• CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: late_knight [37.47.14.*]
    Koledzy i koleżanki z forum F51,

Moje zaangażowanie w Farmę jest stosunkowo niedługie (od wczesnej jesieni 2020). Stopniowo powiększam swój pakiet (obecnie już „zaawansowane” kilka tysięcy akcji, z uśrednioną wyceną pomiędzy 45 a 50 PLN). W miarę niespiesznego powiększania swojego pakietu zacząłem porządkować swoje notatki i modele finansowe z procesu due diligence spółki. Postanowiłem, trochę eksperymentalnie, podzielić się z dziś z Wami częścią tych materiałów (tym bardziej, że to właśnie na tym forum znalazłem sporo ciekawych wskazówek gdzie szukać istotnych faktów i analiz). Na pierwszy ogień wybrałem projekt Chernobylite, co nie jest zbyt oczywistym wyborem. Zacytuję paru popularnych forumowiczów: „Nikt nie jest tu dla Chernobylite. To tylko wisienka na torcie”. "Farma51 to ww3". No cóż, przeczytajcie i oceńcie sami. Jeśli uznacie ten wpis jako potencjalnie wartościowy, podzielę się kiedyś na forum podobna analizą, którą przeprowadziłem także dla projektu ww3.

Materiał ten zrobiony jest m.in., dlatego, że brakuje analitycznego pokrycia Farmy przez domy maklerskie, a sama firma stosuje dość idiosynkratyczne strategie komunikacyjne. Mój mini-raport (aczkolwiek mega-długi, używając standardów forum, za co z góry przepraszam) skierowany jest więc zarówno dla tych, którzy dopiero rozważają inwestycję w F51 jak i dla starych wyjadaczy i cierpliwych długodystansowców. Z góry zaznaczam, że nie jestem graczem ale działam w branży inwestycyjnej. Będę więc wdzięczny za fachowe komentarze i uwagi od speców. Na ich podstawie i po ich uwzględnieniu fajnie byłoby stworzyć bardziej kompletne kompendium, który można by od czasu do czasu udostępniać potencjalnym nowym inwestorom w F51. Mój kwit nie ma na celu wpływania bezpośrednio na niczyje decyzje inwestycyjne. Wychodzę jedynie z założenia, że będąc uzbrojonymi w fakty i wiedzę łatwiej jest na co dzień radzić sobie z hałasem informacyjnym generowanym na co dzień na tym forum przez kółkowiczów i troli (zarówno wzrostowych jak i spadkowych).

Organizacja wpisu jest następująca:
    1.        Podstawowe fakty o CHL (do pominięcia dla „siedzących w temacie”)
    2.       Co wiadomo o potencjale rynkowym CHL (oczekiwania)
    3.       Główne założenia do modelu prognozy sprzedaży (pierwszy rok po premierze)
    4.       Prognoza sprzedaży – pierwszy rok
    5.       Prognoza sprzedaży docelowej (lifetime)
    6.       Przyszłość CHL
    7.       Wpływ CHL na wycenę F51 (tu pewnie przejdą od razu najbardziej niecierpliwi :-))

Przyjemnej lektury i z góry dzięki za konstruktywne uwagi!

1.       Czym jest gra CHL (segment rynku, konkurencja, wydawca, technologia, etc.)
    ·       Gatunek: 
    - CHL należy do gatunku zwanego „Indie thriller”; łączy parę innych gatunków (m.in., survival, FPS)
    + Gra opisana przez twinfinite.net w ten sposób: “For those who enjoy a combination of stealth, survival, and superb FPS gunplay
    - Gra z racji budżetu nie kwalifikuje się jako AAA, chociaż łapie się pewnie jako bardzo silne AA: wielkość dev team’u CHL to około 30 osób, podczas gdy zespoły AAA liczą typowo setki osób. F51 próbuje kompensować stosunkowo niewielki team zaawansowaną technologią (np., fotogrametria – patrz poniżej).

