• Co to za dziwne transakcje Autor: ~Niewiemwsumie [81.190.71.*]
    W stałej cenie (za)duży wolumen, dziś nie pierwszy raz.
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~TechAnal [165.225.207.*]
    Raczej nie ma wątpliwości, kto sypie. Natomiast faktycznie brak reakcji kursu jest zastanawiający. Ja kupiłem nieduży pakiecik, ale chyba się pospieszyłem. Patrząc na wolumeny od listopada, to fundowi jeszcze chwilę zejdzie, zanim wywalą wszystko. Swoją drogą, to jeśli faktycznie fund naciskał na wypłatę tak wysokiej dywidendy po to tylko, żeby następnie wyjść...to gratulacje dla nich - dobrze rozegrane. Sypią pod prognozę dobrych wyników za Q4 i cały 2020, a jednocześnie pod wizję wysokiej dywidendy, która raczej się nie powtórzy. Ładnie zagrane.
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~G1 [37.47.125.*]
    Spekulacje tego nikt niewie No prawie nikt hihi
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~ready [46.205.202.*]
    Niestety ale taka jest prawda, Rockbridge cisnął o wysoką wypłatę dywidend, akcje skupili całkiem nisko, kurs po info że duży fundusz wszedł z dużym pakietem poszybowały na ogólnej euforii wzrostów na rynku i teraz dywidendy zainkasowali i redukują zaangażowanie będąc cały czas w zysku, był komunikat że zeszli poniżej 10% do kolejnego komunikatu, że zeszli poniżej 5% mogą bezkarnie sypać i nikt o tym nie będzie wiedział ale to widać po kursie i tych fejkowych wolumenach gdzie się przewala 500k czy 100k akcji z wora do wora bez wpływu na kurs ale chce się niby pokazać że popyt rośnie na papier, leszczyna się ładuje i odkupuje na podbitkach od nich ten papier.

Ja tam czekam na info, że zeszli poniżej 5% a następnie jeszcze odczekam tydzień czy dwa w poszukiwaniu faktycznych sygnałów że zaczyna się zbieranie i akumulacja papieru bo teraz to ciągle jest ubieranie ulicy, takie jest moje zdanie ale decydujcie sami.
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~Ggg [37.47.103.*]
    Takie duże wolumeny a kurs sie trzyma, to nie ubieranie, to jakas grubsza wymiana
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~TechAnal [165.225.207.*]
    2 pytania, kolego ready:
    - skąd informacja, że to fund cisnął o pełną dywidendę? Mieli spory pakiecik, ale to jednak było "tylko" 10% głosów na walnym. Podziel się proszę źródłem.
    - myślisz, że ulica przyjęłaby tyle kwitu? Obrót od momentu zejścia Rockbridge poniżej 10% był chwilami spory. Jak oceniasz szanse, że będzie info o kolejnym grubasie?

Proszę odnośnie dywidend i kto z dużych chciał tak wysokiej wypłaty
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rockbridge-TFI-chce-by-Toya-wyplacila-0-80-zl-dywidendy-na-akcje-7947684.html 

Rockbridge TFI chce, by na dywidendę trafiło łącznie 60,03 mln zł. Kwota ta obejmuje całość zysku spółki za 2019 rok, czyli 40,1 mln zł, a także 19,9 mln zł zgromadzonych w kapitale utworzonego z zysku lat poprzednich.

Pierwotnie zarząd chciał wypłacić 0,38 groszy dywidend. Wszystko w temacie, wypłacili cały zysk za 2019 i jeszcze z lat ubiegłych stanowiące 50% zysku z 2019. Wydoili spółkę z kapitału i jak ktoś słusznie zauważył, chwilę po tym spółka zaciągnęła kredyt!!! Gdyby fund ich nie wydoił to mieli gotówki na tyle dużo, że żaden kredyt im nie był potrzebny.

Te duże pakiety przerzucane z wora do wora to mydlenie oczu ulicy, która patrzy po wolumenie na H1 czy D1, bo na wykresie robi to wrażenie ale jak zejdziesz na M5 czy M1 (lub zajrzysz w rejestr transakcji) to się okazuje, że jest to jedna transakcja bez generalnie wpływu na kurs. Gdyby to grubasy między sobą transakcje robiły to mają od tego transakcje pakietowe realizowane po umówionej cenie i poza rynkiem. A nie widać w nich TOA ( link ). Dla mnie to jest dość czytelne i uważam, że komuś zależy aby ulica myślała że zaraz będzie odbicie a póki co realizują raczej taki scenariusz, że pokazują taki duży wolumen wykręcony na jednej transakcji, później widać lekkie odbicie kursu i ktoś sypie a kilka dni później mamy kurs poniżej kursu gdzie był wygenerowany taki duży wolumen ale jedną transakcją. Zobaczcie sobie na 19-tego stycznia, początek sesji jedna transakcja na 300k (kurs w okolicach 6,4) i co dalej, jest reakcja ulicy jest podbicie a kilka dni później gdzie jesteśmy? Zamykamy się znacznie poniżej.

