• Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Renot [37.47.186.*]
    To został wyśmiany przez wielu, a ja uważam to za realny scenariusz zanim polecimy na 6 PLN.
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~wera [5.173.177.*]
    niech bedzie ,chetnie przygarne z 3tys sztuk!
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~inwww [89.72.176.*]
    jak ktoś popuści i wrzuci w jednym strzale 50-100tys szt to może i tak ale.... to tej osoby strata :) ja z chęcią w okolicach 4zł dobiorę a niżej tym bardziej nawet za część innych papierów
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Poldek [89.64.50.*]
    No najwyraźniej papier musi się jeszcze trochę odleszczyć przed rajdem w górę. Ale od poniedziałku już zostanie do wyników tylko 2 tygodnie. Inna sprawa, że to wyrzucają płotki, te 4.04 to było 1700 akcji. Raczej sensowniejszej liczby się nie dostanie.
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Insider [31.0.94.*]
    "jak ktoś popuści i wrzuci w jednym strzale 50-100tys szt to może i tak ale.... to tej osoby strata :) ja z chęcią w okolicach 4zł dobiorę a niżej tym bardziej nawet za część innych papierów"

Czy strata... hmm. Wchodziłem w SFD od poziomu w granicach 1 zł za akcję. "Dałem się wyleszczyć" przed raportem z całkiem satysfakcjonującym zyskiem. Co do strzału 50-100 tys. sztuk, to brak jest tutaj takiej możliwości, bo nie ma tylu chętnych w arkuszu. "Wysypywałem" na przełomie stycznia i lutego spory (jak na SFD) pakiet i zajęło mi to prawie 2 tygodnie - a i tak na wykresie wyraźnie widzę mój okres rozstawania się ze spółką. Tak czy inaczej SFD darzę szczególną sympatią :)
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~inwww [89.72.176.*]
    wchodziłem z podobnych poziomów jak ty, jeśli sprzedawałeś przez 2 tyg przed raportem to znaczy że przy podobnych cenach do obecnych, ponieważ poziomy 4,8-4.9 były przez chwilę po publikacji wyników za styczeń. Jak ktoś sprzeda po 3.6 to się wyleszczy ponieważ 4,5 i wyżej będzie niedługo... papier ma potencjał wzrostu przez kolejne kwartały, będą korekty to oczywiste natomiast to że zarobiliśmy 4x nie oznacza że z tych poziomów nie można zarobić kolejnych 4x szczególnie jesli się kupi papier po 3,6zł => 14,4zł :) daję maks 2 lata :) i będą tego typu poziomy. Spytał byś rok temu posidaczy akcji po 40gr czy wierzą w 4 zł uważali by cię za wariata :) a tu czysta matematyka... niech tylko trzymają tempo rozwoju a o kurs się nie martwię
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Insider [31.0.94.*]
    Tak, sprzedawałem nawet na poziomach niższych niż obecnie. Wchodziłem jednak mocniej w inną spółkę i na dzisiaj nie żałuję.
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~as [5.173.177.*]
    nie wiem czy zauważyliscie ale przez moment na kupnie bylo 20k po 4.04 i szybko zniknelo...
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Hit [5.184.108.*]
    Będzie 2 z przodu jeszcze :)
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~RysiekP [188.127.21.*]
    No pewnie, 20 złotych za rok-dwa przy utrzymaniu tempa rozwoju jest realne
    Wiadomo, że jak ktoś kupował po 40groszy i ma 1000% zysku to może chcieć już wyjść z różnych powodów, bo może widzi inną okazję. Ja sam żałuje, że za 40 groszy nie kupowałem i nie po to by teraz sprzedać, po prostu uważam, że może za rok, może za dwa, sama dywidenda wyniesie 40 groszy na akcje, czyli ci co kupowali po 40 i dalej trzymają, wkrótce sama dywidenda spłaci im inwestycje. To trochę takie Buffetowe podejście w sumie. Obecnie sam nie widzę na rynku wiele tego typu spółek, jak ktoś dostrzega taką to może się podzielić. Jeszcze jakiś czas temu powiedziałbym, że asbis. Ale fajnie gdy był po 3-5 zł, teraz trochę cena odleciała. Teraz dłużej by czekać przy tej cenie, by dywidenda spłaciła inwestycję. Sam mam tam jeszcze pakiet, ale już nie dokupuje.
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Insider [31.0.92.*]
    Na Asbisie cena odleciała ? Porównywałeś wskaźniki SFD i Asbisu ? SFD zarobiło w 2020 roku netto ok. 12 mln zł, przy niecałych 200 mln zł przychodu. Akcji SFD jest 42.190.910 sztuk. Zysk netto na akcję 0,283 zł. Wskaźnik c/z 14,6 (teoretyczny zwrot inwestycji w niecałe 15 lat). ASB zarobił w 2020 netto 142,5 mln zł przy 9,2 mld zł przychodów. Zysku na akcję ASB (55.500.000 sztuk) wychodzi 2,569 zł. Wskaźnik c/z 4,3. Kto bardziej "odleciał" ? Dalej uważasz, że na Asbisie jest drogo a SFD w promocji ? Prawda jest taka, że SFD jest obecnie ponad 3 razy droższe niż Asbis.
    Nie patrzę tylko na wskaźniki.
    Są różne czynniki. Ryzyko polityczne z uwagi na fakt gdzie spółka operuje, fakt że spółka już jest dosyć ,,sławna" i siedzi tam spekuła. Nieraz tam widziałem niczym nie uzasadnione zrzuty.
    Co do przyszłości. SFD - nie uważam by moda na odżywki i fit jedzenie, słodycze miała przeminąć, wręcz przeciwnie. Wielkie pole do wzrostu.
    Asbis nie wiem czy po pandemii będzie w stanie utrzymać takie wyniki. Teraz wiadomo, ludzie kupują laptopy itp. No ale jak miną zakazy, to zamiast grać w gierki będą ćwiczyć i korzystać ze świeżego powietrza.
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~Insider [31.0.92.*]
    Powodzenia w takim razie na SFD. Siłownie ruszą, to będzie tu może nawet 10 zł. Może jednak wtopiłem z tym Asbisem. Czas pokaże czy nie wyszedłem zbyt szybko z SFD, ale wzrost ponad 1000% r/r nieco mnie przeraził. Miłego dnia.
    Tobie również powodzenia. Gratki dotychczasowego zarobku tutaj.
    Nikt nigdy nie ma 100% pewności która spółka będzie prawdziwą perłą. Najlepsza jest dywersyfikacja. Warto mieć różne spółki.
  • Re: Ktoś tu pisał o 3,60 PLN Autor: ~DarusUk [90.246.216.*]
    To już raczej wszystko dawno sprzedał lub prawie wszystko.
[x]
SFD 6,67% 2,88 2026-05-15 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.