż pół roku temu. Parafrazując tego od jeziora: chmura zasłoniła słońce, więc pelikany w popłochu skaczą do wody rozbijając się o skały :D
nie róbmy z tego sprawy emocjonalnej. piszesz, że jesteśmy coraz bliżej, ale ujawniło się już kilka fu..up'ów. Nie przesądzając o porażce, bo wierze w sukces, ale nie można nie zauważyć, że są i może będą jeszcze większe trudności. Nie wiadomo, czy się uda
Wg mojej oceny to jesteśmy w lepszej sytuacji niż pół roku temu, mimo tych f-upow. Nie twierdzę, że nie ma zagrożeń. Twierdzę, że jesteśmy bliżej i szansa na sukces jest większa niż pół roku temu. Dlatego ja nie skaczę w popłochu na skały.
Krzychu, ogarnij się. To nie są papiery ORLENu czy KGHM tylko spółki innowacyjnej o wysokim ryzyku niepowodzenia biznesu. Albo to rozumiesz i liczysz się że stratą, jak biznes nie wyjdzie, albo jesteś dzieciak i sprzedajesz w popłochu gdy tylko komunikat oceniasz negatywnie. Oczywiście nie masz pojęcia, czy ten komunikat zwiastuje duże problemy czy tylko przejsciowe. Jakby tak działali gruby inwestorzy to na świecie nie powstałby żaden poważny biznes, a oni nie staliby się grubymi inwestorami. Ja liczę się że stratą, ale jestem tu dla wielokrotnego zysku, a nie dla 10 czy 20%, jak ty. Także idź się bać gdzie indziej, bo to nie jest zabawka dla ciebie.
Kurs jest zgnojony przez kolejne ogłoszenie opóźnienia z panelem Covid i przez zrzut Totala. Wiadomo że nie tworzy to gruntu do szybkiego odbicia ani dobrego sentymentu do spółki. Abstrahując od emocji pamiętać trzeba że trwają badania certyfikacyjne na panel MRSA i w każdej chwili możliwe jest nowe info o starcie badań klinicznych na panel Covid z nową metodą referencyjną. Bacteromic też o krok od startu badań certyfikacyjnych. Faktycznie jest tak ja pisze @ADS, że jesteśmy znacznie bliżej finału, a kurs jest najniżej od roku. Jakby spojrzeć na to trzeźwo - to raczej nie należy się już spodziewać dalszej przeceny, tylko raczej odbicia kursu po dobrym info. Mam takie przekonanie że po serii f..kupów kolejne info będzie wreszcie dobre i przełamiemy złą passę.
TOTAL się wysypał na Cormay kolejny raz w piątek. W lutym TOTAL zwalił kurs u nas na Scope. To tylko potwierdza że kurs Scope ma dziś mniejszy związek z samym Scope a determinowany jest przez potrzeby płynnościowe TOTALA. Wszystko do czasu bo jak Scope zacznie iść znów do przodu z certyfikacją PCR ONE i Bacteromic to kurs wróci na właściwe tory. Ja wykorzystuję tą sytuację i dobieram Scope po tej nienaturalnie niskiej cenie.
Info o wysypaniu się Totala na Cormay to dobra wiadomość, bo zwiększa prawdopodobieństwo, że sprzedaż akcji scpfl nie miała nic wspólnego z fundamentami i z ostatnim info od spółki. Chyba więc faktycznie zbieżność dat to zbieg okoliczności.