Chcialbym zapytac odnosnie aktualnej sytuacji na wykresie Usd/Jpy . Jednak wczesniej mam takie pytanie odnosnie fal elliota . Czy pierszwa fala musi byc 5-tka czy moze byc 3 jesli chodzi o rynek walutowy ? A pytanie to wiaze z aktualna sytuacja na wykresie usd/jpy. Patrzac od slupka 17.08 godzina 8 wykres H4 widac wyrazna strukture abc gdzie b tez jest abc . Pozniej bylo zejscie rowniez wyraznym abc i teraz "nesmiale wzrosty". Nie wiem czy dobrze to zawalifikowalem. Dlatego pytan czy to mze byc fala 1 w strukturze abc ? Czy jest to dopuszczalne. Z gory dziekuje za odp i pomoc.
zgodnie z klasyką fala 1 powinna być 5 falowa, ja dopuszczam abybyła 3 szczegolnie na rynkach walutowych gdzie mamy dwa instrumenty w jednym. Pana wnioski sa zgodne z moimi założeniami ale ja kierowałem się nie strukturą a miejscem gdzie zatrzymały się spadki czyli 111.56 ktore wynika z równości korekt w skali tygodniowej. druga wskazówką jest dł domniemanej fali pierwszej. dlatego też bardziej skłaniam się ku testowi 124 niż wybiciu 111.56. ale czas pokaże kolejne dni mogą wskazać kolejne wskazówki układanki ceny.
pawel