Wygląda na to że podejmą próbę zdjęcia spółki z GPW na podstawie decyzji walnego zgromadzenia i zgody KNF. Do zablokowania uchwały przy ich 55 głosów potrzebne jest niecałe 6 procent głosów . Czy tyle mamy. Robiłem już podobne porozumienie . Trzeba uzbierać 6 procent. Dziś zarejestrować się na walne to nie problem jeden telefon do domu maklerskiego tyle nic więcej. Do tego można dać upoważnienie jeśli się ma daleko albo taka ilość akcji że się nie opłaca jechać. Czy będą chętni czy będzie 6 procent ?
Bez komentarza art 91 Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych
Mogą wycofać spółkę z GPW nie mając 95%. Przechodziłem podobną sytuację z Permedia. Dostawałem co jakiś czas pisma z prośbą o sprzedaży akcji za każdym razem była wyższa i w między czasie dostałem dywidendę już po wycofaniu z giełdy. Warto trzymać a nawet dokupić!!!
Napisałem wcześniej ze różnie się na tym wychodzi. Ale na pewno można Pan 1234 tego nie rozumie. Proponuje mu prześledzić choćby ostatnie półrocze . Na jakich zasadach Energa wychodzi z GPW na jakich zasadach wychodzi MOJ na jakich zasadach chciało wyjść KCI . Itd. Tak apropo jak sami się nie zorganizujemy to nikt nam nie pomoże . Orlenowi wolno przeprowadzać takie coś jako państwowej niby fair spółce to czemu miał by tego nie robić jakiś prywaciarz
Lub w przypadku kiedy mniejszosciowi sa przestepcami i ewidentnie szkodza spółce- tylko ,ze musi mieć jeszcze wyrok sądu. Obstawiam ,że zapłaca za pazerność kilkakrotnie.
Dnia 2021-02-10 o godz. 14:32 ~Alek napisał(a): > Mogą wycofać spółkę z GPW nie mając 95%. Przechodziłem podobną sytuację z Permedia. Dostawałem co jakiś czas pisma z prośbą o sprzedaży akcji za każdym razem była wyższa i w między czasie dostałem dywidendę już po wycofaniu z giełdy. Warto trzymać a nawet dokupić!!!
jeszcze raz: ile trzeba mieć % akcji lub głosów (to nie jest tożsame), aby móc uzyskać aprobatę KNF odnośnie zdjęcia z rynku publicznego? ile % trzeba mieć na Walnym, aby przeszła wiążąca uchwała o zgodzie akcjonariuszy na wycofanie z rynku?
bo ja pamiętam takie WZA, że "gruby" miał 30% kapitału akcyjnego ogółem, ale 98% głosów na tym akurat Walnym.
A po co Ci to tłumaczyć jak Ty nie chcesz słuchać ? Przecież już tłumaczyłem wysyłałem linki do ustawy . Taka uchwale można przegłosować większością 9/10 głosów na walnym zgromadzeniu przy obecności co najmniej połowy kapitału spółki .
Dnia 2021-02-10 o godz. 18:18 ~Kulawy napisał(a): > A po co Ci to tłumaczyć jak Ty nie chcesz słuchać ? Przecież już tłumaczyłem wysyłałem linki do ustawy . Taka uchwale można przegłosować większością 9/10 głosów na walnym zgromadzeniu przy obecności co najmniej połowy kapitału spółki .
