Chcialbym zauwazyc ze na Bulgarskiej gieldzie akcja Sopharma jest wyceniana w tym momencie za 3.38 BGN - co sie rowna 7.8 PLN. A tutaj kupujecie za 11 PLN. Ladny arbitraz (40%!) oportunity zeby tutaj sprzedac i tam kupic...
No ale jak chcecie to z wlasnej woli zostaniecie wyrolowani.
ja na twoim miejscu zamiast się tym chwalić to bym tu sprzedawał a tam kupował i szybko zarobił dużo pieniędzy, ale na szczęście są jeszcze tacy uczciwi ludzie na których można liczyć i ponad własny interes widzą interesy innych ludzi... a tak przy okazji zapytam - zostałeś na peronie czy za mało kupiłeś ?
Mam dwie fimy kilka dzieci i nie mam czasu zakladac konto gdzie moge kupowac w Sofii. Wieczorem sie przygladalem temu Sopharma ale jak zobaczylem 40% roznicy to odpuscilem. Niech jakis pro sobie zarobi w takim razie. Zebym sam rozwazyl kupno cena by musiala byc podobna do tej w Sofii.
Ja sie przygladalem. I ze prezes kupuje to great news. Duzo ladowal. Jednak troche dziwnie bym sie czul gdybym kupil super samochod np nowa 5ke BMW (ktora kosztuje 300K PLN) za 200K PLN w Krakowie jak w Kielcach mnie kosztuje 125K PLN ta sama.
Sam po zobaczeniu spreadu przestalem sie ciekawic spolka - moze byc znacanie wiecej warta ale dziwnie bym sie czul pakujac ja jak wiem ze w Sofii jest taniej.
Zobacz Serinus na GPW (SEN) i na AIM (SENX) kurs w pensach oczywiście:) Arbitraż jest możliwy, ale nie ma reguły. Na BSE Sopharma jest jak KGHM u nas....idzie powoli do góry jak wieloryb przez ocean.....a u nas sobie myka jak rekin przy plaży w Miami Beach;)
Żeby je sprzedać na GPW musisz je mieć. Krótkiej sprzedaży na SPH chyba nie ma:) A i tak ktoś musi wtedy je pożyczyć. Do takich transakcji dostęp mają raczej instytucje:)
Dnia 2021-02-02 o godz. 17:16 ~Aga napisał(a): > Żeby je sprzedać na GPW musisz je mieć. Krótkiej sprzedaży na SPH chyba nie ma:) A i tak ktoś musi wtedy je pożyczyć. Do takich transakcji dostęp mają raczej instytucje:)
Tak mi się wydawało, że teoretycznie to łatwa sprawa ale praktycznie trudno wykonalne. Jasne jakby były shorty to wtedy easy.
Czyli instytucje moga Warszawska ulice dymac codziennie o 40-50%. Moze i dobra firma - jednak poki jest taki arbitraz to zbyt ryzykowne wejscie biorac pod uwage risk/return wedlug mnie. Oczywiście jak beda niesamowite wyniki to spolka odpali nawet z taka premia - jednak przy business as usual wynikach tutaj nie bedzie +-0% tylko jakies minus 50%. Tego trzeba byc swiadom. Dzisiaj premia sie jeszcze powiekszyla.
@Trader Przy obrotach na BSE oscylujących wokół 5K sztuk na sesję wątpię czy bankom chciałoby się bawić w arbitraż przy tak małej płynności. Procentowo wygląda to fajnie ale nominalnie dla dużej instytucji raczej gra nie warta świeczki. Poza tym skoro u nas obroty się robią coraz wyższe i przekraczają te w Sofii to być może znaczy,że nasz rynek lepiej wycenia spółkę i wycena w Sofii dorówna naszej. Czas pokaże, ale ruch się robi duży, fundamenty dobre, branża perspektywiczna. Może być ciekawie.
To fakt, tym bardziej że w zeszłym roku chodziła już cena ponad 20 przy okazji covid-game, a wtedy nie było szczepionki. O wzrost wyceny SPH jestem spokojna. Za roczek pogadamy na tym wątku, co?:))))) Przy jakiej cenie? Nie wiem, ale pewnie wyższej niż obecna;) Liczę na minimum 30, a potem to tylko stop limit na zabezpieczenie i niech się dzieje...
Tłumaczę Wam jeszcze raz porównać SEN i SENX - tam jest dopiero różnica/spread i co? można? można:) A na korzyść zakupów "okazyjnie" właśnie jeszcze teraz działa słabszy 4q2020 rdr w SPH kiedy jeszcze były lockdowny i nie było szczepień. Siadła im sprzedaż na rynku rodzimym tzw. konwencjonalnych leków, bo wiadomo, ludziska nie chodzą po lekarzach, ale o 50% wzrosła suplementów i eksport też w górę....czasy dynamicznie się zmieniają. Mercator też był w niełasce bo podobno przeinwestował na przełomie 2019/2020....i instytucje się skracały po 8zł...... Dla mnie zakupy CEO wystarczą na sygnał że szykuje się fala wzrostowa, reszta informacji przyjdzie we właściwym czasie. Pozdrawiam, Aga
Dlatego właśnie ten brak wiary może dać świetną okazję do dodatkowych zakupów na potencjalnym domykaniu luki 10,20-10,50 i mam zamiar bezwzględnie z tego skorzystać;)
Moim zdaniem tak tanio już nie będzie. Mocnym wsparciem będzie góra luki 10.70-10.90 ( co pokazała dzisiejsza sesja), co pokrywa się z wierzchołkiem z 4.01 patrząc w cenach zamknięcia. W dodatku widząc, że ruch się zrobił na papierze i również tutaj na forum, sporo luda się już pewnie czai na ten poziom.