·       Gry, z którymi porównuje się CHL:
    - CHL jest opisywana jako duchowy następca Stalkera, wykorzystujący pewne element Fallout 4: “spiritual successor to the S.T.A.L.K.E.R series, though it stands apart with its own mission-based structure, and even incorporates a Fallout 4-esque building mechanic” (https://twinfinite.net/2021/01/best-early-access-games-2021/5/)
    - Gracze coraz częściej porównują CHL już nie tylko do Fallout 4, Metro Exodus i Stalkera, ale także ostatnio do Escape from Tarkov, Scorn i Unholy; Komentarze niektórych graczy: „Można mieć wątpliwości, czy poziom CHL jest choćby zbliżony do Metro Exodus: po ME widać i czuć większy budżet choćby w samej "lekkości" poruszania się postaci; czuć, że CHL jest grą tańszą, ale nie jest to przepaść”.

·       Wydawca:
    - All in! Games (AIG); Umowa dot. wydania, dystrybucji oraz promocji podpisana 22 grudnia 2020 na wydanie CHL na konsole, ale mowa jest również o niezdefiniowanym precyzyjnie w komunikacji dla inwestorów „wsparciu” przy wydaniu na PC. Według komunikatu, „…zaangażowanie All in! Games S.A. w koszty produkcji oraz marketingu Gry wyniesie nie mniej niż 3 mln złotych netto”.

· Technologia – wybrane kwestie:
    - Platformy:
       Gra trafi na PC oraz na konsole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X/S (Allegro.pl).
    - Ekstensywne wykorzystanie fotogrametrii. Stąd m.in., chwalona przez recenzentów grafika, odwzorowanie przestrzeni w Czernobylu, poczucie realności lokalizacji.
    - Wykorzystanie najnowszej wersji silnika Unreal Engine: wydaje się, że zespół F51 bardzo sprawnie wykonał update w listopadzie/grudniu 2020
    - Według prezesa F51, ray tracing będzie wdrożony „wcześniej lub później” (https://wccftech.com/chernobylite-qa-pc-quality-wont-be-sacrificed-for-consoles/https://wccftech.com/chernobylite-qa-pc-quality-wont-be-sacrificed-for-consoles/}
    - Generalnie b. dobra grafika, na której testują nowe procesory; wydaje się, iż niezła może też być optymalizacja gry na nowe konsole (np. PS5; pracuje na tym dobry zespół Mataboo)

·       Tryby gry:
    - Wyjściowy tryb: single-player, first-person
    - Gra bazuje na systemie map raczej niż na koncepcie „open world” (kwestia budżetu)
    - Na razie nie ma wersji co-op, w odróżnieniu od np., „Green Hell” od CRJ; ten tryb jest jednak planowany (czego nie można powiedzieć o trybie multi-player); komentarz dev’sów F51 z Twittera: "We are thinking hard on co-op"; ale…”multiplayer would be a different game

·       Języki (lokalizacja):
    - Wersje audio: ENG, RUS (stan: jesień 2020); napisy dostępne w wielu językach;
    - Ostatnio opracowywane wersje: włoska, japońska, chińska, portugalska (Brazylia); Nota bene: jest potencjalny problem z Chinami: Po zmianie prawa dotyczącego gier wideo, dotychczas wydano tam 1385 nowych licencji na sprzedaż gier. Jednak tylko 185 tytułów z tej listy to produkcje zagraniczne; panuje tam cenzura obyczajowa (np., krew, która występuje w CHL, jest niedopuszczalna). To musi spowodować konieczność dostosowania gry na ten rynek. Co na to F51  i AIG?

·       Krótka historia gry:
    - CHL pozyskało początkowe finansowanie poprzez crowdfunding na platformie Kickstartera.
    - Gra weszła w Early Access (EA) pod koniec 2019, budząc duże zainteresowanie (wysokie miejsce na Steam, spora społeczność, wish list’a – detale poniżej, niezła początkowa sprzedaż), któremu pomógł też serial na HBO.
    - Pozyskanie wydawcy na konsole – Q4 2020.
    - Planowana premiera na PC: Q2 2021 (ostatnio odbyła się na forum wielka debata co do timingu premiery; nie wchodzę tu w te kwestie, ponieważ są drugorzędne w odniesieniu do fundamentów projektu). Premiera na konsole planowana „w krótkim odstępie” od premiery na PC tak, aby wykorzystać potencjalne synergie marketingowe.

