Po krytyce efektow w sezonie 1, do 2 sezonu zatrudniono m.in. firmę G.Lucasa z Gwiezdych Wojen i teraz jeszcze dotrudniono specjalistów, którzy robili efekty do Gry o Tron. Przecież to policzek dla Platige Image.
Tak wiem rekinie od siebie bolesci. Dlatego worek z pieniędzmi idzie gdzie indziej. A wszystko to na patencie PLI, które stoi i się przygląda. Co za bezrefleksyjny akcjonariat. Ołtarzyk masz na chacie z logotypem PLI?
Genialna logika. Jak pomyslisz to moze dojdziesz tez do wniosku, ze PLI nie zarobi wiecej, bo te pieniądze pójdą do kogo innego. A przecież mogliby, prawda? Na razie to Netflix trzepie kasę co widać po dzisiejszym otwarciu. Bierze najlepszych z możliwych, a nasi stoją i nie mogą nic powiedzieć. Tak to wyglada.
rado >>>szok...skąd tacy kolesie się biorą?! prawdziwy szok, naprawdę osoby mające nawet inteligencję dość przeciętną wiedzą, że vfx do filmów dużych i seriali to przeważnie nie robi jedna firma to byłoby zbyt czasochłonne dla jednego podmiotu i stąd pomysł na konsorcja w których platige ma pewne miejsce w sezonie 1 polska spółka była jedyną nie z zachodu która w tym uczestniczyła! do tego obecnie robią to wyłącznie firmy londyńskie i właśnie pli, ostatnio dołączyło kanadyjskie rodeo fx https://www.gry-online.pl/newsroom/wiedzmin-z-lepszym-cgi-dzieki-specom-od-wikingow-i-stranger-thing/z31f228 firma lucasa odpowiada za całość i to top topów, platge to top i może się czegoś nauczyć już dzięki możliwości pracy w konsorcjach organizuje się na wzór firm z zachodu film rozpisany jest i pocięty na poszczególne części i pracuje się na materiale jaki danej firmie przypada pli pokazało co zrobiło w i wtopy w sezonie 1 nie zaliczyło, a jej portale były nie dość, że magiczne to do tego...wybitne nie jest możliwe aby tak czasochłonną pracę jak vfx i postprodukcja w takim serialu i to w tak krótkim czasie ogarnęła jedna firma wielkości pli i to nawet przy zaangażowaniu całego zespołu >>>należy się cieszyć z tak elitarnego grona w jakim znalazła się spółka z warszawy do tego zaraz kolejny projekt za rogiem - blood origin!
@szok
Myślenie nie boli... Uwierz mi, że to prawda! Wystarczy zwiekszyć budżet, a z każdym udanym sezonem budżet następnego będzie większy tak jak to zrobiło HBO. Zarobi i PLI i inni spokojna twa rozczochrana, a że nie rozumiesz, że do takich potężnych projektów bierze się kilka firm no to ja już ci nie pomogę... Może wywal PLI i kup Netflix i będziesz bogaty :)
''Jezu, co za bezkrytyczny akcjonariat.'' szok ty chyba w piaskownicy się bawisz? nie demaskuj się do końca kolejnymi postami w myśl maksymy m twaina: ''Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'' ps> a akcjonariat jest krytyczny ale w sposób sensowny i merytoryczny...
Może jestem w błedzie, ale nigdy nie przeczytałem spod twojej ręki jakiejkolwiek krytyki: emocjonalnej, sensownej, merytorycznej. Jakiejkowiek. Conajwyzej milczałes jak coś było nie po myśli. Wiec daruj sobie.
