Wczoraj pojawiły się wpisy, że należy wystawić akcje np XTB z arkuszu zleceń np z dużo wyższą ceną niż rynkowa, aby biuro maklerskie nie mogło ich wykorzystać do pożyczania do krótkiej sprzedaży. I tak sobie myślę, czy to faktycznie jest możliwe żeby biuro maklerskie bez naszej wiedzy pożyczało nasze akcje. Dochodzę do wniosku, że jest to mało prawdopodobne (no chyba że czegoś nie wiem, co jest małym druczkiem w umowie???). Akcje są naszą własnością i są zdeponowane w KDPW i na jakiej podstawie biuro maklerskie mogłoby cokolwiek robić z czymś co nie jest jego własnością bez informowania o tym klienta. Wydaje mi się, że akcje do krótkiej sprzedaży są pozyskiwane od dużych graczy na rynku i jest to poprzedzone wzajemną umową pożyczki z zagwarantowaną ceną za wypożyczenie. Ma ktoś wiedzę na temat mechanizmu pożyczania akcji? Jak to się odbywa w praktyce?
Sam mechanizm krótkiej sprzedaży rozumiem. Tylko nie jest jasne dla mnie skąd brokrer ma akcje aby mógł pożyczyć je inwestorom którzy składają zlecenia krótkiej sprzedaży akcji? Czy może je pożyczyć tak po prostu z rachunku dowolnego swojego klienta ? (wydaje mi się to mało prawdopodobne???)
A dlaczego nie moze wytlumacz mi jak bank majac twoje zdeponowane pieniadze sprzedaje dzieki nim kredyt i tworzy rezerwy. Dlaczego jest akcja rzadu zeby ludzie wplacali pieniadze na kontw zeby banki mogly udzielac kredytu. Z tego co mi wiadomo xtb tez tworzy rezerwy wiec dalej uwazasz ze nie moga za twoje akcje shortowac?
Według mnie jest różnica pomiędzy bankiem a brokerem (biurem maklerskim) Do banku wpłacamy pieniądze i to w uproszczeniu bank je ma" u siebie" z tą myślą że je udostępni jako kredyty (jest to jego podstawowa działalność i na tym zarabia). Natomiast broker tylko jest pośrednikiem w zawieraniu transakcji (zarabia na prowizjach) a same akcje są przechowywane w KDPW.
A xtb tez ma u siebie i twoje pieniadze i twoje akcje zapytaj sie sam dlacxego jak sprzedaz akcje musisz tyle czasu czekac na przelew z pienedzmi na swoje konto w banku tu masz druga odpowiedz i dlaczego xtb tez tworzy rezerwy jak bank
W Polsce zrobienie shorta nie jest takie proste. Należy spisać umowę notarialnie. Także nie słuchajcie tych bajek, że biuro maklerskie wypożycza wasze akcje bez waszej wiedzy.
Tak jak masz pieniadze w banku na lokacie tez z bankiem podpisujesz zgode notarialna czy bank tworzy nowy kredyt dzieki nim i tylko na rezerwe przeznacza jakis procent . Wez sie obudz bo widze sekciarz jestes xtb albo i z samego xtb piszesz
Ech dzieciaczku jak masz wątpliwości zadzwoń do swojego biura maklerskiego.
Czyli jak masz kredyt hipoteczny to bank może wynająć twoje mieszkanie bez twojej wiedzy?
Nie do końca poprawnie rozumiesz te dwa procesy. Krótka sprzedaż z reguły może przypominać podobny schemat, ale to zdecydowanie nie to samo.
Pozwól, że zaczniemy od systemu depozytu pieniędzy oraz kreacji pieniądza przez banki.
W warunkach współczesnych systemów bankowych kreacji pieniądza mogą dokonać zarówno bank centralny, jak i banki komercyjne. Bank centralny może wprowadzić nowe pieniądze do gospodarki (tzw. "ekspansywna polityka pieniężna") poprzez zakup aktywów finansowych lub udzielanie pożyczek dla instytucji finansowych.
