podoba mi się dynamika zysku, roslo z roku na rok 40, 42, 44 a teraz tylko w 3 kwartałach 2020 jest54 miliony. rok zamkną na 70 bankach jak nic, co jest prawie dwukrotnością z zysku 2019 gdzie rekomendacja wyceniała 8 zł. Mamy ROE na 25% wiec tu lada moment będzie popyt na wyniki, owazam ( oczywiście to moja opinia a nie rekomendacja) że także poprzednia rekomendacja będzie podwojoną na 16zl. szykuje się więc parcie przynajmniej na 15 zł, i okaże się po sytuacji z psychologiczna dychą jakiego tempa kurs nabierze. zyskow zycze i nosa do spółek przed wybiciem
coś źle liczysz, albo patrzysz na biznesradar gdzie masz szacunkowy zysk netto w całym 2020 (54mln) Q1 13,2mln Q2 17,7mln Q3 14,8mln Czyli 45,1mln
Od 5lat Q4 jest najgorszym kwartałem w Toya, przeważnie 8-9mln, i pewnie osiągnie 54mln, jest to rekord, bardzo dobry rok, ale pytanie czy to wystarczy? czy oczekiwania nie są większe? już sporo spółek pokazywało dobre wyniki, a kurs leciał w dół bo oczekiwania inwestorów były tak duże. Dodatkowo 54mln zysku, gdy ze spółki wyparowało 60mln.. Jak dla mnie to zysk za Q4 musiałby być rekordowy ok 18-19mln, żeby zysk za 2020 wyniósł 64mln i przebił to co zostało wypłacone na dywidendę.
tak, patrzyłem na BRadar. Ale co do oczekiwań, to nie wydają się przesadzone. tak może było gdy kurs szybował a 18 zlale teraz? 10 bedzoe zdrowe, bez wyolbrzymionych oczekiwań, uwzględniając aktualne tempo wzrostu firmy i jej obrotow/zysku.
No niestety rynek często dyskontuje informacje i to co się wydarzy w przyszłości. Popatrz na info z XTB 402mln zysku! 8x więcej niż w 2019r (57mln) i co? kurs w dół 13% dlaczego? bo wszyscy dobrze wiedzieli ze 2020r będzie dobrym rokiem i bedzie min 400mln, ale oczekiwali ze Q4 będzie podobny do Q1 i Q2, a tymczasem był najsłabszy.
czasem widze ze moment raportu jest realizacja zyskow bez względu na to czy jest wyższy czy niższy od oczekiwań (patrz PCX) tutaj widze też casus : raport dobry, ale co z tego jak to nie jest niespodzianka.
Toya powinna otwierac we własnych fabrykach linie produkujace panele fotowoltaiczne.Powinni to ogarnąc bez problemu. Może jakis decydent to czyta to niech podejmuje decyzje Uważam,że predzej czy pózniej i tak to zrobią.I własnie dlatego w moim portfelu inwestycyjnym mam pakiet tych akcji.
rozumiem że sarkastycznie wspominasz o panelach, bo ja uważam ze dobrze robią to co robią i co potwierdzają sprzedażą i zyskami z wielu rynków światowych a zachłystniecie się i to na naszym lokalnym rynku fotowoltaiką nie wróży tym firmom nic dobrego w dłuższej perspektywie, tylko szkoda że dopuszczalne są takie praktyki jak ostatnio z dywidendą
Ten od tesli najbogatszy człowiek swiata pisze ,że dogecoin warte uwagi i wzrost kryptowaluty o ok80 % to co? To z kogo brać wzór ? A dla Toya to zaden problem robic te panele Tymbardziej ,że maja fabryke w Rumunii a na pd Europy panele schodza jak swieże bułeczki i jest to pożyteczne dla wszystkich a niejakiś pies do nieba. Mam nadzieje ,że Prezest tej firmy ma jakis ułamek tego od Tesli
kto ma fabrykę w Rumunii ? przecież to normalny dystrybutor jest, nie ma żadnej fabryki a 100% towarów pochodzi z targów w chinach i innych fabrykach świata