Co do zysku, pomyliłem się, a środki pieniężne trafiłem w "10" Jednak najistotniejsze jest to co napisano na 2 str. raportu:
"(...) Dzięki temu jesteśmy w stanie skutecznie pozyskiwać nowych klientów. W ostatnim czasie do ich grona dołączyła firma Medidesk, którą wspieramy w rozwoju oprogramowania do obsługi placówek medycznych w zakresie komunikacji z pacjentami.
Obecnie pracujemy nad strategią rozwoju grupy, negocjujemy warunki z firmami IT zainteresowanymi członkostwem i podpisujemy z nimi pierwsze umowy. Więcej wkrótce, lecz już teraz mogę powiedzieć, że software house’y, z którymi prowadzimy rozmowy, zatrudniają w sumie około 250 programistów gotowych do realizacji projektów dla klientów tworzonej grupy. Tych zamierzamy pozyskiwać przede wszystkim z zagranicy.Jedno jest pewne: przed nami ekscytująca droga."
A ciekawie pisza na str.29:
(...) Jednakże wyniki finansowe nie obejmują przychodów z części zleceń realizowanych na przełomie roku, które zostaną odebrane i rozliczone w okresach następnych. Tym samym Emitent w 4q 2020 r. poniósł nakłady na ich realizację, jednakże przychody z tego tytułu zmaterializują się w przyszłych okresach. Zestawienie wskazanych powyżej powodów wpłynęło na końcowy wynik finansowy Emitenta. "
Jak wynika z powyższego, niedługo możemy dowiedzieć się o projektach realizowanych dla klientów zagranicy. W czwartym kwartale grzejemy silniki przed uwidocznieniem przychodów w następnych okresach. Faktycznie może być bardzo ciekawie :-).
Również pozytywnie oceniam raport. Widać wyraźny wzrost kosztu zatrudnienia a to w branży IT gdzie rozlicza się pracę programistów godzinowo oznacza sporo pracy i nowych zleceń. Jak to rozliczą w tym kwartale to zysk może być imponujący. Wrażenie też robi info o tym, że start upy z którymi prowadzone są rozmowy i podpisywane pierwsze umowy to łącznie aż 250 osób! Do tego zlecenia zagraniczne. Przy spółce z kapitalizacją 7 mln zł wygląda to naprawdę nieźle. Oczywiście szkoda, że nie udało się zaksięgować przychodu w 4 kwartale i wykazali stratę. Może będzie okazja aby taniej dokupić bo ostatnio obrót był mizerny.
Dzisiaj pięknie rynek wycenił raport, widać po obrocie że szykuje się coś grubego. Żal mi tych co oddali rano po 2,28. Niewiele już jest na NC tak tanich i zdrowych spółek, jak uda się zrealizować chociaż część zapowiedzi z raportu to 10 zł pojawi się tutaj szybciej niż wielu się wydaje:)
Piękne zbieranie dzisiaj było, po początkowym zjeździe.
A po stronie sprzedaży jest tylko 34.800 akcji.
A tylko dzisiaj wolumen wyniósł 66.245 akcji
Kto nie ma akcji EC2 ten gapa.
Info z wczoraj. Nie tylko Ryszard Zawieruszynski jest związany z Oponeo ale i nasz najwiekszy udziałowiec od wczoraj w radzie nadzorczej Oponeo!
https://www.bankier.pl/wiadomosc/OPONEO-PL-S-A-Informacje-na-temat-nowo-powolanego-Czlonka-Rady-Nadzorczej-Spolki-8057151.html