Ja juz podawałem swoje ale nie jestem takim fachowcem jak koledzy brokerzy BOŚia , wiadomo praktyka czyni mistrza . Zresztą z ich wyliczeń muszą korzystać fundusze a wiec robione przez nich zakupy i co za tym idzie wycena naszego Marvipolu . Zatem bez owijania bawełny konsensus rynku czyli prognoza zysku biura maklerskiego BOŚia z 28 stycznia 2021 wyglada nastepująco Za 4q przewiduja 9 mln zysku netto z czego 5 mln to magazyny a 4 mln developerka .Zysk za cały rok 2020 to 52 mln
Inwestjemy chyba w to nie wierzysz co napisałeś... Chcesz powiedzieć ze wydanie kluczy do 443 szt. mieszkań przy przychodach z nich w wysokości 259,5 mln zł nie da nawet 10% rentowności netto ??? zwłaszcza jak tam jest Topiel No 12 ?? Przy 4 mln to .... rentowność netto wyniesie 1,542% hahaha to niemożliwe przecież. 259,5mln*1,542% = 4,00149 mln Nie umiem ocenić rentowności magazynów ale jednego jestem pewien... rentowność netto mieszkań na pewno nie jest mniejsza niż 10% z reguły przekracza 15% załóżmy ostrożnie że to jest 12% 259,5*12% = 31,14 + 5 mln z tych magazynów nie umiem ocenić ile na nich można zarobić trzeba by znać stopień zaawansowania prac nad nimi. Tak czy siak powstaje nam ok 36 mln za IV kw. 2020
Kr zejdż na ziemie umiesz czytać to przeczytaj jeszcze raz . Te 4 mln z mieszkaniówki w 4q wyliczyli analitycy BOSia a nie ja . Oczywiście że ja sądzę że to jest nie możliwe ja wyliczyłęm +- że bedzie w 4q 40 mln z mieszkaniówki i 10 mln z magazynów ale co poradzisz to nie nasze wyliczenia biorą pod uwagę fudusze tylko do podemowania decyzji muszą kierować się analizami BOSia który pokrywa swoja analizą rynkową Marvipol i dlatego fundusze nie kupują i cena stoi . Ale to jest jeszcze nic bo analitycy Bosia poszli dalej i podali oczekiwany przez nich zysk Marvipolu za 2021 uwaga 24 mln zł za cały 2021 rok Obniżyli projekcje finansowe na 2021 i podwyższyli na 2022 rok, gdyż twierdzą że Marvipol poinformował, że realizacja Unique Tower (ponad 500 lokali) zostanie zakończona w 2022 roku.Według nich Marvipol zamiast 900 lokali odddałby tylko 400 w 2021 roku . Pytałem o to w firmie ale mi odpowiedzieli że tylko działalność wynajmu mieszkań pod marką Royal Tulip Warsaw Apartments a wiec sama działalność wynajmu( same oddanie do uzytkowania i zaksiegowanie zysku powinno być w 2021 roku wyjątek może stanowić ok 100 lokali a nie 500 ze wzgledu na pierwsze umowy które były podpisywane inaczej ) i to początek wynajmu planowany jest na 2022 Inwestycja jest już prawie ukończona w grudniu 2020 był gotowy stan surowy a teraz robiona jest elewacja co widać na filmie z 9 lutego 2021 co wiecej firma potwierdza to z wykrzyknikiem że inwestycja bedzie gotowy w tym roku facebook MarvipolDevelopment Teraz rodzi sie pytanie czy taka firmę prywatny inwestor czy instytucja kupi jeśli nie ma pojecia co się firmie dzieje tylko opiera sie na analizach powaznych instytucji i wierzy w spadek zysku do 24 mln .
Inwestujemy nie zarzuciłem Ci ze się mylisz napisałem tylko ze chyba nie wierzysz w tą prognoza którą napisałeś. I tak doczytałem ze napisałeś ze nie jesteś fachowcem jak brokerzy z BOŚ i ze to ich prognoza. Po prostu aż się głupio czyta takie brednie. Przecież wiem ze to nie Twoja prognoza nieraz się spieraliśmy kto zarobi więcej Ronson czy Marvipol, która firma była wtedy tańsza i która może bardziej wzrosnąć. Wydaje mi się że już najwyższy czas na Marvipol bo o ile wtedy obie spółki kosztowały mniej więcej tyle samo przynajmniej księgowo (o potencjalne zyski się spieraliśmy) to teraz Ronson jest dwa razy droższy i najwyższy czas na Marv ! cd...
Ok.Kr Sorry. Boś sobie jaja robi z prognozami ale ich trzeba traktować jako antywskażnik . Głupie pytanie ale oznacza właściwie skrót Kr Krzysztof ,Kraków czy coś innego.
Jak wspomniałem poprzednio... jak mądry mówi to i głupi się czegoś nauczy. Gdyby przyjąć obliczenia inwestujemy.pl wtedy zysk na akcję wyniósłby ok. 2,1zł tj. 0,4zł z dywidendy.
Zobaczymy jak wyjdzie, ale gdyby faktycznie tak było i przy utrzymaniu tego samego poziomu zysków, to przy corocznym zwiększaniu dywidendy o 10% przez kolejne 4 lata nie ważne czy Marvipol kosztuje 1zł czy 100zł. Zysk z samej dywidendy jest wystarczający aby uchronić kapitał przed inflacją i zarobić godziwą sumkę.
To samo BP i PZU które niezależnie czy spadną czy wzrosną(chociaż w przypadku BP to ze względu na postępy w szczepieniach/odblokowywanie gospodarki powinno prędzej czy później odbić do poziomu z początku 2020) to kupione w obecnych okolicach cenowych dają dywidendę na poziomie 5-6% rocznie.
Jak to mówią nie Tesla/ Bioton, a chęć szczera zrobią z ciebie milionera:)
Sorry Marku mądrości u mnie za grosz ale wydaje sie że żle liczysz dywidendę bo zgodnie z polityką dywidendowa na stronie firmy bedą trzy dywidendy a nie dwie czyli 20% z zysku za 2020 ale zapominasz o trzeciej grudniowej zaliczkowej za 2021 i wcale nie jest powiedziane że nie zwieksza dywidendy bo nie potrzebuja już pieniedzy na realizację budowy bo nagle dostali dostali zaliczkowo 125 mln od Heimstaden Bostad ale maja tez zapewnione dalsze finansowanie tych inwestycji aż do 380 mln wraz z postępem prac czyli oddawaniu kolejnych kondygnacji czyli odblokowuje się im 380 mln zł które normalnie mósieliby sami wyłożyć korzystając z obligacji , kredytów czy swojej kasy a przecież w kasie w ostatnim raporcie było 330 mln . Firma śpi na kasie planują przejęcia ale to tylko zwiekszy zyski