• Biztech Autor: ~Piotr121 [5.173.237.*]
    Czy to już po wzrostach?
  • Re: Biztech Autor: ~Inwestor [89.64.59.*]
    Najprawdopodobniej to zwykła korekta, trzeba będzie zobaczyć po zamknięciu sesji. RSI pokazywało wykupienie waloru (wskaźnik już się polepszył), MACD na wykresie dziennym do tej pory dało tylko sygnał do kupna, a same świece sugerują krótką korektę w trendzie wzrostowym. Dodatkowo dzisiaj jest mocna obrona punktu wsparcia i nawet nie wiadomo gdzie będzie kurs o 17:00, więc to pewnie nie koniec.
  • Re: Biztech Autor: ~Piotr121 [5.173.252.*]
    Cały czas ktoś zbija kurs kupując po 1 akcji. Dlaczego?
  • Re: Biztech Autor: ~Inwestor [89.64.61.*]
    Też to zauważyłem. Pewnie chce dokupić po niskiej cenie, ale popyt się uaktywnił i mało skuteczne są te jego zagrywki. Podaż nie puszcza niższego poziomu co dobrze rokuje.
  • Re: Biztech Autor: korbatechnikat [83.142.158.*]
    Dnia 2021-02-17 o godz. 16:24 ~Piotr121 napisał(a):
    > Cały czas ktoś zbija kurs kupując po 1 akcji. Dlaczego?

Nikt nie zbija ani nie podbija.
    To są działania animatora rynku na walorze.
    Każdy walor ma tzw. animatora, którego zadaniem jest zwiększanie płynności.
    Animator działa na zlecenie GPW.
    Animator ma pulę akcji i pieniędzy i z niej korzysta generując drobne zakupy lub drobną sprzedaż aby wywołać zainteresowanie danymi akcjami przez spekulantów.
    Czasami to pomaga a czasami nie, ale generalnie ruch na walorze musi być. I to jest rola animatora.
    Po prostu spółce GPW zależy na tym aby generować obrót bo z obrotu są prowizje czyli kasa, trzeba więc od czasu do czasu przypomnieć rynkowi o danym walorze. Kurs transakcji jest widoczny wśród traderów - i czasami krótkoterminowy kapitał dołącza się do gry generując obrót..
    To nie ma nic wspólnego ze spiskowymi teoriami.
  • Re: Biztech Autor: ~Morhand [79.185.191.*]
    Jak przez miesiąc miałem ING za free to kupowałem po 1 akcji w górę :P przepraszam panowie.... ale średnia nadal 17 gr i nie oddaje :)
    Nigdzie się nie spotkałem z tak częstym działaniem "animatora". Dzisiaj kilkuktotnie były zbijane akcje, zawsze chwilę po tym jak ktoś kupił po wyższej cenie. Nie snuje teorii spiskowej, bo to zwykła zagrywka inwestora, żeby utrzymać niską cenę przez dłuższą chwilę.
  • Re: Biztech Autor: korbatechnikat [83.142.158.*]
    Dnia 2021-02-17 o godz. 19:24 ~Inwestor napisał(a):
    > Nigdzie się nie spotkałem z tak częstym działaniem "animatora".

Jeżeli rynek sam generuje obroty to animator nic nie robi bo niby po co.
    Na walorach o słabej płynności działania animatorów są widoczne bardzo często.
    Chcesz wierzyć w teorie spiskowe - to wierz.
    Mogą funkcjonować płaskoziemcy i astafarianie to i tobie nikt nie zabroni wierzyć, że za pomocą jednej akcji można wpływać na kurs spółki.

Daleko mi od wiary w jakiekolwiek teorie spiskowe, ale tak częstego ingerowania w kurs nie widziałem nigdzie indziej. I tak, jedną akcją można wpłynąć na bardzo wiele, wpływając na zachowanie innych inwestorów. Tak działa psychologia. Nie mów że sam nie zbijałeś/podnosiłeś kursu w ten sposób, albo że się z tym nie spotkałeś. Przecież to bardzo częste, tak samo jak działanie animatora na spółkach z małą płynnością.
  • Re: Biztech Autor: ~skubas [83.28.212.*]
    Zagrywka psychologiczna, to bardzo prawdopodobna teoria :))
[x]
BIZTECH -5,94% 0,19 2025-11-07 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.