Tyle razy wałkowano ten temat. Podaję przykład. Masz 100 akcji ERL. Wykonujesz kilka działań. 100 x 0,7 = 70. Dalej 70 x 4,56 = 319,20 Dalej 319,20 x 4% = 12,768 . Tyle jesteś winien polskiemu US. Ale w rubrykach na drugiej stronie formularza PIT 38 musisz wpisać 2 wyniki obliczeń - 100 x 0,7 x 4,56 x 19% to polski podatek. 100 x 0,7 x 15% to litewski podatek. Różnica,to właśnie to co podałem na początku. To masz zapłacić.
~Moniek /Nie pisz wyjaśnień Litewski podatek ; polski podatek /Wpisz tylko w rubryki PIT 38 w rubryki 45, 47 ,48 kwotę podatku w przeliczeniu na PLN po kursie 4,56 pln /Kwotę 4% od kwoty dywidendy w euro. Nic nie wyjaśniaj bo US może cię wezwać na przesłuchania a po co CI TO?
Dnia 2021-02-23 o godz. 13:39 ~inwestman napisał(a): > Tam jest rubryka - podatek zapłacony zagranicą i ja tak zawsze wypełniam. Nigdy nie było zastrzeżeń.
Ale rozliczamy dopiero za rok , przy okazji rozliczania PIT Wpisujemy wartość po kursie NBP z dnia poprzedzającego lub ostatniego dnia roboczego (jeśli dzień wypłaty to poniedziałek lub święto ) przed wypłatą dywidendy ,
Jak rozliczyć? Wchodzisz tutaj: https://www.podatki.gov.pl/pit/twoj-e-pit/, zatwierdzasz tego pita co ci przygotował urząd skarbowy, płacisz podatek który ci naliczyli i wszyscy zapominają o całej sprawie.
Tej dywidendy ( IRL ) nie rozliczysz z automatu . Musisz 4 % obliczyć i wypełnić samodzielnie ,wybrać opcję z przypisanym nr konta i zapłacić różnicę .
Do Kasjera z biedronki - ...dlatego nie,bo dochód z dywidend nie jest łączony z dochodem/stratą z operacji giełdowych. To 2 odrębne podatki. To jak płatność w sklepie. Musisz zapłacić za chleb i nikogo nie obchodzi,że złodzieje okradli ci dom.
Opiszę swój przypadek 1700szt. X 0.7 x 4.56=5426.40 zł minus 15% podatku zapłaconego na Litwie wychodzi 4612.44 zł A dostałem 4421.8 zł gdzie jest haczyk?
Czy jest możliwość żeby dostać dywidendę w EURO? Czy BM przewalutuje po niekorzystnym dla mnie kursie dywidendę? Jak zmaksymalizować jej wartość biorąc pod uwagę kurs EURO/PLN?
Niektóre biura maklerskie dają taką możliwość , ale są w mniejszości .Niestety nie pamiętam które. Trzeba zerknąć do wątków na forum w okolica ubiegłorocznej wypłaty ,Niektóre osoby potwierdzały że przed wypłatą mogły wybrać spread lub euro .
@axaa ING Makler wypłaca dywidendę w EUR? Bardzo ciekawe ... W tym roku będę mieć 1. dywidendę z IRL, stąd jestem zdziwiony jako posiadacz rachunku maklerskiego w ING.
Dnia 2021-05-02 o godz. 17:03 ~Mirass napisał(a): > @axaa ING Makler wypłaca dywidendę w EUR? Bardzo ciekawe ... W tym roku będę mieć 1. dywidendę z IRL, stąd jestem zdziwiony jako posiadacz rachunku maklerskiego w ING.
Co w tym jest CIEKAWEGO?Czym jesteś zdziwiony?Od lat kilkunastu pobieram dywidendy w euro. W module makler na str.1 u góry jest zakładka PL/EURO Przelewają ci dyw. na zakładkę eurową ; a TY na spersonalizowany rachunek bankowy w euro-TRZEBA WYDAĆ POLECENIE O PRZELEWIE ,TELEFONICZNE MAKLEROWI. Rachunek personalizuje sie w banku ING jedną wizytą!Rachunek zakłada sie w moim ING.
Oczywiście, że teraz jasne.
Sam mechanizm płatności znam, ale tylko w przypadku dywidendy otrzymywanej w walucie PLN z polskiej spółki giełdowej, bo takie dotychczas otrzymywałem.
Dzięki za wyjaśnienia, mimo pewnego, zdaje mi się, oburzenia.