• był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: michal888 [83.26.248.*]
    mogę powiedzieć tyle, zakłady w Korzennej, Karsach i Brzegu, jako nieruchomości są nic nie warte, teren skażony, smród, linie produkcyjne nie jakieś technologiczne, ale wystarczające do przerobu, akcje jeszcze parę lat temu akcje były warte mniej niż 10zł za sztukę, od tego czasu sprzedali swój oddział w Bytomiu i zainwestowali ok.200mln złotych w zakłady kupując dalej stare/używane maszyny bo wcześniejsze miały ponad 50 lat, dzisiejsza wycena 1,38 mld złotych to z góry przesadzona;)
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~Bolo [37.248.215.*]
    Żadne pozwolenie na przetwarzanie odpadów dla zakładu Niecew i Skarbimierz nie jest odnowione, bo w obu lokalizacjach są problemy. Jak im odmówią odnowienia to pozwolenie wygaśnie i koniec bajki.
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~niktważny [5.173.1.*]
    uwielbiam tale wpisy , niezadowolony nie posiadacz akcji
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~pklo [5.172.237.*]
    ja też mam ubaw czytając takie trollowanie tych którzy za tanio sprzedali albo nigdy tych akcji nie posiadali-na to konto dokupiłem kolejny pakiecik
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~Zgred [95.41.251.*]
    link 

Bolo ma trochę racji - poczytajcie sobie uwagi do postępowania o zmianę decyzji środowiskowej dla zakładu Niecew.
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: michal888 [83.26.248.*]
    ja akurat zadowolony bo kupiłem po 206 i sprzedałem 394zł, inwestycja raptem 2 miesiące;) ale już za duże ryzyko przy przeszacowaniu ponad 10 WK/Z, trzeba było się zmywać
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~spanien [31.19.157.*]
    @michal888, parskłem ze śmiechu. Co to jest za wskaźnik WK/Z :) ???
    wartość księgowa / zysk
    czyli mając np. 10 WK/Z to przepłacasz coś na starcie o 10 razy, przyjmuje się że do 3 razy jest granica bezpieczeństwa
    w ich przypadku nieruchomości i inne maszyny i tak są warte mniej niż wykazują w aktywach, czyli możliwe że przepłacasz już całkowicie ryzykując
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~Spanien [31.19.157.*]
    Coraz bardziej zabawny jesteś. Wskażnik wartość przedsiębiorstwa do zysku to EV/EBIT i EV/EBITDA i w Mobruku w III kw te wskaźniki są niższe niż w II kw 2020. Skoro w II kw wskaźniki były wyższe a kurs rósł dlaczego przy niższych wskaźnikach teraz kurs miałby spadać ? Wyjaśnij to logicznie :) Idąc twoją logiką w II kw 2020 roku spółka była jeszcze bardziej przewartościowana.
    @Spanien
    proponuje trochę poczytać nim Pan chce inwestować

https://www.parkiet.com/Szkola-gieldowa/301149870-O-czym-informuje-wskaznik-CWK-Czy-i-kiedy-warto-sie-nim-kierowac-przy-podejmowaniu-decyzji-inwestycyjnej.html

już nawet zacytuje:
    "Jeśli C/WK jest bardzo wysoki, może to świadczyć o znacznym przewartościowaniu walorów. Z kolei wartości wskaźnika głęboko poniżej 1 mogą sygnalizować silne niedowartościowanie, a więc atrakcyjność akcji. Badania naukowców potwierdzają, że na dłuższą metę walory z niskimi C/WK (tanie) są lepszą inwestycją niż papiery z wysokimi wskaźnikami (drogie). C/WK sprawdza się również w ocenie perspektyw całej giełdy. Historia podpowiada, że hossy na GPW rozpoczynały się, gdy nie brakowało nisko wycenianych akcji, bessy zaś startowały, gdy akcje były na ogół przewartościowane."
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~Tr [176.98.119.*]
    Michał! Zatem idz sobie na JJAUTO tam ten wskażnik wynosi 0.33 czyli jest skrajnie niedowartościowany . Na giełdzie wycenia się przyszłość a tą Mobruk ma . JJAUTO nie ma żadnej przyszłości i ten wskaznik będzie jeszcze bardziej spadał może i do 0.10 czyniąc ją jeszcze bardziej niedowartościowana . Zaryzykujesz wejście w spółkę bez przyszłości, czy taką ktora już nie wie co robić z gotówką , spłaca kredyty przed czasem i płaci dywidendy ???
    to nie jest tak że się nie opłaca, tylko trzeba mieć czujne oko i uważać, bo ma z czego spadać
    Interpretacja wskaźnika C/WK
    Najprościej ujmując, wskaźnik ten pokazuje nam, na ile inwestorzy wyceniają wartość spółki. Wartość C/WK mniejsza od 1 jest uznawana za niedowartościowanie spółki (ma ona potencjał wzrostu w długim terminie), natomiast im wyższa wartość (np. powyżej 3), tym większa powinna być nasza ostrożność przy zakupie tych akcji. Będzie to bowiem oznaczało, że papiery stają się przewartościowane. W naszych wyliczeniach tego wskaźnika może się również zdarzyć, że C/WK przyjmuje wartość ujemną. Oznacza to, że analizowana spółka ma więcej długów niż aktywów, co jest wyrazem poważnych tarapatów finansowych grożących bankructwem.
    • No to popatrz sobie jakie C/WK mają: Nike, Tesla, CD Projekt, Microsoft czy Amazon ( przykłady z głowy ) Rozumiem że wg ciebie to gliniane nogi i potencjalne spółki którym w niedługim czasie zajrzy widmo bankructwa gdyż C/WK nie znajduje się w twoich widełkach ;) O wartości spółki nie decyduje wartość bilansowa tylko wartość rzeczywista która uwzględnia takie czynniki jak: rentowność, rozpoznawalna marka, jakość zarządzania, perspektywy wzrostu czy poziom zadłużenia.
    niestety musisz zrozumieć że w Polsce wszystko jest tak nisko wyceniane i podobnie jest w innych krajach podobnych (Brazylia, Rosja), konkurenci farb ŚNIEŻKI wszyscy są wyceniani razy 3, a w Polsce nawet obrotu na nich nie ma. Jakby CCC lub allegro było tylko zarejstowane w USA to byłoby nadmuchane klika razy co teraz, w ameryce sprzedaż ecommerce (eobuwie z grupy ccc) byłaby wyceniana x5.

