Koledzy i koleżanki z forum F51,
Moje zaangażowanie w Farmę jest stosunkowo niedługie (od wczesnej jesieni 2020). Stopniowo powiększam swój pakiet (obecnie już „zaawansowane” kilka tysięcy akcji, z uśrednioną wyceną pomiędzy 45 a 50 PLN). W miarę niespiesznego powiększania swojego pakietu zacząłem porządkować swoje notatki i modele finansowe z procesu due diligence spółki. Postanowiłem, trochę eksperymentalnie, podzielić się z dziś z Wami częścią tych materiałów (tym bardziej, że to właśnie na tym forum znalazłem sporo ciekawych wskazówek gdzie szukać istotnych faktów i analiz). Na pierwszy ogień wybrałem projekt Chernobylite, co nie jest zbyt oczywistym wyborem. Zacytuję paru popularnych forumowiczów: „Nikt nie jest tu dla Chernobylite. To tylko wisienka na torcie”. "Farma51 to ww3". No cóż, przeczytajcie i oceńcie sami. Jeśli uznacie ten wpis jako potencjalnie wartościowy, podzielę się kiedyś na forum podobna analizą, którą przeprowadziłem także dla projektu ww3.
Materiał ten zrobiony jest m.in., dlatego, że brakuje analitycznego pokrycia Farmy przez domy maklerskie, a sama firma stosuje dość idiosynkratyczne strategie komunikacyjne. Mój mini-raport (aczkolwiek mega-długi, używając standardów forum, za co z góry przepraszam) skierowany jest więc zarówno dla tych, którzy dopiero rozważają inwestycję w F51 jak i dla starych wyjadaczy i cierpliwych długodystansowców. Z góry zaznaczam, że nie jestem graczem ale działam w branży inwestycyjnej. Będę więc wdzięczny za fachowe komentarze i uwagi od speców. Na ich podstawie i po ich uwzględnieniu fajnie byłoby stworzyć bardziej kompletne kompendium, który można by od czasu do czasu udostępniać potencjalnym nowym inwestorom w F51. Mój kwit nie ma na celu wpływania bezpośrednio na niczyje decyzje inwestycyjne. Wychodzę jedynie z założenia, że będąc uzbrojonymi w fakty i wiedzę łatwiej jest na co dzień radzić sobie z hałasem informacyjnym generowanym na co dzień na tym forum przez kółkowiczów i troli (zarówno wzrostowych jak i spadkowych).
Organizacja wpisu jest następująca:
1. Podstawowe fakty o CHL (do pominięcia dla „siedzących w temacie”)
2. Co wiadomo o potencjale rynkowym CHL (oczekiwania)
3. Główne założenia do modelu prognozy sprzedaży (pierwszy rok po premierze)
4. Prognoza sprzedaży – pierwszy rok
5. Prognoza sprzedaży docelowej (
lifetime)6. Przyszłość CHL
7. Wpływ CHL na wycenę F51 (tu pewnie przejdą od razu najbardziej niecierpliwi :-))
Przyjemnej lektury i z góry dzięki za konstruktywne uwagi!
1. Czym jest gra CHL (segment rynku, konkurencja, wydawca, technologia, etc.)·
Gatunek: - CHL należy do gatunku zwanego „Indie thriller”; łączy parę innych gatunków (m.in., survival, FPS)
+ Gra opisana przez twinfinite.net w ten sposób: “
For those who enjoy a combination of stealth, survival, and superb FPS gunplay”
- Gra z racji budżetu nie kwalifikuje się jako AAA, chociaż łapie się pewnie jako bardzo silne AA: wielkość dev team’u CHL to około 30 osób, podczas gdy zespoły AAA liczą typowo setki osób. F51 próbuje kompensować stosunkowo niewielki team zaawansowaną technologią (np., fotogrametria – patrz poniżej).
