Pewnie ze dziadostwo. Od kilku lat wypłaca śmieszne dywidendy po kilkanaście procent. Nie tak jak spółki z rekomendacjami Sasina. Tam są dopiero konkretne dywidendy.
Takie czytanie wyników to manipulacja obliczona na spadki. Nie bierzesz pod uwagę wszystkich istotnych zmiennych uwzględniających zyski jako te, które m.in. generują podstawy do wypłacenia przez spółkę bardzo przyzwoitej dywidendy. Żeby było jasne, nie mam w tej chwili akcji IRL, więc nie zależy mi bezpośrednio na tym, co w najbliższym czasie będzie działo z kursem.
Do tych których to widzę od kilku lat, a napewno 3lat: przez modę na GPW na fb i yt oraz polecanie IRL pojawia się sporo naganiaczy-spekulantów.
Może założymy zamknięta grupe na FB o IRL? Gdzie będzie wiadomo kto co pisze i gdzie będzie merytoryka.
Zaczyna się sezon próby zaniżania kurs co w sumie wkurza, a bankier jest bardzo łatwo dostępny. Dlatego z niego korzystam.
Wiatr - można założyć, oczywiście że można. Tylko czy ma to sens? Ci, którzy są tutaj po kilka lat, to albo mają średnią zakupu grubo poniżej 13 złotych, albo zakup akcji już im się zwrócił w dywidendzie. Nawet jeżeli mieliby wypłacić 10 centów na akcję, to ja osobiście zostaję z tą spółką. Dokupywać nie będę, bo i tak jestem poważnie zaangażowany, a w obecnej sytuacji nie widzę szans na okazje zakupowe (dla mnie okazje zakupowe to poniżej 14 złotych). Wiec dla starych dywidendowców to rybka, czy jutro będzie plus pięć, czy minus dziesięć. W maju kolejne pieniądze na koncie i ponownie dodajemy zyski z poszczególnych kwartałów w roku 2021.
Mniej więcej wiemy kto jest kto .Wprawdzie teoretycznie można się podszyć , ale raczej nie ma to sensu , ponieważ właściciel nicku zdementuje tak post . Wracając do dywidendy .Dywidenda wypłacana jest z pozycji - Company Total distributable profit (loss) - Całkowity zysk (strata) do podziału . W tym roku to 11 ,012 milionów Euro .
To akurat prawda :)
Wiem ze dywidenda będzie (jak ją zatwierdzą) i to dobra. To pytanie z innej beczki. Korzysta ktoś z Finaxu
Jakie macie zdanie?
Kiedyś się natknąłem u Szafranskiego, ostatnio ponownie.
Coraz bardziej jestem przekonany, że czeka nas ogromny kryzys gospodarczy. Co trzeba mieć w głowie, żeby w dzisiejszych czasach panującej inflacji, zepsucia waluty, po bardzo dobrych wynikach jak na rok, w którym przeważnie mieliśmy lokcdowny, sprzedać akcje spółki, która wypłaci dywidendę powyżej 10 procent, a co najważniejsze z punktu widzenia osoby mieszkającej w Polsce, dywidendę tę wypłaca w euro (w tej walucie generuje zyski). No nic, powodzenia za jakieś dwa lata. Chociaż jest ryzyko, że za dwa lata nie pogadamy na forum, bo przy takim podejściu to raczej nie stać niektórych będzie na opłacenie rachunków za internet.
Dokładnie. Wiesz ludzie patrzą na wynik, a nie analizują. To są dobre wyniki. W przyszłym roku jak będą takie same, a magiczne r/r pokaże choćby +1% to wyrwie sufit
Złożyłem zlecenie kupna spekulacyjnie na drugim koncie po 19 w celu późniejszej szybkiej odsprzedaży Jak na razie niezrealizowane . Zboczymy czy się uda . Musiałem zrobić to na drugim koncie, na którym nie mm IRL ,ponieważ mam niską średnią i podatek od sprzedaży by gwałtownie wrósł . Zamiast różnicy od 19 musiałbym zapłacić od 10 zl Czasem dobrze mieć dwa konta .
Ja trochę wyżej mam ustawione po dwóch sporych kółkach w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Zobaczymy komu pyknie, i czy w ogóle się uda w najbliższym czasie:)
Wiatr, podoba mi się Twój optymizm. Przydaje się taki głos na tym mocno malkontenckim forum. Prognozuję, że w najbliższych dniach będzie dalsza huśtawka, więc wypowiedzi w takim tonie dla akcjonariatu IRL jak znalazł:)