Podatek cukrowy działa wedle założeń wprowadzających daninę, czyli po myśli rządu. Z pierwszych danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że w styczniu i na początku lutego (w ciągu 5. tygodni obowiązywania daniny) wartość sprzedaży napojów bezalkoholowych spadła o 16 proc. Z kolei liczba transakcji spadła o 25 proc. rok do roku.
Otóż, mnie się wydaje, że wszedłeś tutaj z myślą o kupnie większej ilości, bo jak wszyscy wiedzą, przyszłość Kryvity rysuje się bardzo pozytywnie, a co za tym idzie, również zysk jej akcjonariuszy, tym bardziej, że dodatkiem ma być sporą dywidenda. Więc jeśli kupić teraz, większą ilość, to lepiej najpierw spróbować obniżyć cenę, wtedy od razu i większy zarobek, gdy wkrótce ruszy w górę!!!
Tak pozytywnie jak było z wynikiem 2020 już nigdy nie będzie i to musi się uwzględnić w cenie akcji. Już nigdy na dezynfekcji nie zrobią takiej kasiory jak w I półroczu 2020. Koniec kropka- na oranżadkach marża jest jednak stosunkowo mała.
Zdecyduj się na jeden nick - bo wygląda to na schizofrenię - Przyszłość czy Niemaco?. Jakbyś chciał zrozumieć więcej to przeanalizuj espi z ostatnich miesięcy. Dezynfekcja to produkcja poboczna, a rozszerzenie działalności na nowe kategorie (HardSelzery) i rynki (USa, Australia, now umowa na Europę) to dodatkowe przychody na wyższej marży. Dal tych co w Polsce polecam COSMO w Biedronce - Pinacolada prima sort
Potencjalne wejście w suplementy nie jest w żadne sposób zdyskontowane, lecz musimy pamiętać, że jest to tylko domniemanie w oparciu o ogłoszenie o pracę - może być to zatem wstępna idea, która wymaga rozszerzenia w przyszłości. Suplementy przechodzą proces rejestracji i to zajmuje czas więc raczej traktowałbym to jako czynnik wzrostu na 2022. Z drugiej strony takie śledztwa przypominają mi lipiec/sierpień zeszłego roku zanim Krynica oficjalnie zakomunikowała szacunki Q2 - wtedy też były wahania pomiędzy 5,8 a 7,5 pln :)
Czekam z niecierpliwością na roczne sprawozdanie finansowe. Piękny wzrost przychodów i zysku ze sprzedaży w IV kwartale, natomiast zysk netto już nie do końca. Gdy jednak widzę ogłoszenie o pracę dla technologa, ponieważ wchodzą w suplementy diety, to chyba zaczyna mi świtać, gdzie te pieniądze zostały zainwestowane.