2.       Co wiadomo o potencjale rynkowym CHL (oczekiwania)

Argumenty „za” potencjalnym sukcesem komercyjnym:

A)      Recenzje youtuber’ów/influencer’ów generalnie pozytywne, choć bug’i i pewne braki podkreślane (zobacz poniżej wśród argumentów „przeciw”). Komentarze followersów wskazują, że sporo z nich oczekuje na grę po właściwej premierze. Przykłady:
    o   Rosyjski youtuber Overbro: link);
    o   Francja: link
    o   Niemcy: Simon (RocketBeans): https://www.youtube.com/watch?v=x-vfTGVpT1M&feature=youtu.be&ab_channel=RocketBeansLet%E2%80%99sPlay%26Streams

B)       Oczekiwania prasy branżowej są wysokie:
    o   link"...promising indie thrillers such as Scorn, Chernobylite, and Unholy..."; "...Chernobylite is clearly cribbing heavily from STALKER…but it ought to be a solid game in its own right."
    o   The Gamer (link): Several highly-anticipated horror games failed to launch as scheduled; some examples being Chernobylite (for consoles);
    o   Twinfinite.net (https://twinfinite.net/2021/01/best-early-access-games-2021/5/): Jedna z 8 najlepszych gier roku 2021 w EA; “There are still plenty of bugs, of course, and there’s plenty of polishing to be done ahead of a full launch, but the content that’s already on offer is well worth getting involved with now for those who typically like games within this genre”.

C)      Pozytywny efekt „oczekiwania na Stalkera 2” (prawdopodobna premiera w 2022)

D)     Sukces Early Access napawa optymizmem:
    - Na PC zostało sprzedanych wiele kopii (według niektórych szacunków około 120k); wysokie miejsce na Steam;
    - CHL wykorzystało popularność serialu produkcji HBO, więc czynnik „hype” był duży (teraz może się to nie powtórzyć aż w takim zakresie, ale gra jest ciągle kojarzona i oczekiwana)

E) Oczekiwania wydawcy rosną. Cytaty od prezesa AIG, Piotra Żygadło:
    - Kilka miesięcy temu (jesień 2020) z konferencji Strefy Inwestorów: „Z dostępnych informacji widać, że gra już sprzedała się w wielu tys. egzemplarzy w formule Early Access, liczymy na podwojenie lub potrojenie tej liczby” (mój komentarz: cokolwiek to znaczy)

- Obecnie (cytat z wywiadu na Comparic z dnia 2021/01/27): Sprzedaż GhostRunner’a wyniosła 0,5 miliona w pierwsze 2 miesiące; szacunki pesymistyczne na pierwszy rok wynosiły 0,9m, a realistyczne -  1,5miliona; obecnie sądzimy, że będziemy bliżej wartości optymistycznej; sądzimy, że CHL ma potencjał podobny jak GhostRunner (moja interpretacja: docelowo liczą na około 2 mln sprzedanych gier na wszystkie platformy);

Argumenty „przeciw”, potencjalnie ograniczające potencjał sprzedażowy:

A. Wydłużony Early Access, czyli EA (koneserzy wyjątkowo często kupują grę właśnie w EA) w połączeniu z nieco niszowym gatunkiem gry (za tym argumentem stoi domniemanie, iż CHL jest grą 'dla koneserów'); Ten argument w uproszczonej formie stosowany jest szeroko przez trolli. Panuje także na forum dyskusyjnym www.stockwatch.pl. Najczęściej przybiera on formę: „Przecież premiera się już odbyła!”; Argument ten został uwzględniony przeze mnie przy modelowaniu prognozy sprzedażowej CHL na pierwszy rok (zobaczcie założenia modelu poniżej)

B) Mankamenty gry w EA podkreślane przez recenzentów:
    §  Słabe i mało-zrozumiałe dialogi (są teraz poprawiane w profesjonalnych studiach dźwiękowych z udziałem profesjonalnych lektorów);
    §  Mało ekscytujące pojedynki (jeden recenzent opisał wrogów jako „gości po operacji lobotomii”), mały wybór broni, choć i tak przeciwnicy nie mają szans (z tego, co ogłaszała ostatnio spółka, pracują także nad tym)
    §  Nadal sporo bug’ ów (j/w), oraz pewne problemy  w mechanice gry i optymalizacji, choć tu porównania z CP2077 wypadają pozytywnie
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~L195 [188.147.40.*]
    Podbijam bo trol stein dostal cieczki i wyprodukowal 10 watkow w 10 minut.
    No i bonus ktory nigdy mi sie nie znudzi.
    https://m.bankier.pl/forum/temat/9349293
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Prawda [5.173.197.*]
    Naganiacze kłamali, jak zawsze.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~LEKTOR [83.24.118.*]
    dobra robota :)
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~mosze [5.173.154.*]
    A. Wydłużony Early Access, czyli EA (koneserzy wyjątkowo często kupują grę właśnie w EA) w połączeniu z nieco niszowym gatunkiem gry

haha słowo w słowo moją analizę przepisałeś trollu wzrostowy.

