Ktoś sprawdzał ile jest po prawej w ukryciu i dając 100k PKC, wyczyścił wszystko do 3zł. Potem jeszcze 50k próbował i tyle leży już do 1,4zł. Więc jeżeli to nie była ustawka to jeszcze jedna sesja z takimi obrotami i wyjaśni się czy będzie północ czy południe.
Tup ale ja się już tu boje wchodzić.... bo wyjdzie Moritz powie ze wycenia coś na zero zł.... albo musi utworzyć rezerwy na kolejne 5mln ... i w kolejnym roku będzie papierowa strata taka żeby nikt się tego nie dotykał.
Dnia 2021-02-16 o godz. 08:04 ~TUP napisał(a): > Niestety tak został zeszmacony papier. Dlatego jak słyszę, że prezes jest super i robi wszystko co może to śmiać mi się chce.
Nastroje jak widzę są idealne... ;-)
Przepraszam... poprzedni mój wpis do niewłaściwego postu odniosłem.
Dnia 2021-02-15 o godz. 22:46 ~TUP napisał(a): > Ktoś sprawdzał ile jest po prawej w ukryciu i dając 100k PKC, wyczyścił wszystko do 3zł. Potem jeszcze 50k próbował i tyle leży już do 1,4zł. Więc jeżeli to nie była ustawka to jeszcze jedna sesja z takimi obrotami i wyjaśni się czy będzie północ czy południe.
Dnia 2021-04-27 o godz. 22:40 comtrader_optymista napisał(a): > Dnia 2021-04-27 o godz. 20:00 ~Aga napisał(a): > > Alta zakumulowana i przetestowana;) > > I zakopana by nie kusiło! :-) > > comtrader
Życzę wam jak najlepiej oby nie musieliście jeszcze zanim zacznie się skleroza na starość zapisywać w której części ogrodu ta Alta zakopana :)) Bo tu może się długo nic nie dziać .... a jeszcze jeden fund posiada Altę w portfelu....
Dnia 2021-02-15 o godz. 22:46 ~TUP napisał(a): > Ktoś sprawdzał ile jest po prawej w ukryciu i dając 100k PKC, wyczyścił wszystko do 3zł. Potem jeszcze 50k próbował i tyle leży już do 1,4zł. Więc jeżeli to nie była ustawka to jeszcze jedna sesja z takimi obrotami i wyjaśni się czy będzie północ czy południe.
Dnia 2021-05-06 o godz. 16:47 ~Aga napisał(a): > Dnia 2021-02-15 o godz. 22:46 ~TUP napisał(a): > > Ktoś sprawdzał ile jest po prawej w ukryciu i dając 100k PKC, wyczyścił wszystko do 3zł. Potem jeszcze 50k próbował i tyle leży już do 1,4zł. Więc jeżeli to nie była ustawka to jeszcze jedna sesja z takimi obrotami i wyjaśni się czy będzie północ czy południe. > > No jak TUP, uwierzysz w końcu w ten kierunek?
No co Ty Aga... nie uwierzy. :-) Taką chłop ma już urodę i niech jej lepiej sztucznie nie zmienia. :-)
Był na Polimeksie niejaki alfa_-_omega, wisiał lata na haku, uśredniał i wyszedł na początku 2021 po pierwszych wzrostach z marnym plusem, po czym kurs zrobił jeszcze drugie tyle... nie słychać o nim już...leczy rany.
Dnia 2021-05-06 o godz. 21:43 ~Aga napisał(a): > Był na Polimeksie niejaki alfa_-_omega, wisiał lata na haku, uśredniał i wyszedł na początku 2021 po pierwszych wzrostach z marnym plusem, po czym kurs zrobił jeszcze drugie tyle... nie słychać o nim już...leczy rany.
Hmm... Na giełdzie potrzeba jednak dużo pokory i konsekwencji graniczącej z uporem. Jeśli do tego ktoś potrafi jeszcze dodać właściwy timing to ma sukces murowany.
Dnia 2021-05-07 o godz. 17:43 comtrader_optymista napisał(a): > Dnia 2021-05-07 o godz. 09:52 ~Aga napisał(a): > > Podlanej dozą szaleństwa...masz ciekawy papier, pozwól zyskom rosnąć i wyduś cytrynę, nie warto marnować okazji. > > Właśnie... > Poza tym... czasem trzeba dusić tę cytrynę, bo bez tego trudno liczyć na sok. > Ago... bardzo mi kogoś przypominasz. :-) > > comtrader
Com, mi też :)))) Ciekawe , czy o tej samej osobie myślimy :)
Dnia 2021-05-10 o godz. 09:25 ~Aga napisał(a): > Myślisz że odważy się manipulować kursem? Po po co miałby wychodzić przez rynek?