·
Gry, z którymi porównuje się CHL: - CHL jest opisywana jako duchowy następca Stalkera, wykorzystujący pewne element Fallout 4: “
spiritual successor to the S.T.A.L.K.E.R series, though it stands apart with its own mission-based structure, and even incorporates a Fallout 4-esque building mechanic” (https://twinfinite.net/2021/01/best-early-access-games-2021/5/) - Gracze coraz częściej porównują CHL już nie tylko do Fallout 4, Metro Exodus i Stalkera, ale także ostatnio do Escape from Tarkov, Scorn i Unholy; Komentarze niektórych graczy: „Można mieć wątpliwości, czy poziom CHL jest choćby zbliżony do Metro Exodus: po ME widać i czuć większy budżet choćby w samej "lekkości" poruszania się postaci; czuć, że CHL jest grą tańszą, ale nie jest to przepaść”.
·
Wydawca: - All in! Games (AIG); Umowa dot. wydania, dystrybucji oraz promocji podpisana 22 grudnia 2020 na wydanie CHL na konsole, ale mowa jest również o niezdefiniowanym precyzyjnie w komunikacji dla inwestorów „wsparciu” przy wydaniu na PC. Według komunikatu, „…zaangażowanie All in! Games S.A. w koszty produkcji oraz marketingu Gry wyniesie nie mniej niż 3 mln złotych netto”.
·
Technologia – wybrane kwestie: - Platformy:
Gra trafi na PC oraz na konsole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X/S (Allegro.pl).
- Ekstensywne wykorzystanie fotogrametrii. Stąd m.in., chwalona przez recenzentów grafika, odwzorowanie przestrzeni w Czernobylu, poczucie realności lokalizacji.
- Wykorzystanie najnowszej wersji silnika Unreal Engine: wydaje się, że zespół F51 bardzo sprawnie wykonał update w listopadzie/grudniu 2020
- Według prezesa F51,
ray tracing będzie wdrożony „wcześniej lub później”
(https://wccftech.com/chernobylite-qa-pc-quality-wont-be-sacrificed-for-consoles/https://wccftech.com/chernobylite-qa-pc-quality-wont-be-sacrificed-for-consoles/}
- Generalnie b. dobra grafika, na której testują nowe procesory; wydaje się, iż niezła może też być optymalizacja gry na nowe konsole (np. PS5; pracuje na tym dobry zespół Mataboo)
·
Tryby gry: - Wyjściowy tryb:
single-player, first-person - Gra bazuje na systemie map raczej niż na koncepcie „open world” (kwestia budżetu)
- Na razie nie ma wersji co-op, w odróżnieniu od np., „Green Hell” od CRJ; ten tryb jest jednak planowany (czego nie można powiedzieć o trybie multi-player); komentarz dev’sów F51 z Twittera: "
We are thinking hard on co-op"; ale…”
multiplayer would be a different game”
·
Języki (lokalizacja): - Wersje audio: ENG, RUS (stan: jesień 2020); napisy dostępne w wielu językach;
- Ostatnio opracowywane wersje: włoska, japońska, chińska, portugalska (Brazylia); Nota bene: jest potencjalny problem z Chinami: Po zmianie prawa dotyczącego gier wideo, dotychczas wydano tam 1385 nowych licencji na sprzedaż gier. Jednak tylko 185 tytułów z tej listy to produkcje zagraniczne; panuje tam cenzura obyczajowa (np., krew, która występuje w CHL, jest niedopuszczalna). To musi spowodować konieczność dostosowania gry na ten rynek. Co na to F51 i AIG?
· Krótka historia gry:
- CHL pozyskało początkowe finansowanie poprzez crowdfunding na platformie Kickstartera.
- Gra weszła w Early Access (EA) pod koniec 2019, budząc duże zainteresowanie (wysokie miejsce na Steam, spora społeczność, wish list’a – detale poniżej, niezła początkowa sprzedaż), któremu pomógł też serial na HBO.
- Pozyskanie wydawcy na konsole – Q4 2020.
- Planowana premiera na PC: Q2 2021 (ostatnio odbyła się na forum wielka debata co do timingu premiery; nie wchodzę tu w te kwestie, ponieważ są drugorzędne w odniesieniu do fundamentów projektu). Premiera na konsole planowana „w krótkim odstępie” od premiery na PC tak, aby wykorzystać potencjalne synergie marketingowe.