takwięc nie porównuj Polskiej GPW do amerykańskiej giełdy, bo za życia nie doczekasz tych wycen
    Skoro jak piszesz w Polsce wszystko jest nisko wyceniane ( tak napisałeś ) rozumiem że Mobruk również :) A więc sam sobie zaprzeczasz :)
    michał888, naturalnie dla ciebie C/WK może być wyrocznią, a więc inwestuj w Getin Noble, Getin, , Bogdankę, Tauron czy PKP Cargo - wszystkie mają niskie, mające potencjał wzrostu C/WK ( od 0,09 do 0,26 - to chyba dobrze, prawda ? ) Za rok wrócimy do wątku i pochwalisz się swoimi zyskami, ok ???
    przykład Tauronu gdzie czeka rewolucja energetyczna i przejście na zieloną to gigantyczne koszty, to zły przykład
    wiesz czemu są tak wysoko wyceniane aktywa??? bo oni liczą, że te piece mają wartość, że zasoby węgla w brzeszczach mają wartość, tak samo Bogdanka liczy zasoby w ziemi, ale to nie jest przyszłość .
    Getin umoczony w kredyty we frankach, czeka masa odpisów

ja dobrze zarabiam na giełdzie, kilkakrotnie więcej niż średnia płaca w Polsce i nie musisz mnie uczyć, mam też swoją firmę i obsługuję różne firmy, wiem co i kiedy zainwestować, pozdrawiam
    Zarabiasz Michał krocie na giełdzie i jeszcze chce Ci zajmować jakąś drobną firemką ??? Skoro idzie ci tak dobrze to zajmij się tylko giełdą i nie trać czasu na drobne
    Masz swoją firmę, obsługujesz inną firmę, zarabiasz na giełdzie więcej niż średnią krajową a jednocześnie...... cytujesz jakieś farmazony z gry giełdowej gazety Parkiet :) Kogo ty chcesz oszukać :) ?
    Nie z gry giełdowej, ze szkoły giełdowej Parkietu :) Litości
    michal8888 , jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy , nie wiem jak inni ale ja zostanę przy swoim innym zdaniu . Dla mnie Mobruk powinien mieć już przynajmniej 500 zl a patrząc na perspektywy i nowe regulacje dotyczące śmieci gdzie do 2030 roku iloś recyklingu ma mieć nie mniej niż 60 % przy obecnych 32 % , to widzę Mobruk po 1000 zł na przestrzeni 2-3 lat i takie jest moje zdanie , a Ty szukaj spółek które Tobie bardziej odpowiadają
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~opolskie [176.98.119.*]
    akurat mieszkam w Brzegu kiertunek na Wroclaw , mam odmienne zdanie , teren zadbany , wielu z miasta chcialo by tam pracowac , co do innych zakladow to nie wiem
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~Jacek [37.47.53.*]
    Tak lecą drzwiami i oknami do pracy przy toksycznych odpadach..wariacie co lykasz?
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~Opolskie [176.98.119.*]
    Przy zarobkach + 6400 zł , w okolicy nic nie znajdą
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~stolcgeneralissimus [80.255.5.*]
    Pozwólcie kumy ,ze zapytam ,pod jakim kątem będą dzisiaj rozchylone poślady.
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~WiekszyGeneralisimus [176.98.119.*]
    Pod takim żeby centralnie poszło ci na twarz !!! Smacznego !!!
  • Re: był ktoś z inwestorów na ich zakładzie? Autor: ~stolcgeneralissimus [80.255.5.*]
    Dnia 2021-02-19 o godz. 11:24 ~WiekszyGeneralisimus napisał(a):
    > Pod takim żeby centralnie poszło ci na twarz !!! Smacznego !!!
    > pamietaj, ze jeżeli ostro w s>>>,to tylko na czczo i bez Znieczulenia.

[x]
MOBRUK 0,90% 279,50 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.