Mogłoby się zdawać, że rękawice nie będą już tak dobrym biznesem, jak były. Mogłoby się zdawać, że trzeba dywersyfikować biznes.
Jednak: Produkcja rękawic to jest to, na czym się najlepiej w Mercu znają. Fabrykę już budowali i mają w tym doświadczenie. Poprzednia fabryka kosztowała 107 mln zł, a na dzisiejsze pieniądze 150 mln zł i to spokojnie, a będzie dawać zysku jakieś 300-500 mln zł rocznie (i to po spadku cen, tzn. gdy się otworzy). Czyli zwrot w pół roku. Ceny wcale tak szybko nie spadną, a ten spadek co będzie, zrekompensuje nowa fabryka. Całkiem możliwe, że nowa fabryka będzie większa niż dwie poprzednie. Budowa fabryki "tam" jest dużo prostsza niż "tu" - tam jest to konstrukcja stalowa hali bez żadnego ocieplenia na dużym terenie, tu trzeba by pewnie budować halę piętrową, bo teren drogi, no i ocieplenie też. To wszystko generuje koszty budowy przy rozwijaniu dowolnego biznesu - czy rękawic czy innego. Te 150 mln zł na fabrykę to dla Merca pryszcz. Zupełnie nieistotna kwota a generująca duże zwroty. Tak więc logiczne jest pójście w tę stronę, a dywersyfikowanie biznesu swoją drogą.
Dlatego prace już zaczęto i w grudniu był nabór nowych pracowników: https://th.jobsdb.com/th/en/job/civil-engineering-300003002285140
Powyższe ogłoszenie z 16 grudnia to nabór na kierownika budowy, inżyniera budowlanego w oddziale Mercator Medical Thailand. Na uwagę zwracają takie punkty tej oferty pracy (tłumaczenia w nawiasach moje):
Working Experience (Doświadczenie zawodowe) Responsible construction factory or other (Odpowiedzialny za budowę fabryki lub innych).
ESSENTIAL DUTIES AND RESPONSIBILITIES (Główne obowiązki i odpowiedzialności) Structure plan The work plan, budget, equipment for team and contractors (Układanie planu prac, budżetu, sprzętu dla zespołu roboczego i podwykonawców budowlnaych) Monitor performance according to the model, compliance (Monitorowanie zgodności i postępu prac zgodnie z modelem) Control construction costs, according to the budget approved. (Kontrola kosztów budowy, zgodnie z zatwierdzonym budżetem) Contact with coordinate between other Departments. (Kontakt z innymi oddziałami) Follow HOD or Head of SectionSupport and Contact suppler for jo b contraction. (Współpraca z przełożonymi i kontakt z dostawcami w celu zatrudniania podwykonawców - cokolwiek to znaczy)
Jeśli to nie oznacza budowy nowej fabryki, to co to jest i w jakim celu dane?
Ale jest jeszcze drugie ogłoszenie: https://th.jobsdb.com/th/en/job/automation-engineering-300003002285131 Powyższe ogłoszenie z 16 grudnia to nabór na inżyniera automatyka w oddziale Mercator Medical Thailand. Na uwagę zwracają takie punkty tej oferty pracy:
Working Experience (Doświadczenie zawodowe) 5 years of working experience in factory or related manufacturing industry (5 lad doświadczenia w fabryce lub podobnym przemyśle wytwórczym) Installation and maintenance of Machine (Montaż i utrzymanie w ruchu maszyn (w linii technologicznej) )
Skills & Knowledge (Umiejętności i wiedza) INDUSTRY AUTOMATION DESIGN (Projektowanie automatyki przemysłowej) INDUSTRY AUTOMATION MAINTENANCE (Konserwacja automatyki przemysłowej) PROCES AND MACHINES AUTOMATION (Automatyzacja procesów i maszyn w linii technologicznej) HMI VISUALISATION (Opracowywanie interfejsów do obsługi przez człowieka maszyn w linii technologicznej) DATA TRANSFER
A są jeszcze rozmowy po tajsku na facebooku ludzi, którzy już zaczynają jakieś przygotowania, jednak tu ich nie zamieszczę na razie, bo nie za bardzo rozumiem, o co chodzi. Tajska język, trudna język, szczególnie przez translatora facebookowego i google, który się nawet potrafi zawiesić.