tego wcześniej nie podawałeś. zamiast linków, trzeba było od razu napisać to jedno zdanie. Natomiast napisz ile głosów będzie mogło mieć Porozumienie na Walnym. 5202 tys? (zaokrąglam)
Oni będą mieć 55 procent akcji a więc i głosów . W wolnym obrocie jest 15 procent akcji tyle mają drobni . Żeby zablokować taka uchwale trzeba mieć 5.5 procent czyli żeby mieć przynaniej 10 razy mniej niż oni bo akcje własne nie będą głosować. Trzeba zebrać 6,7 procent głosów żeby realnie myśleć o zablokowaniu uchwały więc wcale nie tak dużo. No i zawsze mogą mieć swoich słupów głosujących tak jak oni ale osobiście uważam że słupy to mit i ich nie mają . Więc jeśli już będzie wezwanie i będzie zwołanie walnego w tej sprawie można coś próbować ale na wszystko przyjdzie czas najpierw trzeba będzie się policzyć. To akurat nie jest trudne każdy zainteresowany wystawi swoje akcje w cenie np 50 zł i będzie to widać w arkuszu zleceń. Ale czy jest taka siłą to nie wiem. Tyle tu można zrobić . Jak już przegłosują delisting to tylko sąd. W tej chwili taka sprawa w sądzie jest na enerdze i na spółce MOJ i być może jeszcze gdzieś ale nie wiem. Obecnie w jednym jak i w drugim przypadku sąd wstrzymał delisting .
Skoro nie lubisz czytać ustaw to masz tutaj też możesz wywnioskować i przy okazji zobaczyć że takie akcje da się zablokować ...
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Hajdarowicz-przegrywa-w-przedbiegach-7963530.html
Dnia 2021-02-10 o godz. 18:24 ~Kulawy napisał(a): > Skoro nie lubisz czytać ustaw to masz tutaj też możesz wywnioskować i przy okazji zobaczyć że takie akcje da się zablokować ... > > https://www.bankier.pl/wiadomosc/Hajdarowicz-przegrywa-w-przedbiegach-7963530.html
czy dobrze zrozumiałem artykuł bankiera? Jak Porozumienie z Ropczyc zobaczy, że może przegrać to nie przyjdzie na Walne i nie będzie kworum. Miesiąc później zwoła kolejne Walne i tak do skutku. A my będziemy się zbierać i płacić 35 zł każdorazowo za dokument na Walne.
Jak raz nie przejdzie to zrezygnują z wyjścia z GPW. Nie wiem czy mogą sobie tak zwoływać co chwila ale nikt tak nie robił. Trzeba czekać teraz na wezwanie na cenę i jego treść wtedy będzie wiadomo coś więcej. Myślałem że zrobią to od razu i dalej myślę że w tym tygodniu się dowiemy. Bo czas działa na ich niekorzyść 3 miesięczną średnia szybko rośnie . Jest koło 24.7 a wypadają codziennie niskie średnie z listopada a wpadają obecne zamknięcia na 28.29 zł.
Dnia 2021-02-10 o godz. 19:09 ~Kulawy napisał(a): > Jak raz nie przejdzie to zrezygnują z wyjścia z GPW. Nie wiem czy mogą sobie tak zwoływać co chwila ale nikt tak nie robił. Trzeba czekać teraz na wezwanie na cenę i jego treść wtedy będzie wiadomo coś więcej. Myślałem że zrobią to od razu i dalej myślę że w tym tygodniu się dowiemy. Bo czas działa na ich niekorzyść 3 miesięczną średnia szybko rośnie . Jest koło 24.7 a wypadają codziennie niskie średnie z listopada a wpadają obecne zamknięcia na 28.29 zł.
widocznie korzystamy z różnych źródeł - 6 miesięczna średnia. mogą sobie zwoływać nawet po 2 walne jednego dnia - autentycznie, znam to z własnego doświadczenia. Jedno o 13:00, drugie o 14:00 i aby być na obu trzeba bulić podwójnie.
Ja nie wierzę że tak będą robić . Trzeba czekać na wezwanie na razie nie ma co się wyrywać . Takie zgromadzenie musi być zrobione odpowiednio wcześniej muszą być terminy. Trzeba czekać spokojnie . Średnia ma być z 6 i 3 miesięcy do tego cena ma być nie niższa niż najwyższą po jakiej nabywali w ostatnim roku , ale prezes nabywał po coś koło 22 więc to nie ma nic do rzeczy