• ASBIS VS SFD Autor: ~inwww [89.72.176.*]
    asbis jest tani ale ciężko mu będzie poprawić wyniki, raczej będzie mieć gorsze i wtedy c/z pewnie w okolicach 6x7 bardziej realne i jest też mocno zależny od kursu walut, natomiast sfd poprawiając przychody zdecydowanie poprawia swoją rentowność i jak np w tym roku zrobi 240-260przychodów i 17-20zysku jako ecommerce będzie miec c/z 8-10 :) a co jeśli w kolejnym zrobi w okolicach 300-320m ?? Zysk netto wtedy to => 25-30baniek i mamy c/z 5-6x i to nie jest żadne życzeniowe myślenie spojrzcie na ich poprawy miesięczne przychodów i zysk netto 2020 vs 2019.... ktoś wyrzuca spoko ale po wynikach za 1kw 2021 to się skończy i poziomów w okolicach 4zł raczej już się nie uświadczy :P założyłem wzrost r/r 25% co jest bardzo realne widząc po styczniu ponad 40%... póki pokazują ponad 20-25% jak dla mnie nie ma tematu :) brać i nie narzekać, plus niski freefloat tutaj akurat jest pomocny :)
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Kolo [5.173.64.*]
    Nie wiem kto dziś popuścił, ale dzięki za Akcje po 4.04.
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~DorianYatesMrOlympia [83.5.156.*]
    Słuszne uwagi. Tylko, gdy sfd rosło pod 5 zł, to nikt nie narzekał i nie żałował, że nie przerzucił się na asbis. Rzuć okiem na mój wpis "Trigon rekomenduje...". Dzisiaj pojawił się skrót z rekomendacji dadelo, czyli stricte e-commerce. C/Z w wysokości ponad 40. Kapitalizacja do przychodów w wysokości prawie 3.
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~inwww [89.72.176.*]
    asbis też mam :) ntt i action, znam te papiery branżę itp sfd uważam za perspektywiczną natomiast cenrum rowerowe i answear za przewartosciowane
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~KK [89.72.176.*]
    https://stooq.pl/q/?s=ntt&d=20210301&c=1m&t=c&a=lg&r=act+abe+asb