Więc o jakiej zwale my tu mówimy? Trzeba chyba w ogóle nie myśleć, żeby prognozować zwałę.
Proszę zgłaszać dalsze dowody na budowę fabryki przez Merca. Wiem, że niektórzy je mają, tylko siedzą cicho i skupują na ostatnią chwilę.
Pexi to nie men in black zbierali w piątek po 415-420 tylko ja, łatwo nie było, miałem pierwotnie ustawione zakupy na 405-406, ale jak odbiło się po raz kolejny od 415 zł to zwątpiłem i brałem w zakresie 415-420, wsysało mi leniwie po kilka akcji, do fixu nie czekałem.
Było w kasie po Q3 ponad 381baniek zarobili netto prawie 370baniek w Q4 a w kasie mają 535mln może kawał tej nowej już stoi :) może gruby by się przejechał parę fotek strzelić :)) gadać z tubylcami już nie musi:)
Czyli jakiś element nowej strategii już prawie znamy. Bardzo interesujące może być najbliższe webinarium z zarządem i kto wie czy tak wzrostowe jak ostatnie.
Oczekuje się, że rynek rękawiczek chirurgicznych w Wielkiej Brytanii osiągnie 782,10 mln USD do 2027 r. Z 345,16 mln USD w 2019 r. Oczekuje się, że rynek wzrośnie o 10,8% od 2020 r. Do 2027
A czy komuś to wpadło do głowy, żeby wyszukać ogłoszenia o pracę dla Mercator Medical Thailand? Zresztą nawet jak to się wpisze w googla, to tak od razu nie wyskakuje, trzeba się trochę nakombinować. Zresztą trzymałem to info na taką okazję jak teraz, żeby poszczuć trolle spadkowe.
Gruby January wspominał o szukaniu pracowników przez Mercator ale w innej dziedzinie, pisze gdzieś tu o tym. Przy tym szaleństwie na forum dziwi mnie że lokalni szperacze tego nie odkryli. Mercatorem interesuje się wiele portali biznesowych i też nie było chyba informacji o planach budowy. Prezes w tajemnicy snuje plany, że ogłosi dopiero w l kw. a nabór wiadomy już 15 grudnia. Generalnie trzymam kciuki.
I to jest mega info, o którym w sumie już pośrednio mówił prezes w webinarze. Czekamy na oficjalne infa:) a jutro ciepło sie trzymamy bo trole zaczną robote - część juz dzis zaczela, ci co bardziej kasy potrzebują :))))
Wszyscy producenci z Malezji budują fabryki wiec MRC musi robić to samo jeśli chce nadal aspirować aby być Globalna firmą. Mając rozbudowana dystrybucje praktycznie nic nie ryzykują zwiększajac swoje moce produkcyjne bo jeśli maja rynek zbytu ryzyka ze przeinwestuja w moce produkcyjne jest znikome. I dlatego jak ktoś myśli ze zyski netto spadną do 100-200mln rocznie to się myli bo nie zakłada większego wolumenu z produkcji w II połowie 2022 . Przed pandemia w dużej firmie FMCG w której pracuje czekaliśmy na nowe linie ok 9 miesięcy ( koszt ok 5-6 min Euro w zależności od opcji lini). Postawienie nowej fabryki to 1.5 do 2 lat w Polsce, niestety nie znam realiów w Tajlandii. Osobiście liczę na to ze MRC ma w strategii zwiększenie mocy o 200-300%, dowiemy się mam nadzieje w ciągu najbliższych kilku miesięcy. To nie jest firma która najlepsze ma już za sobą bo mając taka kasę można ją dobrze zainwestować w to na czym się znają najlepiej...
Dzięki za konkretne info. Strategia rozwoju capacity powoli się materializuje. Jak już poszła jedna to mozemy sie spodziewać następnej, może gdzies blizej. Trzeba będzie zaktualizowac szacunki na najbliższe lata. Po wypłacie dywidendy zostaje jeszcze na 2 fabryki i inwestycje w dystrybucje. Będzie ciekawy webinar.