Od dywidendy podatek jest pobierany w momencie wypłaty (dostajesz netto na konto) i nie składa sie z tego tytułu zeznania. Z biura maklerskiego dostajesz arkusz , zawierajacy sumę obrotów (Przychody i koszty ) oraz wyliczony dochód . To wszystko 30 % zarobionych (licząc od kwoty jaką zainwestowałeś czyli 19 zł) to będzie 6 zł (zaokrąglasz do pełnych złotych. Te zarobione 6 zł możeszz pomniejszyć 0 1% na cele charytatywne. Niejaki boss zbiera na bułki, więć będzie jak znalazł
A jeśli pieniądze które zarobiłem na jednej spółce zainwestowałem w inną to co wtedy? Jest to mój koszt? Czy tez muszę zapłacić podatek od tego co zarobiłem na tej jednej spółce?
No ale ja tych pieniędzy nie przepiłem, nawet na konto nie wpłynęły, bo odrazu kupiłem inne akcje. Mam rozumieć że liczy się dochód na akcjach danej spółki tak?
Liczy się dochód z każdej transakcji kupno - sprzedaż a nie czy zainwestowałes czy rozdałeś. Jeśli kupiłes w jednym roku a sprzedałeś w następnym to dopiero wtedy płacisz podatek a jeśli kupiłeś sprzedałeś a potem znowu kupiłeś i sprzedałęś to dochód liczy się sumarycznie. Zaczynam powoli rozumieć co tu jest za akcjonariat i czemu tne kurs dłuuuugo nie ruszy z miejsca ! Rozpacz !