Sypać może zarówno Rockbridge jak i ktoś inny z większych udziałowców, ciężko to stwierdzić w tej chwili ale jeśli zobaczymy ESPI że fund obniżył swoje zaangażowanie poniżej 5% to będziecie mieli jasną odpowiedź. Równie dobrze sypać mogą wszyscy, którzy widząc ile kasy wypłynęło ze spółki i szacując jej przychody za 2020 rok doliczyli się, że aktualny kurs nie oddaje jej wartości, więc nim świat się o tym dowie powoli wychodzą z papieru a czas mają przynajmniej do czasu ogłoszenia wyników. Oczywiście mogę się mylić ale wolę poczekać i stracić okazję do zarobku niż się załadować i później wisieć na haku. Czekam na zwiększony wolumen ale nie na jednej transakcji :)
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~TechAnal [185.157.14.*]
    Mądrze to opisałeś. Chciałbym się nie zgodzić, bo mnie ubrali po średnio 6,33. No ale nie mogę - rozpisany przez Ciebie scenariusz niestety jest sensowny. To, co napisałeś o transakcjach między instytucjami też niestety wydaje się rozsądną interpretacją wolumenów. No nic - poczekamy zobaczymy. Ale jeszcze raz - dzięki za podzielenie się obserwacjami. Wartościowy wpis.
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~Niewiemwsumie [81.190.71.*]
    Wygląda to jednak jak spory wolumen spadkowy w szerszym okresie, bardziej naganianie na zbicie ceny. W tych transakcjach nie pozbywają się akcji, nie mają one wpływu na cenę (to samo zlecenie, druga strona arkusza), a jedynie je przerzucają między sobą, płacą prowizje, co z tego za zysk?
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~Niewiemwsumie [81.190.71.*]
    Gdyby przy następnej takiej akcji podbić kurs, efekt byłby odwrotny.
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: ~Marceli_Szpak [193.22.252.*]
    i dobrze, niech sypią fundy. Za dużo ich tu jest. FF na poziomie 22 %, to zdecydowanie za mało. Na firmach z takim FF najczęściej jest kiszonka, bo grubi trzymają tylko pod dywidendę. Ja wolę wzrosty kursu, dywidenda przy okazji. P/E w okolicach 10. ROE 25%. Znajdź drugą taką spółkę w sektorze. Popatrz jak TOYA jest wyceniona w stosunku np do TIM? Powinna być 2 razy wyższa wycena. Ja trzymam - dla mnie to klasyczny początek 3 fali, zasięg minimum 10 pln. I tyle będzie za niedługo (chyba, że się USA spieprzą w reszcie i nas pociągną, ale myślę, że mamy jeszcze rok).
    BTW, np Mirbud też był bardzo długo trzymany na minimach, mimo super wyceny fundamentów i w końcu jak odpalił, to jak szalony w górę.
  • Re: Co to za dziwne transakcje Autor: -vic [193.59.16.*]
    Tak. Prawdopodobnie Rockbridge wywala, ale reszta diagnozy moim zdaniem błędna. Wiele razy w mojej 10 letniej karierze widziałem podobne akcje i jest to związane z ugadaniem się pomiędzy funduszami na przewalanko. Pewnie sprzedający był inicjatorem i musiał zaoferować jakieś dyskonto kupującemu więc animator pilnuje kursu i przerzucają się. Taki proces nie ma moim zdaniem bezpośredniego wpływu na dalszy bieg wydarzeń po jego ukończeniu i będzie uwarunkowany fundamentami, a te są jakie są. Po tym boczniaku wzrost kursu jest nieunikniony. Wystarczy spojrzeć na wskaźniki, sowite dywidendy, zdrowe bilanse i wzrostowe perspektywy sprzedażowe.
    @vic ja też chcę kupić tą spółke ale po cenie odpowiadającej jej aktualnej wycenie a prawda jest taka, że fund i dywidendy wyciągnęły ze spółki ponad 60mln czystej kasy, nawet jeśli za 2020 osiągną wynik zbliżony czy trochę lepszy od tych 60 mln, których sie spółka pozbyła to oceniam że rynek będzie lekko zawiedziony i cena obsunie się do szczytów z końca 2019 roku czyli cirka 5 - 5,5. Kurs może zejść nawet bliżej 5pln jeśli sentyment będzie negatywny do spółki po wynikach a Rockbridge będzie dalej sypał.
[x]
TOYA -3,26% 8,61 2026-03-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.