NTT odstaje i zawsze goni Action i Asbis
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Kolo [5.173.40.*]
    Nie wiem co was tak naszło na te porównania z asbisem. Dwie odmienne spółki z innych branż. Asbis aktualnie bardziej znany, co ma swoje plusy i minusy.
    Uważam że Sfd ma szansę szybciej zwiększyć swoją kapitalizację i w konsekwencji cenę akcji dwukrotnie ( z 4zł na 8 ) niż asbis (z 11 na 22).
    Tak czy siak trzeba trochę czasu, bo to nie będzie jutro czy za tydzień.
    Ja osobiście dzisiaj kupowałem Sfd za 4.04, chociaż miałem teoretycznie wybór kupić asbis za 11.
    Tutaj kiedyś była kiszona na 40 groszy a potem jak wybiło to ciężko było wsiąść do pociągu.
    Może być podobnie. Po kiszeniu w okolicach 4 zeta w kilka sesji może być rajd na np 6 zeta.
    Wystarczy ze kapitał tu napłynie, a to kwestia czasu.
    teź dziś dobierałem sfd i do tego NTT poniżej 5zł sztos :)
    asbis dojdzie do 15 ale bedą zrzuty już przy poziomach kilkunastu zł i dywidenda z 30% podatkiem,
    sfd to może być papier na kilka lat bo dla nich nie ma granic
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Insider [31.0.52.*]
    Skąd pomysł, że od dywidendy z Asbisu jest 30% podatku? U źródła nie płacisz, bo siedziba na Cyprze, a w Polsce normalne 19%. Wskaźnikowo (nawet po ostatnich wzrostach) SFD jest 3 razy droższe od Asbisu. No i ten FF :/ Fundy tu nigdy nie wejdą.
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Kolo [5.173.56.*]
    Do insider.
    Stary, jakiś czas temu tu pisałeś że wyszedłeś z Sfd. Nie masz akcji. Po co teraz tu starasz się na siłę obrzydzić wszystkim spółkę? Rozumiem że za jakiś czas zamierzasz tu wrócić z pomnożoną kasą i pilnujesz by ci kurs za bardzo nie odleciał. Potem jak odkupisz będziesz naganiać na 20zl. Wiele takich gości-chorągiewek już widziałem.
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Insider [31.0.54.*]
    Przepraszam Cię, ale w którym momencie "obrzydzam"? Stwierdziłem tylko fakty.
    racja, z tym podatkiem pomyliłem inne spółki od których płaciłem 30%
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~FF [31.60.159.*]
    20% free float to dużo?
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~RysiekP [212.182.118.*]
    mam duży pakiet SFD, ale mam też Asbis i uważam że Asbis dojdzie w tym roku do 15-20 zł
    jak najbardziej jest to możliwe, dlatego też trzymam asbis, action i NTT. AB nie lubię więc nie mam. SFD natomiast działa w innej branży i moim zdaniem to jest jego duży plus ponieważ nie ma bliskiego peersa/alternatywy, 7fit to mikrus => ale też go mam bo ma potencjał. SFD jest coraz bardziej poukładane, poprawiają dialog z inwestorami więc widać że im zaczyna zależeć i tak jak inwesotrzy bali się asbisu że to pojedyncze wyskoki z dobrymi wynikami tak i tu ciągle jest jeszcze niepewność, ale jak to się zmieni... a wiadomo że płacą i chcą płącić dywidendę to powoli zacznie trafiać do coraz szerszego grona potencjalnych akcjonariuszy.... już jak pokażą za luty który miał mniej dni przychody w granicach 18-19milionów będzie wiadomo że sytuacja u nich jest kolorowa :)
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Kolo [89.64.49.*]
    Też mam zarówno SFD jak i ASBIS.
    Pakiety porównywalne w sumie. Trochę teraz zmienia się na korzyść SFD bo nadal dokupuję co jakiś czas.
    Nie dokupuje już asbisu po 11-12. Dokupywałem jeszcze po 8, a tak to trzymam to co mam.
    Wolę po 4 zł dokupić jeszcze sfd jak dają.

Spółki różne pod tym względem, że

na ASBISIe od czasu do czasu są takie rajdy i ostatnio mocniej rośnie, ale jest tam spekuła, i należy się liczyć z takimi zagraniami jak dziś pod koniec sesji. Jeszcze przedwczoraj max był tam 12.20 dziś jest 11.20.
    Niektórych takie coś rusza, innych nie.

Na SFD jest spokojniej, dla niektórych może nudniej. Chociaż tutaj się kurs z czasem osuwał, bo niecierpliwi wywalali.

Obie spółki mają wspólny mianownik, że de facto wypłacają dywidendę dwa razy w roku (w sensie jedną właściwą i drugą - zaliczkową w grudniu). Co mnie się bardzo podoba.

Ogólnie mam obie spółki i uważam, że obie będą sobie dobrze radzić i będą rosły.
  • Re: ASBIS VS SFD Autor: ~Insider [31.0.48.*]
    "asbis jest tani ale ciężko mu będzie poprawić wyniki, raczej będzie mieć gorsze..." - nie lubię się znęcać, ale spójrz jak zmieniły się kursy Asbisu i SFD od czasu twojego posta
    nie znęcasz się, przeczytaj wszystkie posty gdzie coś napisałem, mam asbis również, a minęło dopiero kilkanaście dni, mowa o wynikach w perspektywnie kwartałów i lat.... asbis jest większy, bardziej znany i jest na gpw a nie nc.... i ma inny freefloat, zobaczy jak się sytuacja będzie mieć za np. 2-4 kwartały. Mam też NTT i Action... ale nie mam np answeara
[x]
SFD -0,32% 3,09 2025-09-29 16:40:22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.