2. Co wiadomo o potencjale rynkowym CHL (oczekiwania)Argumenty „za” potencjalnym sukcesem komercyjnym:A) Recenzje youtuber’ów/influencer’ów generalnie pozytywne, choć bug’i i pewne braki podkreślane (zobacz poniżej wśród argumentów „przeciw”). Komentarze followersów wskazują, że sporo z nich oczekuje na grę po właściwej premierze. Przykłady:
o Rosyjski youtuber Overbro:
link);
o Francja:
linko Niemcy: Simon (RocketBeans): https://www.youtube.com/watch?v=x-vfTGVpT1M&feature=youtu.be&ab_channel=RocketBeansLet%E2%80%99sPlay%26Streams
B) Oczekiwania prasy branżowej są wysokie:
o
link:
"...promising indie thrillers such as Scorn, Chernobylite, and Unholy..."; "...Chernobylite is clearly cribbing heavily from STALKER…but it ought to be a solid game in its own right."
o The Gamer (
link):
Several highly-anticipated horror games failed to launch as scheduled; some examples being Chernobylite (for consoles);o Twinfinite.net (https://twinfinite.net/2021/01/best-early-access-games-2021/5/): Jedna z 8 najlepszych gier roku 2021 w EA; “
There are still plenty of bugs, of course, and there’s plenty of polishing to be done ahead of a full launch, but the content that’s already on offer is well worth getting involved with now for those who typically like games within this genre”.
C) Pozytywny efekt „oczekiwania na Stalkera 2” (prawdopodobna premiera w 2022)
D) Sukces Early Access napawa optymizmem:
- Na PC zostało sprzedanych wiele kopii (według niektórych szacunków około 120k); wysokie miejsce na Steam;
- CHL wykorzystało popularność serialu produkcji HBO, więc czynnik „
hype” był duży (teraz może się to nie powtórzyć aż w takim zakresie, ale gra jest ciągle kojarzona i oczekiwana)
E) Oczekiwania wydawcy rosną. Cytaty od prezesa AIG, Piotra Żygadło:
- Kilka miesięcy temu (jesień 2020) z konferencji Strefy Inwestorów: „Z dostępnych informacji widać, że gra już sprzedała się w wielu tys. egzemplarzy w formule Early Access, liczymy na podwojenie lub potrojenie tej liczby” (mój komentarz: cokolwiek to znaczy)
- Obecnie (cytat z wywiadu na Comparic z dnia 2021/01/27): Sprzedaż GhostRunner’a wyniosła 0,5 miliona w pierwsze 2 miesiące; szacunki pesymistyczne na pierwszy rok wynosiły 0,9m, a realistyczne - 1,5miliona; obecnie sądzimy, że będziemy bliżej wartości optymistycznej; sądzimy, że CHL ma potencjał podobny jak GhostRunner (moja interpretacja: docelowo liczą na około 2 mln sprzedanych gier na wszystkie platformy);
Argumenty „przeciw”, potencjalnie ograniczające potencjał sprzedażowy:A. Wydłużony Early Access, czyli EA (koneserzy wyjątkowo często kupują grę właśnie w EA) w połączeniu z nieco niszowym gatunkiem gry (za tym argumentem stoi domniemanie, iż CHL jest grą 'dla koneserów'); Ten argument w uproszczonej formie stosowany jest szeroko przez trolli. Panuje także na forum dyskusyjnym
www.stockwatch.pl. Najczęściej przybiera on formę: „Przecież premiera się już odbyła!”; Argument ten został uwzględniony przeze mnie przy modelowaniu prognozy sprzedażowej CHL na pierwszy rok (zobaczcie założenia modelu poniżej)
B) Mankamenty gry w EA podkreślane przez recenzentów:
§ Słabe i mało-zrozumiałe dialogi (są teraz poprawiane w profesjonalnych studiach dźwiękowych z udziałem profesjonalnych lektorów);
§ Mało ekscytujące pojedynki (jeden recenzent opisał wrogów jako „gości po operacji lobotomii”), mały wybór broni, choć i tak przeciwnicy nie mają szans (z tego, co ogłaszała ostatnio spółka, pracują także nad tym)
§ Nadal sporo bug’ ów (j/w), oraz pewne problemy w mechanice gry i optymalizacji, choć tu porównania z CP2077 wypadają pozytywnie