czasami naprawde sie zastanawiam , dlaczego ja zauwazam jakas firme, strzepie ozor samotnie na puszczy a pies z kulawa noga nawet sie nie zainteresuje. szczegolnie z tych tzw. zawodowcow. walnac pozytywna rekomendacje gdy wyraznie pojawia sie ruchawka w okol firmy i trend wzrostowy potrafi kazdy ( no prawie kazdy) cytuje za Parkietem .M Wojciechowski z Ipopemy pisze dzis " Docenione przez inwestorow zostaly wyniki Vigo System, ktore ma za soba rekordowy rok pod wzgledem wynikow. Producent czujnikow podczerwieni mocno stawia na ekspansje rynkowa, czemu sprzyja duzy popyt na rozwiazania spolki.- Vigo jest w mojej opinii jedna z nielicznych spolek w Polsce o tak unikatowym profilu i wiodacej globalnie technologii, co sprawia, ze wycena moze byc postrzegana jako atrakcyjna nawet przy istotnie wyzszych mnoznikach niz dla spolek reprezentujacych tradycyjne galezie przemyslu.. Uzasadnieniem moga byc tutaj perspektywy wprowadzenia nowej technologii ( tanich detektorow) , ktora moze pozwolic w perspektywie najblizszych lat na zwielokrotnienie wolumenu produkcji. Z drugiej strony warto zwrocic uwage na rozpoczecie dzialalnosci przez spolke w nowej atrakcyjnej branzy materialow polprzewodnikowych , ktora ze wzgledu na rosnacy popyt na swiecie charakteryzuje sie dobrymi perspektywami wzrostu , a takze wysoka marzowoscia"
Czytam czytam i doceniam wysiłek mogę tylko powiedzieć tyle ze nie tylko kolega interesuje się ta spółeczką na strefieinwestorow jest nawet w portfelu petard już chyba od roku cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość Pozdrawiam
Spółka jest na warszawskim parkiecie ewenementem, z racji tego, że jest jedynym chyba podmiotem z technologicznym potencjałem na przyszłość w skali "kosmicznej" - dosłownie i w przenośni. Do tego jest profesjonalnie zarządzana. Natomiast faktem jest też, że jej monitoring wymaga dużej wiedzy o aspektach technicznych branży, co jest trudne - innowacyjne rozwiązania mają to do siebie, że trudno je ogarnąć laikowi. Takich dyskusji o technikalach na forach brakuje - na Strefie Inwestorów mogą ogarnąć raporty od strony finansowej, relacji inwestorskich, itp. Ale technicznie już nie. To samo dotyczy innych gremiów inwestorskich. Także wsady kolegi Swissa są z tego punktu widzenia interesujące.
Z racji płynnosci spółka średnio nadaje sie do spekulacji natomiast wystarczy spojrzeć jaka wycena była rok czy 2 lata temu i do razu widać że mozna zarobić. Być może z racji tego że spółka jest juz po okresie wzmozonych inwestycji powróci takze do wypłaty dywidend. Ja jestem zadowolony z inwestycji. Dobrze żeby w przyszłości zrobili jakis split to moze wpłynełoby to na wieksza płynność
Jestem tu od 2 lat ;). Generalnie jest mielenie kilkoma akcjami przerywane sporymi skokami wartości akcji w ciagu kilku sesji co jakis czas. Niby nudno...ale tak jak pisałem jak sie spojrzy poprzez długi okres to zysk wychodzi na prawdę niezły ;)
Papier robi sie (jak zwykle po duzych wzrostach ) coraz bardziej rozpoznawalny. To przyciaga i przyciagnie fachowcow od " wszystkiego" . Bylo milo, moglem sobie monologizowac ,kto chcial to czytal ,kto nie chcial to nie. Taki prawie prywatny folwark( w modzie w PL przeciez). Pojawiaja sie dyskutanci , zawodowo niezadowoleni ze wzrostow jakichkolwiek i czegokolwiem ( bez ich udzialu ma sie rozumiec). Napisalem wczoraj o wyjatkowo wysokiej marzowosci VIGO co jest na GPW ewenementem (jest pare branz) w spolkach quasi przemyslowych. I siubidu artykul na " Parkiecie" na temat marzowosci spolek z gpw. dla oponentow poprostu zacytuje ( pisze o tym od ,a bo ja wiem ? niemowlectwa ? teraz pisze Parkiet ), Michal Wojciechowski , analityk IPOPEMA mowi cyt. " Na wymierne korzysci z posiadanych przewag konkurencyjnych moze liczyc Vigo System. Producent czujnikow podczerwieni dostarcza innowacyjne rozwiazania, na ktore popyt zglaszaja kolejne branze.