Doprawdy nie wiem skąd u Was tyle optymizmu. Nie mam KRV ale mam do niej duży sentyment, wyniki są jednak beznadziejne. Przecież za q3 znaliście już wczesniej a q4 to totalne rozczarowanie.
Ziom A czy czesciowo na wyniki 4 kwartalu nie miala wplywu sytuacja z Funduszem (zajęcie majątku i kont bankowych przez komornika)? Spółka chyba przez min trzy tygodnie nie mogła realizować tego zlecenia. Większe dostawy do USA zaczęły wypływać dopiero w styczniu.
Nie troluję, tylko patrzę racjonalnie. Zysk w wysokości nieco ponad 2 mln zł przy cenie 23,40 zł to jest nie jest duży zysk. Tutaj trzeba by było kwartalnie zarabiać po 8-10 mln, żeby aktualna wycena miała odzwierciedlenie w aktualnym kursie.
Już q3 był dużo lepszy, gdzie faktyczny zysk wyniósł około 9 mln (z uwzględnieniem rezerwy). Teraz to tylko 2mln, apetyty na pewno było wyższe.
"Na wyżej wskazane wyniki finansowe za IV kwartał 2020 roku wpływ mają w szczególności dokonywane odpisy aktualizujące wartość aktywów, w tym zapasów oraz udziałów w spółce zależnej, jak również rezerwa na premie roczne. Istotny negatywny wpływ na wyniki finansowe Spółki za IV kwartał 2020 roku miały również ujemne różnice kursowe z wyceny rozrachunków walutowych w związku z poziomem kursu euro na dzień bilansowy."
- to jest wytlumaczenie czemu nie było 9-10mln. Jednorazowe odpisy.
+ to o czym nie piszą a co można wydedukować z wywiadów oraz analizy cargo:
KIEDY WYSYŁALI KONTENERY Z HardSeltzerami do USA?
-Styczeń, luty (nic w grudniu)
KIEDY PRODUKOWALI HardSeltzery do USA?
-Grudzien (Q4)
KIEDY KSIEGOWALI KOSZTY WW PRODUKCJI?
-Grudzien (Q4)
Jutra dobra okazja do dobrania od mniej ogarnietych
Proszę Cię, a co to niby ma być, rolnik który plony zbiera raz w roku i pokazuje wynik? Po Q1 będziesz pisał że kontenery płynęły przecież miesiąc czasu a faktura z terminem płatności to 2 miesiące?! Porównaj sobie przychód i dochód za poprzednie kwartały lata wstecz, dalej ci to nic nie mówi? Marża z 2-4% netto ma być nagle 15% Ehhhh..
Pinky A produkcja tych nowych hard seltzerow nie zaczela się czasami w grudniu? Koszty produkcji ponieśli w grudniu a wysyłkę (czytaj zysk) zaczeli księgować dopiero od stycznia 2021?
Nie, nie wydaje mi się aby sytuacja z fundem miała wpływ, to zagrywka na hajc. Nawet jeżeli z 3 miesięcy mieli by pracować 2, to teraz dodaj sobie do wyniku 50%, dalej mało, dodaj 100%, dalej za mało. Trudno, czekajcie na Q2 2021 i realną wycenę.
Są tacy, co chcą kupić i co, którzy chcą kupić jak najtaniej. Ci drudzy krytykują, chociaż wiedzą, że przed spółką perspektywą rozwoju i wzrastającego zysku, bo kto nie inwestuje, ten nie zarabia...
Absurd. Kto nie inwestuje, tego oszczędności przejada inflacja to po pierwsze. Po drugie jego pieniądz nie pracuje na niego. Już dawno takiego absurdu nie słyszałem.
UP
No to teraz czekajcie na 2Q i jak dobrze pójdzie to będziecie się kisić na poziomach 12-14zł. Po raz czwarty ziom miał racje. Jutro test 17zł i powolne opadanie, w piątek widzimy 15-16zł. Na widły dziada! Chcecie mnie nazywać trolem spadziowym a wystarczyło pomyśleć ziomy!
Po raz czwarty mam racje. Akcji mało i akcjonariat mocny, sam kupię papier ale nie w tej cenie bo to są żarty. Z moich obserwacji na KRV wynika że po PKC nie warto sprzedawać bo kurs odbija, ale z obserwacji moich również wynika że chyba siedzi tutaj dużo dziadków którzy ESPI czytają w najnowszym parkiecie i wtedy zrzucają papier, bo w żaden sposób racjonalnie nie mogę tego pojąć kto kupuje przewartościowany papier, a nie trzeba być wybitnym inwestorem żeby to na szybko przeanalizować.
spodziewałem się większego zysku...ale 1,5 miliona w porównaniu do straty w kwartale poprzedniego roku jest bardzo ok tym bardziej, że aktywa zwiększyły się w porównaniu z poprzednim rokiem o 42 miliony...to jest coś
tu będzie jeszcze zielono, to spółka dla cierpliwych i długoterminowych