• Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~Tołpyga [178.235.176.*]
    Jak w temacie??? Co taka cisza?
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: m.post [78.11.24.*]
    JAZZ się rozpruł.
    Problemem tej spółki jest płynność.
    link
    Pytanie czy P/E 20 to dużo czy mało, w branży z takim potencjałem.
    Każdy musi to po swojemu rozkminić, zwłaszcza że w styczniu sprzedaż znów wrosła o kilkanaście %.
    Mega schłodzone RSI i MACD.
    40 mamy wsparcie - nie powinno wg mnie niżej spadać.
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~obserwator [89.250.201.*]
    po 1 q kurs jeszcze ok 30-35 zł w 2q i 3q spadnie do 25-29 zł, a w 4q 18-23zł

rosnący kurs € znacznie odbije się im na marży, a braki w dostawach (brak towarów i surowców do konfekcjonowania) przyblokują sprzedaż,

a w 2022 wyjdą z NC, na główny parkiet nawet się nie wybiorą

• Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~watcher [91.223.64.*]
    nie zgadzam sie
    zdrowa zywnosc w dobie pandemii i w dlugim okresie jest na topie, nalezy popatrzec na kanaly sprzedazy
    braki na stockach? to chyba konsekwencja wyprzedazy magazynu wiec chyba dobrze nie? jesli sa tymczasowe przestoje w zwiazku z ograniczeniami to sa kompensowane dywersyfikacja produktow
    branza jest bardzo perspektywiczna, Bioplanet nie ma konkurencji na rynku
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~bioobserwator [80.49.200.*]
    Z rynkiem BIO jestem związany od ponad 10lat. Znam wielu klientów hurtowych tej firmy i Ci najwięksi twierdzą, że w BP systematycznie spada jakość obsługi klienta i współpraca układa się coraz gorzej. Firma jako, że nie ma konkurenta na polskim rynku, przestała traktować odbiorców w sposób partnerski. Sam program "sklepów partnerskich" od kilku lat stoi w miejscu i nic się tam nie dzieje mimo szumnych zapowiedzi prezesów. Mam nadzieje ze Merkury faktycznie pójdzie mocno w kierunku w BIO i trochę utrze nosa Bioplanet (część pracownika z BP dostała już oferty przejścia na dużo korzystniejszych warunkach i z nich skorzystała.) BioPlanet za pewne będzie rozwijał sprzedaż do sklepów internetowych bo przez pandemię prezesi zaobserwowali spore wzrosty na tym kanale sprzedaży. Pytanie tylko czy przy marżach internetowych nie wpłynie to na kondycje sklepów stacjonarnych (de facto główny odbiorca BioPlanet)? Ze sklepami internetowymi Bioplanet średnio pohandluje świeżym towarem na którym ma najwyższe marże. Ciekawy jestem jak będzie wyglądać u nich sprzedaż za marzec, kwiecień 2021 w odniesieniu r/r.
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~watcher [91.223.64.*]
    kibicuje konkurencji. konkurencja zawsze dobrze robi niedowartościowanej branży. bo w dzisiejszych czasach należy promować styl życia a nie markę. to taka trochę darmowa reklama. nie wiem też jak będzie funkcjonował nowy magazyn, ale z doświadczenia pamiętam, że potrzeba chwili żeby zoptymalizować nową logistykę więc cierpliwie obserwujemy. dziwnie by było gdyby ta inwestycja się zmarnowała. promocja zdrowego żywienia w internecie - patrz punkt pierwszy. zobaczmy więc wyniki w najbliższych miesiącach. życzę zysków.
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: m.post [5.185.20.*]
    P/E - 20 i wszystko jasne.
    Korekta teraz dobrze zrobi i rura w górę po wynikach 1Q.
    Lider rynku, nikt nie jest w stanie wejść i zrobić skalę BIP nie ponosząc olbrzymich kosztów.
    Zakup terenów, budowa centrów logistycznych, zakup samochodów do dystrybucji, zrobienie skali czyli utrzymanie przez lata ludzi kiedy skala jest mała i nie pozwala zarabiać.To są koszty idące w setki mln zł.
    Wielu próbowało i co? Jakie efekty ma Organic Farma Zdrowia (OFZ) - mają jaką skalę? 100 mln? i palą po 5/6 mln rocznie.

Nie trolować tu - konkrety poproszę.

• Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~Watcher [79.184.158.*]
    Przecież mówię o perspektywach branży. Do wzrostu ceny potrzeba bodźca - info, wyników ale przede wszystkim promocji stylu życia - patrz zachód Europy. Czekamy więc cierpliwie
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~obserwator [89.250.201.*]
    Bio Planet nie wspiera promocji zdrowego stylu życia, tam nie znajdziemy żadnego komunikatu Zarządu, że planuje podjąć działania w kierunku promocji, że współtworzy kampanie, że przeznacza na to jakieś środki.

Żadnej działalności pro zdrowotnej nie oferują, nie palują i nie prowadzili.
    Bazują na tym co odbiorcy sami zorganizują, bo wiadomo, że to trzeba mieć i pomysł, i dobrych ludzi z wizją marketingową no i budżet również.

wystarczy zobaczyć co w ramach CSR - nic się nie dzieje tylko nowe trasy aby lepsza byłą dostępność towarów - a to nie tędy droga !!!

a w komunikatach/raportach czy na stronie nie ma ani słowa o jakiejkolwiek promocji stylu czy bio
    także Bio Planet to tylko biznes a nie branża, kto tego tam szuka to się rozczaruje

co innego jak https://emisja.biogo.pl/ TU JEST POMYSŁ, WIZJA, IDEA, REALIZACJA

BIOGO - to firma z wizją i przyszłością

• Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~Watcher [91.223.64.*]
    Nie przeceniajmy. To kwestia mentalności narodu i podejścia do życia a nie kampania jednego powoedzmy dystrybutora. Popatrzcie na statystyki chorób jak wypadamy na tle innych krajów w tej samej szerokości geograficznej. Zauważmy natomiast.ze jest coraz lepiej i w takiej rzeczywistości bioplanet robi swój biznes wykorzystując potencjał. I będzie dalej robił a.ja oczekuje społecznych kampanii dotyczących stylu zycia. Wyniki bio same się bronią. Co do samego biznesu czas dobierać zeby nie zostać. Ta branża się nie cofnie. Nie żartujmy. A jak komuś uda się dogonić firmę to zabawa nabierze rumieńców. Lekka korekta zatem obecnie- warto skorzystać. Wyniki za q1 niebawem.
  • Re: Czemu taki zjazd tutaj dzisiaj jest???? Autor: ~Watcher [91.223.64.*]
    https://www.statista.com/statistics/632792/per-capita-consumption-of-organic-food-european-union-eu/
    Żeby nie być gołosłownym. Poczytajcie statystyki jak na przykład na powyższej stronie. Gdzie Polska? Musiałem dwa razy nacisnąć see more data
[x]
BIOPLANET 3,11% 16,60 2025-09-19 16:35:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.