• w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~Jacek [178.235.189.*]
    Myślę, że warto przypomnieć: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku zamierzali zebrać 160 tysięcy akcji za prawie 5 milionów, a odzew był zerowy: oddano tylko 600 sztuk za 18 tysięcy (czyli jeden drobny, góra dwóch)

http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/32521251,w-ramach-wezwania-na-zm-ropczyce-zawarto-transakcje-na-600-akcji

Nawet jeśli teraz ogłoszą wezwanie, dlaczego teraz miało by być inaczej?....
  • Re: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~Alan [5.173.249.*]
    Różnica jest w tym komu teraz mają oddać.
    Niemniej masz rację, to kolejny test pod nazwą "zdyscyplinowany akcjonariat drobnych". Nie mogę się doczekać rozstrzygnięć.
  • Re: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~Kulawy [46.204.0.*]
    Różnica jest taka że wtedy wezwanie było efektem następczym po osiągnięciu progu i nie wiązało się z zamiarem wyprowadzenia spółki z GPW. Obecnie robi się wezwanie bo taki jest wymóg do tego aby KNF dał zgodę na ściągnięcie spółki z giełdy. Wezwanie nie jest dla zabawy i wiąże się z kosztami trzeba też mieć gotówkę na depozyt w domu pośredniczącym. Nawet jeśli nie kupią nic to przeprowadza wyjście z GPW. Takie jest niestety prawo.
  • Re: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~heh [79.185.139.*]
    mało tego w ich interesie jest kupić to jak najtaniej chocby po 10 zł
  • Re: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~heh [79.185.139.*]
    mało tego w ich interesie jest kupić to jak najtaniej chocby po 10 zł
  • Re: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~rozgoryczony [79.184.238.*]
    Jakie prawo? Mając 55% akcji mogą żądać wyjścia z GPW?
  • Re: w ostatnim wezwaniu z 2019 roku ... Autor: ~Kulawy [46.204.0.*]
    Pisałem już . Mając 90 procent na walnym mogą ściągnąć.Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych i art 91. W sumie nie wiem czy mogą wykonać prawo głosu z tych akcji własnych . Jeśli nie mogą to jest jakaś nadzieja na lepszą cenę w wezwaniu . Bo skoro nie będą mogli przeprowadzić tego wyjścia z GPW to zostaje im zdobycie tych 95 do przymusowego ale na taką okoliczność muszą się bardziej postarać cena o te akcje i też nie ma gwarancji .
[x]
ROPCZYCE 1,68% 24,20 2026-02-20 15:34:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.