Coś mi pachnie, że jesteś z tej samej szajki co pan 'ww3' . A ja wiem, co to za szajka.

Cóż róbcie swoje.. za rękę was na razie nie zlapałem na oszustwie. Może nie jesteście oszustami, tylko głupcami , a do tego macie pełne prawo.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~lol [89.70.0.*]
    up
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~LeoBen [83.8.222.*]
    Sporo pracy Cię to kosztowało. Kilka tysięcy akcji to już coś, wiec ciężko inwestować (ryzykować) na chybił trafił. Spółka ma potencjał, wiec powinno być dobrze. Ja czekam przede wszystkim na ww3, ale chernobylite, tez powinno mieć korzystny wpływ na wartość spółki
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: late_knight [37.47.14.*]
    @ LeoBen: Jak pokażę za niedługo, jest prawdopodobne, że ww3 będzie miało znacznie większy długoterminowy wpływ na wartość F51 niż CHL. Tym niemniej, model biznesowy ww3 (FTP) zajmie trochę więcej czasu aby pokazać swoją prawdziwą siłę (przychody będą rosły stopniowo). Dlatego według mnie CHL jest tak istotny da spółki w krótki i średnim terminie. Wyniki będą zjawiać się w RZiS spółki znacznie wcześniej.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Jimmy [87.207.81.*]
    Bardzo fajnie zebrane informacje dla nowych akcjonariuszy.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Dzwiedz [185.143.116.*]
    Bardzo ciekawie napisane ....
    Zachęcam do opublikowania twojego kompendium na jednej z grup FB Akcje,Analizy,Komentarze,Inwestowanie na GPW
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: late_knight [37.47.14.*]
    @ Dzwiedz: dzięki, tak zrobię!
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~kaj [46.182.185.*]
    "- Generalnie b. dobra grafika, na której testują nowe procesory; wydaje się, iż niezła może też być optymalizacja gry na nowe konsole (np. PS5; pracuje na tym dobry zespół Mataboo)"

chodzi o to studio?

"MATABOO to młode, ale założone przez weteranów studio portingowe i co-developerskie.
    Członkowie naszego zespołu pracowali przy takich projektach portingowych na konsole i PC, jak między innymi: Ultra Street Fighter IV, Resident Evil 4 i 6, Mortal Kombat X, Injustice 2, Dragon’s Dogma: Dark Arisen czy Dark Souls: Remastered." ( https://www.skillshot.pl/jobs/13784-programista-c-porting-i-wspoltworzenie-gier-wideo- )
    @ kaj: tak, chodzi o to studio. Uczestniczą w portingu CHL na konsole. Mają b. dobrą reputację na rynku.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: l195 [165.225.206.*]
    Late_knight piszesz że na pierwszy ogień bierzesz chernobylite. Czy to znaczy że wrzucisz też coś podobnego o ww3?
    Tak, w przyszły weekend :-).
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~LeoBen [31.60.242.*]
    Chernobilite to taki aperitif przed głównym daniem czyli ww3. A co ważne to taki wytrawny aperitif. Ww3 to jednak będzie "creme de La creme"
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~mosze [5.173.154.*]
    a na końcu będzie listek miętowy i sprzątaczka z wiadrem
    i skońćczycie dokładnie tak samo jak Pan Gruby z Sensu Życia wg Monty Pythona
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.143.116.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~upp [89.75.124.*]
    up
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~farmiak [87.239.222.*]
    Do "rzetelnej" analizy brakuje jeszcze jak wygląda potencjał sukcesu gry przy wyjściu z EA do FR oraz konwersja jej wishlisty (a takie opracowania da się odszukać w sieci). Chernobylite przy swoich obecnych parametrach ma bardzo małe szanse na osiągnięcie twojej interpretacji potencjału sprzedażowego.
    @ farmiak: nie nadymałem się, że moja analiza jest "rzetelna", choć za taką ją uważam :-). Co do Twojego twierdzenia, że nie uwzględniłem rzeczywistości przejścia z EA do FR, to proszę zerknij na ten fragment mojego wpisu:

·       Procenty konwersji wish list na 7-dniową (po premierze) i całoroczną prognozę sprzedaży  założone są w oparciu o dane ze źródła: https://www.gamasutra.com/blogs/JakeBirkett/20180425/316924/How_many_wishlists_should_you_have_when_launching_on_Steam.php
    o   To jest bardzo ważne. Według danych gamasutra, w okresie pierwszych 7 dniu po premierze konwersja z wish list w przypadku gier, które weszły w EA wynosi 2,4% wielkości wish list; dla gier, które nie były w EA, ten procent wynosi aż 10,5% (a więc 10,5% traktuję jako wariant mocno optymistyczny; w wariancie realistycznym dla CHL przyjmuję 6,5%, a w wariancie pesymistycznym – 2,4%). Takie podejście o prognozy uwzględnia argument trolli, że „przecież premiera już była!”. 
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~farmiak [87.239.222.*]
    W twoim pierwotnym wpisie nie ma tego fragmentu który teraz wrzuciłeś (ucięło pierwszy post?). Skoro według tego opracowania przy wyjściu z EA do FL średnia (i mediana) konwersji to 2,4% a dla gier bez EA to średnia 10,5% a mediana to 6.9%, to na jakiej podstawie zakładasz dla Chernobylite wariant realistyczny na 6,5%? W samym opracowaniu jest też dobrze napisane dlaczego się tak dzieje. Polecam też prześledzić inne wyjścia z EA do FR, jakie gry osiągały sukces, jakie miały oceny/społeczność/ilość komentarzy w EA i jak potem przekładało się to na wynik FR.
    no i własnie..

wiele wskazuje na to , że ci ludzie ('ww3' , 'late_knight' - akurat te wpisy tworzy ta sama osoba, ale śledzę forum od bardzo dawna i wiem że herszt szajki ma pomagierów do innych zadań) nie są głupi , tylko są nieuczciwi .

To nie jest zwykła pomyłka. 2.4% a 6.5 % to jest różnica 4.1 pkt proc , ale ponad 170% ..
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Dzwiedz [185.143.116.*]
    Mosze, kurtas (bez "r") i jeszcze kilka twoich nicków których nie sposób zapamiętać.... niestety ale "Pomyłką" były twoje narodziny
    @ farmiak. Wpis odnośnie przejścia z EA do FR był w drugiej części mojego postu (https://www.bankier.pl/forum/temat_chernobylite-kompendium-prognoza-wplyw-na-wycene-f51-cz-2,43968493.html). Z powodu długości wpisu bankier pociął go na 2 części. A co do meritum sprawy... Uwzględniłem 2,4% konwersji w wariancie pesymistycznym prognozy (któremu nota bene daję 30% szansy zajścia). Przyjęty przeze mnie poziom konwersji 6,5% w scenariuszu realistycznym (60% prawdopodobieństwo) wynikł z tego, iż wchodząc w full release CHL będzie praktycznie rzecz biorąc nową grą (rząd wielkości więcej contentu, nowe mapy, nowa broń, nowa technologia, nowa szata graficzna, nowe wersje językowe, profesjonalne audio, etc.). Wartość 6,5% jest w połowie drogi pomiędzy "czystym" EA a "klasycznym" FR, czyli 10,5% (które nota bene przyjąłem w wersji optymistycznej - 10% szansy). Według mnie moje założenie jest uzasadnione. Tym niemniej ci, którzy się z tym podejściem nie zgadzają mogą oczywiście zbudować swój własny model prognozy. Założenia, które podałem, umożliwiają oczywiście taki zabieg.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~farmiak [5.173.72.*]
    To jest tak naciągane że właściwe mogłeś nie bazować na tych danych ale wstawić sobie cokolwiek pod swoją tezę. Z założenia każde EA powinno kończyć w opisany przez ciebie sposób a nagle dla Chernobylite miałoby dawać zupełnie inne dane?
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~ka [83.142.194.*]
    tu na prawde nie trzeba byc geniuszem i uzywać jakichś mega skomplikowanych obliczeń, czy wzorów z gamasutry, żeby wiedzieć, ze EA Cherno:

- jest rozbudowywane jak serial, po kolei dodawane są kolejne odcinki co kilka msc - zakładam, że osoby z wishlist czekają, żeby kupić całość - lubicie oglądać seriale z odcinkiem co 3 msc czy czytac ksiazke po rozdziale na miesiąc ?
    - do tej pory Cherno nie miało wysokobudżetowej kampanii - była ona robiona w "gospodarczy" sposób przez firmę - co i tak pozwala na obserwację potencjału marketingowego produku - wystarczy czytać komentarze pod postami na instagramie, twitterze czy oceny graczy na steam
    - równie dobrze, przed premiera ta wishlista może spuchnać powyżej 500k - docelowa kampania się jeszcze nie zaczeła

@ka: obliczenia nie są mega-skomplikowane; powiedziałbym nawet, że są mega-proste :-). Co do Twoich pozostałych punktów to absolutnie się zgadzam (podoba mi się analogia do seriali). W szczególności uwzględniłem parę scenariuszy wzrostu wish-list'y w wyniku kampanii marketingowej do momentu premiery.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~ka [83.142.194.*]
    Odpisywalem farmiakowi, ktory podważa Twoje wyliczenia opierając się na tym zestawieniu gamasutra.
    Bazujemy na "starej" wishlist, która została podana do wiadomości w wakacje 2020 ( w sierpniu na NWZA Pazdur powiedział o niej oficjalnie pierwszy raz, wcześniej pytając Siejkę czy się zgadza ).
    Tu trzeba zrobić nowe wyliczenia, tuż przed premiera ( jeśli podadzą wielkość wishlisty ) bazując na nowej i starej, dla każdej części użyć innego przelicznika i wziaść pod uwagę hype, który będzie można ocenić np. na wyświetleniach trailerów na YT czy liczbie lajków na profilu instagramowym Epic Games ( polecam zwrócić uwagę jak koreluje to ze sprzedażą niektórych tytułów - mają 5,5 mln obserwujących, więc jest to dobra statystyczna średnia ).
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~farmiak [85.14.121.*]
    A czy inne EA wyglądają inaczej? Tam też nie ma pełnej zawartości. Część osób kupi mimo to a część będzie czekać na pełną wersje. Chernobylite nie jest tutaj jakimś wyjątkiem dlaczego by miało mieć nagle inne statystyki rozkładu kupujących? Średnia 72% to jest dobra gra, po pełnej premierze na pewno wzrośnie ale bieżącą sytuacje (ocena/ilość komentarzy/społeczność/zainteresowanie streamerów) można próbować przekładać na inne gry które wychodziły z EA i próby takiego porównania pokażą ze wyliczenia late_knight są mocno pod tezę. Jak myślcie ze będzie wyglądać ta profesjonalna kampania? Jakieś przykłady dla gier od ALG? Bo przy Ghostrunner wspomagali się innymi firmami żeby zrobić taki wynik.
    Sluchales ostatniego wywiadu z prezesem AIG ?
    Moje wnioski z ESPI, wywiadow na przestrzeni ostatnich kilku msc:

- prezes AIG ewidentnie daje do zrozumienia, ze Chernobylite to ich glówny tytul na 2021 pod kątem wolumenu sprzedażowego
    - w trakcie kampanii GhostRunner zdobyli doświadczenie i kontakty
    - zespół AIG liczy 70-80 osób z tego co pamiętam ( jak to się ma do 1 osoby zajmującej się kanałami marketingowymi w farmie )
    - budżet który wykłada AIG to 3 mln PLN - można zrozumieć pomiędzy wierszami, że przynajmniej drugie tyle wyłoży farm

Wszystko dziala na zasadzie przypuszczeń i domysłów - jak będzie bardziej skrystalizowane, kurs nie będzie na tych poziomach.
    Jeżeli szef AIG ocenia potencjał sprzedaży na 2 mln sztuk w ciągu roku od premiery - to mu wierzę najbardziej.

Każdy przelicznik/wzór można stosować w przypadkach braku zmiennych, tym samym gatunku gry, tym samym sposobie marketingu, uderzaniu do okreslonej grupy docelowej tymi samymi kanalami.
    Przeliczniki tego typu bardziej sprawdza sie w grupie PLW.