Nie... raczej na pewno na podaży nie zobaczymy jego oficjalnie posiadanych pakietów i to na żadnym poziomie ceny. Natomiast jakieś zaskórniaki - jeśli ma - być może będą wykorzystywane w celu zachęcania podaży do... aktywności. :-)
Jeśli rzeczywiście dezinwestycja Siewierza jest blisko (a może tak być, bo MPZP przecież jest prawomocny!), to przecież naturalnym i oczywistym powinno być dążenie do zakumulowania akcji przed infami.
Jeśli Moritz myśli o pójściu w kierunku squeeze out-u (a moim zdaniem trudno żeby nie myślał), to dla niego i tak kluczowe będzie rozegranie funduszy.
Dnia 2021-05-10 o godz. 14:41 comtrader_optymista napisał(a): > Dnia 2021-05-10 o godz. 09:25 ~Aga napisał(a): > > Myślisz że odważy się manipulować kursem? Po po co miałby wychodzić przez rynek? > > Nie... raczej na pewno na podaży nie zobaczymy jego oficjalnie posiadanych pakietów i to na żadnym poziomie ceny. > Natomiast jakieś zaskórniaki - jeśli ma - być może będą wykorzystywane w celu zachęcania podaży do... aktywności. :-) > > Jeśli rzeczywiście dezinwestycja Siewierza jest blisko (a może tak być, bo MPZP przecież jest prawomocny!), to przecież naturalnym i oczywistym powinno być dążenie do zakumulowania akcji przed infami. > > Jeśli Moritz myśli o pójściu w kierunku squeeze out-u (a moim zdaniem trudno żeby nie myślał), to dla niego i tak kluczowe będzie rozegranie funduszy. > > comtrader >
W sprawozdaniu zarządu za 2020 r. napisali: "W latach 2018-2022 ALTA przeprowadzi dezinwestycję pozostałych aktywów nieruchomościowych, planuje częściowe wyjście z projektu Siewierz Jeziorna, a pozyskane środki przeznaczać́ w dominującej części na wypłaty dla akcjonariuszy, w drodze dywidend i buy-backu". Fajnie to zostało napisane, tak żeby nie było w sumie wiadomo, kiedy właściwie planują dezinwestycji całości Siewierza. Ja na miejscu prezesa pewnie starałbym się sprzedawać fragmentami, jeśli szło by to w parze z lepszymi kwotami w przeliczeniu na powierzchnię. Można też dywagować czy bardziej będzie opłacać się prezesowi i spółce wykupywanie akcji czy wypłata dywidendy. Podoba mi się natomiast sformułowanie "w dominującej części":) Myślisz, że prezes będzie chciał iść w kierunku squeeze out-u? Trochę mu brakuje jeszcze tych akcji. By teraz wykupić całość akcji musiałby poświęcić sporą sumę. A i kurs by poszedł pewnie mocno do góry..
Było tak: https://www.bankier.pl/wiadomosc/ALTA-Podjecie-przez-Zarzad-Alta-S-A-uchwaly-w-sprawie-przeprowadzenia-skupu-akcji-wlasnych-Spolki-oraz-ogloszenie-zaproszenia-do-skladania-ofert-sprzedazy-akcji-Spolki-7901074.html
To może ja się wypowiem na razie... ośmieszył fundusz, oddali za bezcen, więc myślisz że inny da się nabrać? Ogłosi nowe "zaproszenie"? To mu spekuła taką jazdę zrobi że zaraz będzie 4zl. Musi się inaczej określić. Wezwanie z premią, to już pewniejsze.
Dnia 2021-05-10 o godz. 21:36 ~Aga napisał(a): > Było tak: > https://www.bankier.pl/wiadomosc/ALTA-Podjecie-przez-Zarzad-Alta-S-A-uchwaly-w-sprawie-przeprowadzenia-skupu-akcji-wlasnych-Spolki-oraz-ogloszenie-zaproszenia-do-skladania-ofert-sprzedazy-akcji-Spolki-7901074.html > > To może ja się wypowiem na razie... ośmieszył fundusz, oddali za bezcen, więc myślisz że inny da się nabrać? Ogłosi nowe "zaproszenie"? To mu spekuła taką jazdę zrobi że zaraz będzie 4zl. Musi się inaczej określić. Wezwanie z premią, to już pewniejsze.
Fundusze mają jedną zasadniczą wadę - można je "kupić" i w sposób dziwny się z nimi dogadywać. Tej wady powinny być pozbawione co prawda FIZ-y, ale bywa różnie.