Banki centralne monitorują i kontrolują ilości pieniądza w gospodarce poprzez pomiar agregatów pieniężnych, takich jak M2 czy M3 i stosowanie odpowiednich instrumentów finansowych. Poza tym, dzięki funkcjonowaniu systemu rezerw cząstkowych, pieniądz kreować mogą także banki komercyjne, głównie w formie udzielania kredytów bankowych swoim klientom. Pieniądz ten jest traktowany, w teorii i praktyce, tak jak gotówka. Jedynym sposobem zwiększenia całkowitej wartości nominalnej pieniądza bezgotówkowego banków komercyjnych jest zwiększenie zadłużenia w bankach. Każda spłata rat kapitałowych jest równoważna trwałemu wycofaniu pieniądza o takiej samej wartości nominalnej z obiegu gospodarczego. Odsetki od długu traktowane są jako przychód banku i wchodzą ponownie do obiegu gospodarczego, jako jego wydatki (wynagrodzenia, koszty eksploatacyjne, podatki, dywidendy).
Polecam zgłębić temat kreacji pieniądza. Same informację, które tu przytoczyłem wywodzą się z artykułu temu zagadnieniu poświęconemu.
Rezerwy tworzone przez XTB są na poczet kosztów działalności, to już zupełnie i totalnie mylisz te zagadnienia. Z perspektywy księgowości jest to naturalny zabieg - szczególnie w ramach wypłacenia nagrody dla pracowników. Na koniec roku obrotowego zakłada się rezerwę, która zostanie wypłacona w następnym roku kalendarzowym (tj. rozwiązana). Robi się tak, bo takie są zasady rachunkowości. Przypisanie kosztu do odpowiedniego okresu.
Co do samej krótkiej sprzedaży. Pożyczanie akcji jest tradycyjnym mechanizmem krótkiej sprzedaży.
Trader, który chce shortować dane akcje składa żądanie/prośbę do swojego domu maklerskiego w celu pożyczenia akcji od innego tradera w ramach tego domu maklerskiego, co pośrednio ułatwia naliczania odsetek / kosztu całego przedsięwzięcia.
Zwykle "pożyczki" akcji do shortu mogą trwać do 12 miesięcy, ale osoba, od której zostały pożyczone, może w każdej chwili zażądać ich zwrotu.
Jest to poważne ryzyko dla sprzedających, którzy posiadają pożyczone akcje przez jakikolwiek okres czasu, ponieważ istnieje niewielka kontrola nad tym, kiedy pożyczone akcje mogą zostać wezwane z powrotem przez dom maklerski.
Twoje akcje są cały czas Twoje i nikt ich nie może ruszyć. Jeżeli Twoja teoria byłaby właściwa to miałbyś je zablokowane - a chyba masz cały czas dostępne, co nie?
Ryzyko, że w jakikolwiek sposób twoje akcje zostaną zablokowane, czy zabrane od Ciebie bez Twojej wiedzy jest absurdem.
Każdy short to tak naprawdę umowa z domem maklerskim/brokerem, do czego służy odpowiednie zabezpieczenie. Dopiero, jak któryś z obranych kierunków się zamyka (margin call, zamknięcie pozycji) to ryzyko jest realizowane przed odpowiednią stronę.
Wszystkie domy maklerskie będą wymagać od Ciebie utrzymywania minimalnej kwoty gotówki na rachunku maklerskim, aby służyć jako zabezpieczenie pożyczonych akcji. Kwota ta jest różna w różnych domach maklerskich i zależy od wartości pożyczanych akcji. Jeśli saldo gotówki na Twoim rachunku spadnie poniżej wymaganego depozytu zabezpieczającego, otrzymasz wezwanie do uzupełnienia depozytu zabezpieczającego od biura maklerskiego - zasadniczo jest to ultimatum, które daje ci krótki przedział czasu na zdeponowanie większej ilości pieniędzy lub zlecenie brokerowi zlikwidowania krótkiej pozycji.
Dochodzi kwestia obiegu pieniądza i jego kreacji na podstawie takich pozycji czym nie będę Cię zanudzał. Poczytaj o tym sam. Musisz zdać sobie sprawę, że wiele podmiotów działa na rynku OTC - czym grasz poza rynkowo na aktywach przystosowanych do tego przedsięwzięcia. Takie też transakcję mają miejsce u wielu brokerów.
