• zysk netto Autor: ~zeXon [193.41.175.*]
    podoba mi się dynamika zysku, roslo z roku na rok 40, 42, 44 a teraz tylko w 3 kwartałach 2020 jest54 miliony. rok zamkną na 70 bankach jak nic, co jest prawie dwukrotnością z zysku 2019 gdzie rekomendacja wyceniała 8 zł. Mamy ROE na 25% wiec tu lada moment będzie popyt na wyniki, owazam ( oczywiście to moja opinia a nie rekomendacja) że także poprzednia rekomendacja będzie podwojoną na 16zl. szykuje się więc parcie przynajmniej na 15 zł, i okaże się po sytuacji z psychologiczna dychą jakiego tempa kurs nabierze. zyskow zycze i nosa do spółek przed wybiciem
  • Re: zysk netto Autor: ~Marceli_Szpak [193.22.252.*]
    tu już dawno powinno być minimum 2 x tyle, patrząc na ROE, zadłużenie, porównanie do TIM
  • Re: zysk netto Autor: ~To [94.246.152.*]
    coś źle liczysz, albo patrzysz na biznesradar gdzie masz szacunkowy zysk netto w całym 2020 (54mln)
    Q1 13,2mln
    Q2 17,7mln
    Q3 14,8mln
    Czyli 45,1mln

Od 5lat Q4 jest najgorszym kwartałem w Toya, przeważnie 8-9mln, i pewnie osiągnie 54mln, jest to rekord, bardzo dobry rok, ale pytanie czy to wystarczy? czy oczekiwania nie są większe? już sporo spółek pokazywało dobre wyniki, a kurs leciał w dół bo oczekiwania inwestorów były tak duże. Dodatkowo 54mln zysku, gdy ze spółki wyparowało 60mln.. Jak dla mnie to zysk za Q4 musiałby być rekordowy ok 18-19mln, żeby zysk za 2020 wyniósł 64mln i przebił to co zostało wypłacone na dywidendę.

https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/TOYA,Q
  • Re: zysk netto Autor: ~zeXon [149.238.52.*]
    tak, patrzyłem na BRadar. Ale co do oczekiwań, to nie wydają się przesadzone. tak może było gdy kurs szybował a 18 zlale teraz? 10 bedzoe zdrowe, bez wyolbrzymionych oczekiwań, uwzględniając aktualne tempo wzrostu firmy i jej obrotow/zysku.
  • Re: zysk netto Autor: ~To [94.246.152.*]
    No niestety rynek często dyskontuje informacje i to co się wydarzy w przyszłości.
    Popatrz na info z XTB 402mln zysku! 8x więcej niż w 2019r (57mln) i co? kurs w dół 13% dlaczego? bo wszyscy dobrze wiedzieli ze 2020r będzie dobrym rokiem i bedzie min 400mln, ale oczekiwali ze Q4 będzie podobny do Q1 i Q2, a tymczasem był najsłabszy.
  • Re: zysk netto Autor: ~zeXon [193.41.175.*]
    czasem widze ze moment raportu jest realizacja zyskow bez względu na to czy jest wyższy czy niższy od oczekiwań (patrz PCX) tutaj widze też casus : raport dobry, ale co z tego jak to nie jest niespodzianka.
  • Re: zysk netto Autor: ~Krzych [5.184.33.*]
    Toya powinna otwierac we własnych fabrykach linie produkujace panele fotowoltaiczne.Powinni to ogarnąc bez problemu. Może jakis decydent to czyta to niech podejmuje decyzje Uważam,że predzej czy pózniej i tak to zrobią.I własnie dlatego w moim portfelu inwestycyjnym mam pakiet tych akcji.
  • Re: zysk netto Autor: ~niktważny [5.173.16.*]
    rozumiem że sarkastycznie wspominasz o panelach, bo ja uważam ze dobrze robią to co robią i co potwierdzają sprzedażą i zyskami z wielu rynków światowych a zachłystniecie się i to na naszym lokalnym rynku fotowoltaiką nie wróży tym firmom nic dobrego w dłuższej perspektywie, tylko szkoda że dopuszczalne są takie praktyki jak ostatnio z dywidendą
  • Re: zysk netto Autor: ~Krzych [5.184.33.*]
    Ten od tesli najbogatszy człowiek swiata pisze ,że dogecoin warte uwagi i wzrost kryptowaluty o ok80 % to co? To z kogo brać wzór ? A dla Toya to zaden problem robic te panele Tymbardziej ,że maja fabryke w Rumunii a na pd Europy panele schodza jak swieże bułeczki i jest to pożyteczne dla wszystkich a niejakiś pies do nieba. Mam nadzieje ,że Prezest tej firmy ma jakis ułamek tego od Tesli
  • Re: zysk netto Autor: ~Obserwator [193.17.200.*]
    kto ma fabrykę w Rumunii ? przecież to normalny dystrybutor jest, nie ma żadnej fabryki a 100% towarów pochodzi z targów w chinach i innych fabrykach świata
  • Re: zysk netto Autor: ~okk [5.184.33.*]
    Ochłońcie Ta muza Wam pomoże https://soundcloud.com/olo-ukaszuk/jungle-jingleiii
[x]
TOYA -0,73% 9,48 2025-09-22 17:00:34
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.