Pamiętacie ewolucje znaczenia przelicznika "3xwishlist" podanego przez Kostkowskiego 3 lata temu ?
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~farmiak [85.14.121.*]
    Oczywiście ze możesz wierzyć prezesowi, nie ma zamiaru cię przekonywać. Ja zamiast wierzyć w zapewnienia prezesów (dlaczego mieliby przedstawiać sytuacje na swoją niekorzyść?) wole bazować na analizie porównawczej innych przypadku z branży. Late_knight wrzucił swoją analizę, ja się z nią nie zgadzam uważam ze bazuje na myśleniu życzeniowym i tak tworzy się dyskusja, do tej pory bez zbędnego naganiania na którąś ze stron. Co do samego Ghostrunnera (świetna gra przy okazji) a pośrednio i przekładaniu tego na sprzedaży Chernobylite, ciężko jest mi uwierzyć ze gra robiąc 0,5 miliona w okienku sprzedażowym (gdzie standardowo dla większości tytułów jest to większość rocznego wolumenu sprzedaży) nagle dociągnie do 2 milionów w rok. Ani bieżąca pozycja sprzedażowa ani DLC nie zapowiadają takiej zmiany.
    To radze jeszcze ponownie przeanalizowac temat benchmarkując do Green Hell i tym co robi udana marketingowa śnieżna kula z potencjałem sprzedażowym tytułu
    - DLC
    - co-op
    - stalker 2 hype

Grałeś w Chernobylite po ostatnim patchu ?

Green Hell potwierdza artykuł z gamasutra - wyjście z EA do FR nie spowodowało lawinowego zwiększenia wolumenu. Zrobił to dopiero tryb cop który mocno chwycił i od tego czasu gra utrzymuje dobrą stałą sprzedaż. Nie zrobiły tego DLC, nowe misje, języki, dubbingi. Dodatkowo Green Hell miał ok 83% przy wyjściu, Chernobylite ma 72%.
    @farmiak: Dzięki za "heads up" odnośnie historii sprzedaży Green Hell i potencjalnych analogii do CHL; przyjrzę się temu bliżej.

@ka: możesz coś więcej napisać o tej "ewolucji znaczenia przelicznika "3xwishlist" podanego przez Kostowskiego" z PLW? Co miałeś na myśli?
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: kumi1981 [91.193.208.*]
    L_K, dzięki za post. W weekend nie miałem czasu do tego usiąSć, ale zaczynam nadrabiać straty. Fajnie zebrałeś te informacje. Za chwilę siadam do drugiej części :)
    Pozdro!
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Wspak [94.254.162.*]
    Nie ma co czytac tego syfu co go teraz produkujecie wiec podbijam cos co ma na tym forum jeszcze sens
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Wspak [94.254.162.*]
    I cyk! Dla swierzych
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: unfulfilledtrader [37.47.124.*]
    Ok
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.75.124.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.75.124.*]
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~crimth [5.173.242.*]
    Up dla wagona
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ww3 [46.76.138.*]
    bardzo dobry materiał, zarówno 1, jak i druga jego część.
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~marconi [5.173.233.*]
    haha trole podbijają cały syf poza czterema merytorycznymi wpisami.
    celowo i ja je podbijam aby trole miały ponownie od nowa robotę w postaci zasypywania merytorycznych wpisów

• Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: late_knight [5.184.61.*]
    @ww3: Dzięki! Ja z kolei z niecierpliwością czekam na Twój komentarz po publikacji wyników za Q4 2020 (ten, który dałeś po wynikach Q3 '20 ustanowił nowy standard :-))
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~marconi [5.173.244.*]
    trole żeby zepchnąć merytoryczne teksty muszą wyprodukować kilkadziesiąt syfiastych wpisów.
    ja podbijam tylko 5 merytorycznych wpisów, a wy troliska pracujcie teraz nad ich poownym zakopaniem!
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: kumi1981 [91.193.208.*]
    Podbijam
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Marconi [5.173.225.*]
    Up
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~marconi [94.254.203.*]
    trole szaleją zakopując mocne wątki. A ja wam na złość odkoipę je!
  • Re: CHERNOBYLITE: KOMPENDIUM WIEDZY, PROGNOZA, WPŁYW NA WYCENĘ F51 Autor: ~Ole [5.173.147.*]
    Uwaga na trole
[x]
FARM51 -3,98% 2,17 2026-05-22 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.