• wypowiedź prezesa Autor: ~mars_volta [31.178.125.*]
    jak dla mnie - sensownie, wiadomo, że ostrożnie i zapewne po konsultacji z prawnikami, ale to trzyma się kupy

https://akcjonariat.pl/news/show/11507/wiekszosciowi-akcjonariusze-zm-ropczyce-nie-chca-zwlekac-z-ogloszeniem-wezwania

• Re: wypowiedź prezesa Autor: ~rozgoryczony [79.184.238.*]
    no i proszę - dotarło do Prezesa:
    "- Jeśli chodzi o akcje własne, które posiada spółka, to zostały one nabyte w celu umorzenia, a niewielka ich część jest przeznaczona na realizację programu motywacyjnego dla pracowników spółki. Chciałbym zaznaczyć, że zgodnie z obowiązującym prawem podmiot dominujący w spółce posiada również kontrolę nad akcjami własnymi spółki, które jednak nie mają prawa głosu na WZA oraz nie przysługuje im prawo do dywidendy – dodaje Józef Siwiec, prezes zarządu ZM Ropczyce."

no i mam odpowiedź na moje pytania na forum.

Siwiec - Ty nie zwlekaj, tylko szybko umarzaj te akcje własne!

dziwne tylko, że mówi ile mają głosów (Porozumienie+Interm+RPC), aby potem stwierdzić, że głosu z akcji własnych RPC na WZA nie mają. To gdzie mają głos te akcje???
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~Kulawy [46.204.36.*]
    Dopiero jak Prezes Ci powiedział to prawie zrozumiałeś . Wszystko było tu niedawno powiedziane. Prezes nic nowego nie powiedział. Tłumaczy się że porozumienie ich zobligowani do wezwania a i owszem ale właśnie po to je stworzyli więc odwracają kota ogonem. Ja dziś po sesji spodziewam się wezwania się. Je mogę doczekać ceny . Po kursie też widać zainteresowanie
    No cóż - ja rozwiewam swoje wątpliwości w oparciu o kilka źródeł, jeszcze brakuje mi stanowiska KNF. :)
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~Alek [46.215.205.*]
    Niech wychodzi z GPW. Ja nie sprzedaje, mogę zostać z akcjami. Akcje można spokojnie sprzedać poza GPW.
    spokojnie sprzedać poza GPW?
    tak łatwo to zrobić po wycofaniu spółki z KDPW?
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~xtb [46.134.82.*]
    Nie wiem czy to całe działanie nie jest obarczona oczywista wada prawną zwłaszcza w aspekcie ostatniego postępowania sądowego z funduszem i samego wyroku.
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~Kulawy [46.204.36.*]
    Sprzedajesz spokojnie tylko kupca szukasz sam. Ale moim zdaniem nie będzie delistingu bo znajdzie się 6 procent akcji żeby to zablokować . Moze spróbują dać lepszą cenę żeby zrobić delisting ale już po przymusowym jak ta lepsza cena zdobędą tych 95 procent
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~Alek [46.215.205.*]
    Jak wyjdą z GPW, to później będą Was prosić żebyście sprzedali. No chyba że przekroczą 95% i będzie przymusowy wykup. Ale wierze w to głęboko, że dam rade to powstrzymać...
    Sprzedajesz spokojnie...
    akcje znikają z rachunku, ludzie na Hawe od lat czekają na "odcinek akcji", czy jak to się nazywa, od spółki, potem umowa cywilno-prawna, jak rozliczyć podatek - no nie - łatwizna.
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~xx [178.235.189.*]
    Rozgoryczony, panikujesz, będziesz mieć akcje przeniesione do drugiego biura maklerskiego i ci zaświadczenie wystawią na kartce, że tyle akcji posiadasz, i nawet raporty otrzymasz (ale tylko co roku, nie co kwartał) i dywidendę ten nowy makler też ci wyśle...
    jakiego "drugiego biura maklerskiego" - tego co realizował poprzednie wezwanie?
    konkret xx.
  • Re: wypowiedź prezesa Autor: ~xx [178.235.189.*]
    tak, i oni (te drugie biuro maklerskie) realizują transakcje kup/sprzedaj, tylko tyle że nie da sie zalogować i oglądać akcji na monitorze, i ten brak komfortu że nie co trzy miesiące masz raport, tylko rzadziej
    jeśli tak, to beskidzki spoko. Mam bliziutko. Pięknie.
[x]
ROPCZYCE 0,43% 23,20 2025-11-12 16:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.