• obligacje skarbowe COI - jak obliczać? Autor: ~Obywatel_0 [77.92.46.*]
    Zastanawiam się jaką wartość wskaźnika inflacji należy podstawić do wzoru na obliczenie odsetek 4-letnich obligacji skarbowych COI. W liście emisyjnym mamy stwierdzenie "stopa wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, przyjmowana dla 12 miesięcy i ogłaszana przez Prezesa GUS w miesiącu poprzedzającym pierwszy  miesiąc  danego okresu odsetkowego". Problem w tym, że nie znajduję wprost takiej wartości na stronie GUS. Jeśli ma być ogłaszana co miesiąc, to jedynie mamy tam komunikaty "Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych (miesiąc do poprzedniego miesiąca)". To jaką wartość mam podstawić do wzoru? Tę inflację miesięczną? Co oznacza sformułowanie "przyjmowana dla 12 miesięcy"? A może przemnożyć przez 12? A może zsumować wskaźniki od tego miesiąca przez 12 kolejnych miesięcy wstecz? Czy mógłby ktoś rozjaśnić?
  • Re: obligacje skarbowe COI - jak obliczać? Autor: ~AQQ [77.45.93.*]
    Do obliczenia odsetek bierzesz inflację sprzed 2 miesięcy rok do roku. Tzn. obligacje lutowe będą oprocentowane: inflacja z grudnia + marża. W grudniu 2020 była inflacja 2,4% R/R ogłoszona przez GUS.

https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wskazniki-cen-towarow-i-uslug-konsumpcyjnych-w-grudniu-2020-roku,2,110.html
  • Re: obligacje skarbowe COI - jak obliczać? Autor: ~Obywatel_0 [77.92.43.*]
    Dziękuję za wyjaśnienie. Brakowało mi tego "rok do roku". Już teraz wiem jak te dane odnaleźć na stronie GUSu. Ale nie jest to łatwe. Mimo wskazówki nie jestem w stanie znaleźć "normalnie" wskaźnika - przykładowo za listopad 2020 - inaczej niż poprzez wyjście z archiwum i ponowne wejście do archiwum. Poprzez wybór obwieszczeń z menu "Opracowania sygnalne / Komunikaty i obwieszczenia" w tabelce znajdują się tylko dane dotyczące wskaźników "miesiąc do poprzedniego miesiąca". Dla mnie dziwne, skoro w inny sposób można wyszukać komunikaty ze wskaźnikiem "rok do roku". Wygląda to tak, że w obwieszczeniach nie ma tych danych, a jedynie są podawane dodatkowo. Bo nie ma tam żadnego nagłówka "Komunikat Prezesa GUS..." Hmmm. No ale problem rozwiązany.
  • Re: obligacje skarbowe COI - jak obliczać? Autor: ~AQQ [77.45.93.*]
    Pod tym linkiem jest plik PDF i tam na wykresie nr 4 są inflacje za poszczególne miesiące 2019 i 2020