Jestem otwarty na dyskusję w tym temacie, chętnie dowiem się czegoś nowego lub zredefiniuję swoją wiedzę, jeżeli wskażesz, gdzie się mylę. Nie jestem próżną osobą, dlatego wskazuję Tobie błędy w kulturalny sposób, żebyś mógł wyciągnąć z nich naukę. Nikt nie jest idealny.
Zazwyczaj to ludzie, którzy nazywają innych sekciarzami nie widzą swojego zaślepienia. Jak myślisz, czy do nich należysz? Pozdrawiam serdecznie :)
Rzadko bo rzadko trafi się ktoś taki jak bezram i coś mądrego tu napisze. Dzięki. Już dawno się zastanawiałem skąd te akcje na krótką. Ciekaw jestem jeszcze czy ów szortujący może kombinować tymi pożyczonymi akcjami tj. - Po sprzedaży np. części pożyczonych akcji czy może odkupić część gdy cena go zadowala: - Następnie znów sprzedać również te odkupione. - I znów odkupić w odpowiednim momencie: Ogólnie jakie kombinacje, mechanizmy stosują przy tej krótkiej sprzedaży.
Hahaaa dobra bezram przekonales mnie ze jestes z xtb.....to jeszcze mi odpowiedz jak juz jestesmy w tym temacie czy XTB poprzez swoja platforme dla instytucji i brokerow X open HUB moze pozyczac pieniadze jak rowniez na podstawie posiadanych akcji swoich klientow dokonywac umow short z innym brokerem lub instytucją
Wejdę ostatni raz w dyskusję, ponieważ widzę, że nie chcesz odpowiedzieć merytorycznie na wskazane błędy.
Nie rozumiesz tego o czym piszesz i czym zajmuje się X-Open HUB. Możesz o tym poczytać tutaj: https://comparic.pl/wywiad-tworcami-platformy-x-open-hub/
Mimo dobrych intencji próba rozmowy z Tobą ogranicza się do obrzucenia błotem. Jest to jedyna forma odpowiedzi u kogoś kto nie ma argumentów, a jako, że nie warto schylać się do takiego poziomu (niestety Twojego) to już nie będę zawracał sobie tym głowy.
Nie obraz się, ale nie będę już odpowiadał na Twoje posty, bo niestety nic nie wnoszą a nauka, szczególnie nauczanie kogoś innego kosztuję. Dla Ciebie z takim podejściem szkoda mi czasu.
To, że klasyfikujesz mnie jako pracownika XTB (którym nigdy nie byłem) tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że poznałem już te Spółkę dosyć dobrze.
Ja Cie uwazam bezram za specjalistę dziekuje za merytoryczną odpowiedz i podeslanie linka szkoda ze nie odpowiedziales na moje pytanie bezposrednio tylko przez niego. Ja specjalistom nie jestem jak Ty wiec fajnie ze sie pojawiles i wytlumaczyles. Tez wszystkiego dobrego. I taka mała sugestia z mojej strony na przyszlosć jak bedziesz uswiadamial akcjonariuszy rob to 1.5 miesiaca przed wynikami a nie bezposrednio przed nimi a najlepsza opcja zrob to po wynikach wtedy nie bedzie mial nikt do Ciebie pretensji. Bo duzo ludzi Ci uwierzylo i bylo przekonanych ze wyniki za q4 beda lepsze niz q3 ....nikt by Cię pomijami nie oblał jak to miało teraz miejsce. To samo tyczy się reszty yutuberów ktorzy zachowują sie jak hieny a nie ludzie wprowadzajac resztę w bląd.
Same wstępne wyniki ukazują się miesiąc po zakończeniu okresu rozliczeniowego, więc nie mogę tego robić 1.5 miesiąca przed. To nie logiczne. Wtedy na pewno trafiłbym ze wszystkim :)
Nikt nie ma do mnie pretensji, bo wielokrotnie w filmie podkreślałem, że analizuję przyszłość na bazie przeszłości, więc wyniki mogą być zgoła inne. Nie rozumiesz koncepcji analizy oraz prognoz. W swoim filmie przedstawiam co miało miejsce w danym kwartale i wysuwam hipotezy (podkreślając, że nie ma pewności, że się powtórzą). Robi się to, aby przybliżyć akcjonariuszy do wiedzy, czego mogą oczekiwać, co się wydarzyło i jakie są wady/zalety wpływające na wynik - dywidende - nowych klientów itp. Mówi się o rzeczach, o których mogli nie wiedzieć lub nie zwrócić uwagi.