- Vigo jest w mojej opiniijedna z nielicznych spolek w Polsce o tak unikalnym profilu i wiodacej globalnie technologii , co sprawia ,ze wycena moze byc postrzegana jako atrakcyjna nawet na istotnie wyzszych mnoznikach niz dla spolek reprezentujacych tradycyjne galezie przemyslu .(...) Uzasadnieniem moga byc tu perspektywy wprowadzenia nowej technologii ( tanich detektorow) , ktora moze pozwolic w perspektywie najblizszych lat nazwielokrotnienie wolumenu produkcji. Z drugiej strony warto zwrocic uwage na rozpoczecie dzialalnosci przez spolke w nowej atrakcyjnej branzy materialow polprzewodnikowych, ktora ze wzgledu na rosnacy popyt na swiecie charakteryzuje sie dobrymi perspektywami wzrostu, a takze wysoka marzowoscia* Analityk bardzo powsciagliwie ujal temat polprzewodnikow. Moze slyszeliscie ( stolica swiatowa polprzewodnikow jest Taiwan, gdzie byc sie musi ,dlatego Vigo otworzylo tam biuro z Taiwanczykiem jako szefem : " We are pleased to annnounce thed Tim Chang has been appointed CEO& Director of VIGO Photonics Taiwan. Tom Chang will be responsible for the expansion of the sales of our epitaxial wafers in Asia" W Pl. szefem jest. legenda polskiego grafenu DR. Strupinski) o TSMC ? Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Otoz poniewaz ,brakuje polprzewodnikow doslownie wszedzie TSMC rozpoczelo gigantyczna inwestycje warta 20 miliardow dol. ( 3x wiecej niz koszt budowy gigafabryki Tesli pod Berlinem) . To pokazuje jakie zapotrzebowanie na polprzewodniki istnieje i jezeli Vigo ( a ich technologia jest naprawde w na poziomie swiatowym ) chocby troche uszczknelo z tego tortu , mozna oczekiwac ,ze interes zakwitnie co juz zaczyna miec przelozenie (po latach slimaczenia papieru ale nie technologicznego rozwoju firmy, tu dyskrepancja pomiedzy wycena a skokoem technologicznym i postepem samej firmy byla razaca ale nie zaskakujaca poniewaz nikogo w pl. raczej inzynieria ,fotonika itp. nie interesowala ) na (skokowy) wzrost wartosci papieru. To by bylo na tyle. " Najlepszy humanista to ten ,za ktorego mysli maszyna" swiss
Patrze na gpw i radoche goscia ze stooq , ktory sie cieszy ze wig 20 rosnie i zastanawiam sie czy on sobie robi zarty. Jest dla mnie niepojete jak mozna ( no ok w co moga wtapiac fundy) wkladac pieniadze w panstwowe molochy zarzadzane przez nominatow i finansujace wszystko oprocz podstawowego biznesu.
Gdy pewnego dnia pokaza prawdziwe bilanse i kolosalne pieniadze wydane na kolesi , to wszystko runie.
Dla zainteresowanych z pierwszej reki mozna liznac o co chodzi , np. co to za zwierze taki InAs/InAsSb wafelek epitaksyjny jakie produkty, gdzie stosowane itp. Zapis: First Vigo Systemwebinar 2021 . Link: https://lnkd.in/dU8_Ca5
Zameldowali sie " wreszcie" chlopcy od " dziesiatek" . Az sie dziwilem , ze ustawiacze obroto-kursu ( to taka nowa jednostka rozlivzeniowa na gpw ) siedzieli tak cicho. Animatorszczyzna wreszcie z palcem na guziczku . Trzeba by spopularyzowac te jednostke miary wsrod fizykow. Ma ktos pomysl na wycene i przelicznik jednego 1ObKu na €, $ ,¥ , £ ?
swiss, spoko, wbrew pozorom sporo osob Cie czyta, a pewnie wszyscy doceniaja co robisz. ja w kazdym razie bardzo.
niestety dla mnie jakis czas temu rozstalem sie z Vigo, bo cierpliwosc po kilku miesiacach stania kursu w miejscu mnie sie skonczyla, i co? oczywiscie kilka dni pozniej kurs ruszyl. niemniej chyba czas podkulic ogon i wrocic na te wspaniala spoleczke, dopoki nie zlecialy sie tu roznej masci sep i hieny..