Przeglądałem dzisiejszy raport i zastanawiam się, czy go dobrze rozumiem.
Przychody z podstawowej działalności spadły z 7,45 mln do 7.23 mln. Gdy się przyjrzeć składowym to główne zmiany, to: e) oferowanie instr. fin. (spadek z 5.93 mln do 3.26 mln) g) prowadzenie rach. pien, przechowywanie i rejestrowanie instr. fin. (...) (wzrost z 50 tys do 2.14 mln) Czy dobrze rozumiem, że spółka przekształca strukturę przychodów? Odpuszcza sobie z kontami maklerskimi i skupia się na animacji emisjach? Prace nad nową platformą są w trakcie (co widać w bilansie wartości niematerialnych), ale może nie była ona konieczna, by zwiększyć działalność w tym obszarze.
Zgaduję, że duże "IV. Przychody z instrumentów ..." oznacza, że spółka jest zarobiona na tegorocznej hossie i zamknęli pozycje, bo potrzebują kasy na inwestycje.
Byłbym wdzięczy, gdyby ktoś bardziej doświadczony dał znać, czy podobnie to interpretuje
Ale to już zapowiadali wcześniej, że będzie ekspansja działalności i skupiają się na obsłudze emisji. Nowa platforma to taki zdecydowany krok w tym kierunku. Niby nie było tematu odpuszczania kont maklerskich...
Nie wczytałem się wcześniej w dane na temat zarobków. Zarząd postanowił zacisnąć pasa, a z kolei pensja pracowników wzrosła średnio o 80%. Mam nadzieję, że zmotywowany pracownik, to pracowity pracownik ;)
Dnia 2021-03-03 o godz. 12:45 putis napisał(a): > Przeglądałem dzisiejszy raport i zastanawiam się, czy go dobrze rozumiem. > > Przychody z podstawowej działalności spadły z 7,45 mln do 7.23 mln. Gdy się przyjrzeć składowym to główne zmiany, to: > e) oferowanie instr. fin. (spadek z 5.93 mln do 3.26 mln) > g) prowadzenie rach. pien, przechowywanie i rejestrowanie instr. fin. (...) (wzrost z 50 tys do 2.14 mln) > Czy dobrze rozumiem, że spółka przekształca strukturę przychodów? Odpuszcza sobie z kontami maklerskimi i skupia się na animacji emisjach? Prace nad nową platformą są w trakcie (co widać w bilansie wartości niematerialnych), ale może nie była ona konieczna, by zwiększyć działalność w tym obszarze. > > Zgaduję, że duże "IV. Przychody z instrumentów ..." oznacza, że spółka jest zarobiona na tegorocznej hossie i zamknęli pozycje, bo potrzebują kasy na inwestycje. > > Byłbym wdzięczy, gdyby ktoś bardziej doświadczony dał znać, czy podobnie to interpretuje
Poczytaj uważnie... na działalności maklerskiej ponoszą stratę i to powyżej 2 mln PLN...
Po co inwestować w działalność maklerską skoro tego typu firm jest mnóstwo?
Zobacz zasady działania enwai.pl
To jest ciekawe że nie musisz mieć u nich konta żeby brac udział w zakupach na platformie- mogą sprzedawać klientom wszystkich innych biur makleskich.
Na pewno mocno wchodzą w inwestycje na własny rachunek i z tąd podniesienie kapitalu o 1064000zł tier1
Dla mnie kluczowy do decyzji czy jeszcze dobierac( bo sprzedawać nie mam ochoty) jest wynik za 1Q
> Poczytaj uważnie... na działalności maklerskiej ponoszą stratę i to powyżej 2 mln PLN... Nie rozumiem. Widzę, że przychody są niższe, ale nie widzę straty. Możesz rozwinąć?
Pierwszy kwartał niestety będzie słaby porównując kwartał do kwartału i podobny r/r... Mam nadzieje że z 1 mln zł zysku wykręcą. Spółka do zakopania na lata.