Emitent wykazal na poziomie skonsolidowanym ponad 5 mln przychodów netto ze sprzedazy produktow. To duza kwota jak na panujace warunki i problemy z odbiorami technicznymi. Przychody netto ze sprzedaży towarów i materiałów: -2,8 mlna. To z kolei oznacza zakup towarow i materialow za ta kwote. mozna to wykazac w zysku ale widac ze grupa przygotowuje sie na ekspansje wiosna, plus optymalizuje podatkowo 2020 rok.
Prosze o merytoryczne wypowiedzi.
Mysle ze teraz jest dobry czas by wejsc w spolke. A nie kupowac na gorkach jak to mialo dzis np na ML System...
Nareszcie jakaś merytoryka, niestety kolego zaraz Cię zakrzyczą. Podpisuję się obiema rękoma, teraz jest czas zakupów, a na kursie będzie pewnie boczniak do maja, chyba, że wpadnie jakieś info o dużych umowach. Pozdrawiam inwestorów.
Wszystko super. Pytanie dlaczego od roku piszemy o tym samym. CLC wykazuje zyski a tutaj od roku nic, tylko strata. Kiedy ten zysk będzie wypracowany? W 2050r? Chciałbym zarobić na tej spółce przed emeryturą :)
Ja wiem że matiz będzie pisał jaka ta spółka złota. Swego czasu tak samo robił analizy i pokazywał jak wspaniały jest tesgaz.... Dzisiaj nawet nie wiem po ile chodzi bo szczęśliwie sprzedałem na zero.
Środki pieniężne (668k) pokrywają się mniej więcej z rocznym zyskiem netto (766k), więc bajdurzenie o ukrytych w raporcie zyskach jest co najmniej kabaretowe...
Obawiam się że muszę sie z Panem w tym punkcie nie zgodzić. Otóż, każdy chyba może zobaczyć że, jak już wcześniej wielu inwestorów tu wskazywało- pozycja -2,8 mln w Przychody netto ze sprzedaży towarów i materiałów może i powinna być interpretowana jako optymalizacja podatkowa. Więc trudno jest nam sie tu wszystkim z Panem zgodzić.
Co do zysku. Tak on zawsze mógłby być wyższy. Wg mnie firma pozostaje na zdrowych fundamentach (proszę spojrzeć choćby na Wskażnik Altmana czy Piotroski Score)
Technicznie również wydaje sie to korzystny moment.
Oczywiscie jak już wspomniałem, zachowanie kursu bedzie zalezeć od indywidualnych decyzji inwestorów.
PS. Co do Pana negatywnego nastawienia można mieć również podejrzenie iż wynika ono z pewnych zaszłości (z innych walorów?) z Panem Matizem i Panem Rtomalą, co należy brać pod uwage sugerując sie Pana wypowiedziami w swoich decyzjach inwestycyjnych.
Ośmielając się z Panem nie zgadzać- jednocześnie- Dziekuję Panu za wkład w dyskusję,
Walor jest zakumulowany i ciezko bedzie wchodzacemu kapitalowi na uzyskanie wiekszej ilosci akcji. dzisiajsza sesja nie przebiegla dramatycznie. Jest to dobry prognostyk dla posiadaczy waloru NVV, jezeli kilku wiekszych inwestorow nie wypusci waloru z rak, ciezko znalexc powody dla ktorych NVV ma obnizac swoj kurs.
Wskaznik A/D wydaje sie tu kluczowym narzedziem analizy, z którego wiele mozna wywnioskowac.
OCzywiscie kazdy inwestor jak i kandydaci na inwestora NVV beda podejmowac decyzje inwestycyjne w zaciszu swoich domostw.
Nie ukrywam, ze mam nadzieje na kilka slabszych rak, bowiem chcialbym zwiekszyc zaangazowanie w ten walor.
Ja mam zamiar wejsc w spolke i nie ukrywam, że jest to korzystny moment by tak uczynić.
Co do Pana pytania: oczywiscie porownywanie z CLC jest ostatnio w modzie. Proszę jednoczesnie zauwazyc że są ta dwa różne modele biznesowe. CLC z całym szacunkiem do tamtejszych Akcjonariuszy jest dosyc mocno zlewarowane: Wysokie Zobowiązania w tym zielone obligacje. Model opiera sie własnie na mikroinstalacjach: czyli ida w ilość. Novavis ma swoją nisze instalacji wielkoskalowych, ktore wymagaja wiekszej ilości formalności i zespoly inzynierskie inwestorow musza pojawic sie by dokonac odbiorow technicznych, a nie jak w przypadku CLC inwestor miesci sie w zasadzie pod inwestycją.
Zmierzam do tego: czytajac wczesniejsze raporty miesieczne można było wyczytac ze odbiory instalacji (i fakturowanie platnosci) nie beda dokonane w 4 kwartale. i dlatego zarzad okreslił nawet tą sytuacje jako "niesatysfakcjonującą".
Prosze rownież zapoznac sie z pozycją Zobowiązania Krotkoterminowe na poziomie skonsolidowanym. Oto zanotowano tu spadek zobowiazan aż o 33% w stosunku do 2019r. Jest to sytuacja pożadana dla inwestora. Spadek Zobowiazan Dlugoterminowych z 489t do 407t jest mniejszy, lecz również warty odnotowania.
Oczywiście, decyzje inwestycyjne podejmowane sa osobiście. Wydaje się jednak że najbliższe tygodnie mogą być wykorzystane do zwiększania zaangażowania w ten walor.
Życze spokojnego weekendu i trafnych decyzji inwestycyjnych w nadchodzących tygodniach.