Gratuluję techniku, poczytaj o spółce A potem się wypowiadaj. RB po prostu pierdnął wczoraj I tyle. Szkoda że tak w rynek wali, spokojnie by znalazł chętnych na pakiet po takich cenach. Myślę, że nawet trudniej tak w rynek sypać, nonstop obserwować kurs i arkusz i zasypywać co jest. Jakbym miał takie pieniądze to bym do nich poszedł I wziął pakiet kulturalnie. Ale nie mam tyle
Wszyscy zakładają tutaj spadki ceny, bo fundusz wychodzi I sypie w rynek. Ale wszyscy też uważają, że spółka jest warta dużo więcej. I to nie tylko forumowi pieniacze, ale tez analitycy w rekomendacjach i insiderzy. Ale nie ma to tamto, zawsze warto przeprowadzic swoją analizę. Mi z mojej wychodzi to samo. Stąd mój komentarz, że nie ma co tutaj technicznych cudów oczekiwać. Tu jest po prostu racjonalny popyt vs fundusz realizujący zysk i zamykający pozycję. Sama spółka jest bardzo mocna fundamentalnie, a do tego płaci dywidendę (wysoką jak na dzisiejszą wycenę).
Co do wysokości dywidendy to przy kursie około 20 zł to dywidenda 1,2 na akcję (taka była statnio) to jest około 6 %. Fajna ale wg niektórych prognoz na PZU może być rzedu 15%.
Niech każdy robi jak chce pytanie jak to wygląda w kontekście wypowiedzi Prezes PZU z grudnia i decyzji KNF jaką dywidendę moze PZU wypłacić. Ja wywaliłem TIM jak widać,że RF go wywala. Widziałem, że w Toyi na WZA wymusili podwyższenie dywidendy ale z Toyi nie widziałem żeby wychodzili
To jesteś ślepy. Rockbridge z Toyi juz w listopadzie wychodzil http://biznes.pap.pl/pl/news/recommended/info/3005807,toya-sa-(46-2020)-zawiadomienie-akcjonariusza---znaczne-pakiety-akcji
Prezes mówił w wywiadzie w Parkiecie, że akcje są warte nawet 50 zł i Tim powinien byc postrzegany jako firma sektora e-commerce i w związku z tym jego c/z powinna być akceptowana przez rynek na takim poziomie jaki jest tolerowany w przypadku innych firm e-commerce, tymczasem rynek postrzega Tim jako firmę tradycyjnej gospodarki, gdzie przyzwoitym poziomem jest np obecny poziom ok 16