Tu jest link do KNF: https://www.knf.gov.pl/aktualnosci?articleId=71488&p_id=18 Poczytajcie, coś się nauczycie może... A prezes mówi że muszą się spieszyć z wezwaniem (mam nadzieję, że obejmą ich już nowe regulacje) dlatego, że w myśl nowej ustawy, średnie nie mają znaczenia przy ustalaniu ceny wezwań. Liczy się wartość godziwa ustalona przez biegłych rewidentów. Rozmawiałem z jednym i powiedział, że chyba nikt nie zaryzykuje w przypadku firmy w tak dobrej kondycji, wycenić poniżej 80 % wartości księgowej (czyli ok 55 zł), bo może stracić uprawnienia, a to dobra praca... Tak, do przemyślenia...
Dodam jeszcze że będzie jeszcze jedna zmiana. Bardzo mądra, choć w tym przypadku nie ma znaczenia. Wezwanie będzie wymagane po przekroczeniu 50 % kapitału, co uważam jest dobrym pomysłem. Zbyt dużo mamy na giełdzie spółek z małym free-floatem...
Bo nie chcieli płacić nawet tyle i chcieli zniechęcić do zapisów. Teraz też nie chcą ale akcje mieć chcą, więc....mają problem ile dać premii w wezwaniu. Razem z premią 30? 32? a może 35? Jutro się dowiemy. Tyle że nieskuteczne wezwanie nie zablokuje forsowania uchwały o delistingu. I tutaj mamy pole do popisu. Złoto jest tylko dla zuchwałych. I niestety wytrwałych....
Mogliby w wezwaniu dać cenę z 120 za te parę akcji które chcą kupic , kto bogatemu zabroni, ile same te nie ruchomości są warte ile fabryka ile maszyny ile, kadra, pozycja rynkowa, kontakty i powiązania biznesowe, spółki zależne i znajomość rynku. Zbudować taka firmę od podstaw? Lata pracy i góra pieniędzy a konkurencja nie śpi.
Allmighty ja mam do Ciebie pytanie . Bardzo proszę o odpowiedź . Dlaczego wciąż wysyłacie jakieś projekty ? Czemu mieszasz ludzia w głowach ? Ja bym chciał jakieś potwierdzenie że coś wchodzi w życie że coś zostało ustalone . Wciąż wysyłane są jakieś jesienne fantazje urzędników ? Czemu ?
Proszę bardzo, jest projekt ustawy o zmianie ustawy, jest też termin do uprawomocnienia się ustawy, po jej publikacji, poczytaj sobie. To nie są tak naprawdę skomplikowane rzeczy.
No nie są skomplikowane ale jak mógłbyś pomóc mi bo tam jest napisane że wchodzi w życie 14 dni od publikacji a ja nie mogę znalesc gdzie została opublikowana ??? W dzienniku ustaw jej nie widzę a miała obowiązywać od jutra. Nie większe artykułów prasowych na ten temat choć na jesień było tyle zapowiedzi i krzyku teraz cisza . Jak byś mógł znalesc kiedy została opublikowana to by było łatwiej.
Wiem ale chciałem zobaczyć jak z tego wybrnie. To były jakieś fantazje KNF ale nikt nic nie wprowadził tylko jakieś kosmetyki. https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20210105/projekt-rzadu-pozwoli-zachowac-obowiazek-wezwania-przed-wycofaniem-spolki-z