Pamiętajmy, że Moritz ma uchwałę Walnego upoważniającą go do buy-backu. Myślę, że najpierw powinien za pieniądze spółki ściągnąć z rynku co się da i jak najtaniej się da. To korzystniejsze podatkowo, a przecież jego udziały % w kapitale zwiększa.... W myśl zasad logiki do czasu przeprowadzenia buy backu z rynku, czy też w formie wezwania z określoną ceną informacji o sprzedaży kolejnych hektarów w Siewierzu bym się nie spodziewał. :-) No... przynajmniej ja bym tak to rozegrał.
Dnia 2021-05-11 o godz. 05:37 ~Aga napisał(a): > Tylko jak tu kupić teraz poniżej 2zł? Upadłość kolejnej spółki zależnej?;) Pożar Siewierza? Przecież tam wielki basen p.poż:) Chyba tylko powódź...
Ranny ptaszek z Ciebie Ago... A dlaczego poniżej 2 zł? Byle nie powyżej 9 zł. :-)
Poniżej kwintesencja z uchwały Walnego o buy-backu:
W celu sfinansowania nabycia Akcji Własnych, zwyczajne walne zgromadzenie postanawia o utworzeniu kapitału rezerwowego w wysokości 5.000.000 (pięć milionów złotych) („Kapitał Rezerwowy”).
Spółka jest upoważniona do nabywania Akcji Własnych w łącznej liczbie nie większej niż 2.946.069 akcji, co odpowiada nie więcej niż 13,60% w ogólnej liczbie głosów, przy czym w każdym przypadku łączna wartość nominalna nabywanych Akcji Własnych nie może przekroczyć 20% kapitału zakładowego Spółki, uwzględniając w tym również wartość nominalną pozostałych Akcji Własnych, które nie zostały przez Spółkę zbyte lub umorzone.
Cena nabycia Akcji Własnych nie może być niższa niż 1 złoty oraz wyższa niż 9 złotych za jedną Akcję Własną,
Upoważnienie zarządu do nabywania Akcji Własnych obejmuje okres od dnia podjęcia niniejszej uchwały, do dnia 31 sierpnia 2022 roku, jednak nie dłużej niż do wyczerpania środków przeznaczonych na nabycie Akcji Własnych.
Wiosna...aż chce się wstawać o 4.30 i podlewać, wieczorem są już komary;)
Sam szacujesz, że chciałby zebrać jak najtaniej, te 9zł to raczej już pod koniec jak zabraknie czasu przed wezwaniem, na razie ma jeszcze papier po 2-2,5, tylko że mało w arkuszu, coś musi zrobić żeby TUP oddał;)
Dnia 2021-05-11 o godz. 08:23 ~Aga napisał(a): > Wiosna...aż chce się wstawać o 4.30 i podlewać, wieczorem są już komary;) > > Sam szacujesz, że chciałby zebrać jak najtaniej, te 9zł to raczej już pod koniec jak zabraknie czasu przed wezwaniem, na razie ma jeszcze papier po 2-2,5, tylko że mało w arkuszu, coś musi zrobić żeby TUP oddał;)
Jasne... z tą wiosną. :-)
A co do meritum... dokładnie tak jest. Jeśli tym razem Moritz zamierza autentycznie wykorzystać możliwość buy-backu (po ściemie z poprzednim) to im wyższa cena tym mniejsza ilość akcji do skupienia za tą samą przecież kwotę (5 mln zł). Po 9 zł skupi przecież 3x mniej niż po 3 zł. Tu kluczem będzie układ z funduszami - to głównie ich ilości są na celowniku. I myślę, że jakieś tam rozmowy były prowadzone już na etapie Walnego, które buy-back uchwaliło.
Czyli znów złota zasada - jednostki uczestnictwa to pieniądze do WC, no może też sponsoring, bo pensja wpada i tak za zarządzanie portfelem... Policzmy jakie instytucje mają akcje Alty.
Dnia 2021-05-11 o godz. 15:49 ~Aga napisał(a): > Czyli znów złota zasada - jednostki uczestnictwa to pieniądze do WC, no może też sponsoring, bo pensja wpada i tak za zarządzanie portfelem... > Policzmy jakie instytucje mają akcje Alty.
Aga... a mało masz przykładów... hmmm... tzw. "niegospodarności" jeśli chodzi o TFI? Zakupy akcji od "znajomych królika" w szczytach, wywalanie w samym dołku - ja przykładami z historii mógłbym sypać i sypać! Dlatego twierdzę, że spore ilości akcji w posiadaniu funduszy są tu zagrożeniem, a nie zbawieniem. Wszak zarządzający zawsze może się pomylić i nie słyszałem, by którykolwiek kiedykolwiek za oczywisty błąd został rozliczony!