@szok Potwierdzasz tylko moje kilkunastoletnie obserwacje. Że negatywnie o spółce piszą: - zawieszenie na hakach Zamiast poszukać gdzie popełnili błąd, przyznać, że nie potrafią wyczuć timngu zakupu to obwiniają spółkę, bo nie rośnie. -ci którzy wisieli na hakach ale cieli straty i z frustracji piszą co piszą żeby w jakiś sposób odreagować Zamiast próbować odrobić stratę gdzieś indziej a porażkę inwestycyjną przekuć w dobra lekcję -ci co maja ze spółką na pieńku poza rynkiem finansowym ( byli pracownicy, byli partnerzy finansowi) Zamiast zrobić to co można czyli dochodzić swoich praw przed sądem czy w jakiś inny sposób. -ci co kupiliby ale się boją bo za drogo, bo może spadnie itd itd Zamiast tracić swój czas na narzekanie można wykorzystać go na znalezienie lepszej inwestycji lub na coś innego dającego przyjemność. 'Jeśli o jakiejś grupie narzekaczy zapomniałem to przepraszam, ale w naganiaczy na spadki nie wierzę, bo chyba nie ma ludzi tak debilnych by wierzyli, że ich pisanie na forum bankiera ma jakikolwiek wpływ na kurs....
Ach i w końcu ta merytoryczna dyskusja o spółce, Brawo Panowie. Moje obserwacje podpowiadają, ze bezkrytycznie o spółce piszą ci co maja w niej majątek swojego życia albo pracownicy.
Widzisz jak błądzisz. majątek życia to jeszcze kilka dni temu miałem w MCI i PEMie. Akurat po nicku na forum można to sprawdzić. Polecam i zobaczysz ile krytycznych uwag wobec zarządu napisałem pomimo zarobku. Krytycznych gdy nie dotrzymywali tego co zapowiadali ( dywidenda, pozyskanie zewnętrznych klientów, zwiększanie stanu posiadania za pieniądze spółki poprzez bb itd itd) Więc albo krótko jesteś na bananie albo wnioski z twoich obserwacji są błędne...
Może i tak, ale dzięki pogłębianiu wiedzy o spółce i uśrednianiu ceny(nawet w dół) mają średnią dobrze poniżej 20zł. Ty zapewne wszedłeś po 30zł na ostatniej podbitce, bo ktoś na innej spółce napisał, że PLI będzie rosło do nieba. A tu psikus. Takie osoby, niestety, inteligencją inwestorską nie grzeszą. A później sfrustrowani wypisują głupoty na anonimowym forum.
Są plusy i minusy tej spółki. Jednak za mną przemawiają ich wyczyny i liczę, że wreszcie pokażą swój potencjał nie tylko w VFX, ale i w robieniu kapuchu.
Ja tu tylko napisałem swoją krytyczna uwage, a teraz slucham obelg czy jakiegos pychologizowania na swój temat Roznica miedzy nami jest taka, ze wy pozawieszani na haku lata temu mieliście okazje uśredniać dzięki covidowej zwale. No ale ok, powiedzmy, ze jesteście rekinami giełdy, a ja płace swoje frycowe. Może to wam poprawi nastrój moje wy narcystyczne mordki. Konczymy temat, bo nic nowego się tu nie pojawi. Liczylem chociaż, ze ktorys z was insajderow powie, ze spółka pracuje nad własnym projektami stad brak mocy przerobowych. Dostałem bezkrytyczne peany odnośnie informacji, która w najelepzyjm wypadku dla spółki jest neutralna.
Tak bezpośrednio jest neutralna. Tylko, że Wiesiek może być lepszym hitem niż " Gra o tron" a wtedy PLI będzie miało sporo roboty przy kolejnych sezonach i nie tylko. Gdybyś skrytykował merytorycznie pewnie nie byłoby problemu. Umiem dyskutować na argumenty ale ty pojechałeś po najmniejszej linii oporu więc czego oczekujesz? Gdybym był insajderem to i tak nie powiedziałbym ci nic na forum tylko kupowałbym akcje po cichu. No i ostatnia rzecz ja nie jestem twoim wspólnikiem w interesach tylko rywalem i moim celem nie jest byśmy my zarobili tylko bym ja zarobił. Pozdrawiam.
CYT ''Tylko, że Wiesiek może być lepszym hitem niż " Gra o tron" a wtedy PLI będzie miało sporo roboty przy kolejnych sezonach i nie tylko.'' no właśnie, mówi się o 5-6 sezonach, to co prawda na raty ale jakby tak było to z 50 baniek mogłoby się uzbierać za cgi i postprodukcję! a, to tylko serwis...