Widziałeś, żebym w swoim filmie wskazał, że będzie 80 czy 100 milionów? Mówiłem, że w moim odczuciu wyniki będą lepsze, wskazałem wręcz wady i zalety tej tezy, ale nigdy nie mówiłem, że na pewno tak będzie. Albo, że możesz liczyć na tyle i tyle. Jedynym założeniem było wskazanie, że wyniki będą lepszę niż w 3Q. Miej na uwadze, że poprawnie wskazałem wiele rzeczy, które miały miejsce.
Nie mówiłem, że tak na pewno będzie i tego się trzymajcie. Wielokrotnie też podkreślałem, że to analiza, która ma przybliżyć do pewnego zrozumienia co się działo, i że należy też sprawdzić drugą stronę medalu, czyli wypowiedzi ludzi, którzy wskazują, że wyniki będą gorsze. I na tej podstawie podjąć samemu decyzję czy wyniki będą lepsze czy gorsze.
Nikt mnie pomyjami nie oblał, może było to 1% ludzi, bo zdają sobie sprawę z sensu analizy, a nie przedstawiania, że to prawda objawiona i że tak będzie. Nie czuję się niekomfortowo z tym, że wyniki okazały się finansowo inne niż oczekiwałem, bo do tego służy prognoza, która okazała się błędna.
Nie jestem odpowiedzialny za Twoje pieniądze, przedstawiam swoją opinię i konfrontuje ją z innymi. Gdybym wskazywał, że będzie na pewno tyle i tyle i że kupujcie to mógłbym czuć się zle i mógłbyś nadać mi łatkę. Ale ja tego nigdy nie robiłem. I większość ludzi, która czyta to forum to rozumie i nie wylewa pomyj. Każdy zdaję sobie sprawę, że tak mogło być i że finalna decyzja należy do niego samego. Każdy na giełdzie jest dorosłym człowiekiem, a nie dzieckiem.
Nie namawiam i nigdy nie namawiałem do inwestycji. Ja przedstawiam swoją wizję. W dalszym ciągu wierzę w te spółkę, dlatego w nią zainwestowałem. Nie wskazuję, że Ty powinieneś też to zrobić. Mogę Ci przedstawić superlatywy, ale to decyzja należy do Ciebie.
No to jak miales na studiach prognozowanie to mogles prognoze zrobic na rok do przodu jak nie na 5 lat a kurat w moim przypadku zwolniony bylem z egzaminu wiec pojecie mam a Ty nie musiales czekac do konca zakonczenia okresu q4 wprowadziles błedne zalozenia i nie przewidziales sytuacji rynkowej tak jak leonidas nie raz sie pomylil w przypadku mecatora gdzie nie przewidzial wplywu rozpoczecia szczepien na kurs a Ty nie przewidziales jako fachowiec ze otwieranie duzej ilosci rachunkow ma wplyw na spadek dochodow i zainteresowanie akcjami tylko przyczyni sie do gorszego wyniku .....dodatkowo prezes w wywiadzie z lipca wskazal ze firma zarabia na dlugich trendach spadkowych np ropa i wzrostowych np wtedy zloto.....i teraz pojawilo sie kolejna nie prawda poniewaz na BTC firma stracila w dlugim trendzie nie wydaje ci sie to dziwne ze w lipcu zarobili na zlocie a w grudniu stracili na BTC? Jezeli xtb zarobilo w q1 2020 duzo tzn ze klienci duzo stracili wiec w kolejnych q zarobek na locie bedzie spadal bo mniej osob bedzie zainteresowana produktami CFD jak duzo potracili. Nowi klienci wolą akcje więc nie przewiduję tutaj niesamowitych wynikow w kolejnych kwartalach zaloz to sobie w nastepnej prognozie.