Na walne można jechać mając jedną akcję , ale jeśli chcesz mieć 5% w akcjonariacie i dłosowaś tymi akcjami to masz tylko jutro , bo 18,01.2021.r jest dniem licząym się do prawa głosowania , tzw (rocord date ).
Musisz kupić 960.000 szt x 0,30 (srednia cena)=288000 zł . Powodzenia , do odważnych świat należy , mogę koło 300 tys Ci sporzedać , ja nie znam wiele tej spółki i tyle bałbym się zainwestować .
To nic nie da, tak krzyczycie o tym walnym o progach o tym o tamtym, a nie wiecie, że te akcje muszą być na rachunku po rozliczeniu, a więc kupno +3 dni, tak więc już po ptokach panowie chcący mieć wpływ na głosowanie, trzeba było kupić odpowiedni pakiet w środę, wówczas byście zdążyli zarejestrować na walnym odpowiednią ilość xD
Dnia 2021-01-18 o godz. 06:32 ~Gamoń napisał(a): > 16 dzień przed walnym muszą być akcje na rachunku , jutro możesz sprzedać > a masz prawo głosu , ( czyt rekord date )
"record day"!!! Owszem, to oczywista oczywistość, ale te akcje na rachunku muszą być rozliczone, a więc zakupione dwa dni wcześniej (dla pewności podałem trzy dni, bo wiadomo, liczą się też godziny) - i tak:
W celu dokonania rejestracji na WZA należy być akcjonariuszem 16 dni przed WZA. Termin ten nazywa się „record day”. Warto tutaj wspomnieć, że ze względu na rozliczenie rynku kasowego T+2, jeżeli jeszcze nie macie akcji danej spółki, zakupu należy w takim razie dokonać na co najmniej 18 dni roboczych przed walnym (16 plus T+2).
Dnia 2021-01-17 o godz. 21:09 ~analityk napisał(a): > Bzdury opowiadasz ostatni dzień na zarejestrowanie się na walne jest właśnie jutro o czy przeczytasz w komunikacie ze spółki o ile umiesz to znaleźć
Pytanie, czy ty potrafisz się rejestrować na walne, ale to inna sprawa...hehe Zatem powodzenia, i nie omieszkaj napisać jak ci poszło xD
PS. Rejestracja a posiadanie odpowiednio wcześniej zakupionego pakietu akcji to dwie różne sprawy, choć bardzo ze sobą powiązane!
I jeszcze jedno, zalecam posiąść umiejętność czytania ze zrozumieniem za nim się na kogoś wskoczy. Tam powyżej nie chodzi tyle o samo uczestnictwo w walnym, co jak wiadomo jest obwarowane tymi 16-toma dniami na rejestrację, a o posiadanie przy tym odpowiednio dużego pakietu akcji umożliwiającego udział w głosowaniu, a to wymaga zakupu dwa dni wcześniej, a więc kupno akcji w dniu dzisiejszym jest już bezcelowe.........paniał.
Oczywiście mam, jak na mój portfel to znaczną ilość, ale wolne żarty, nie zamierzam się chwalić ich stanem posiadania. Tutaj trwa mocna rozgrywka o tanie póki co akcje i takie informacje są pomocne czyścicielom i ja bynajmniej nie zamierzam im ułatwiać pracy.
Jednak ciężko wytłumaczyć, nawet zamieszczając wyciąg z instrukcji xD I w tym wypadku również szwankuje czytanie ze zrozumieniem, no ale tego już nie jestem w stanie nauczyć.
Nie musisz tłumaczyć , kup dziś akcje , zadzwoń do maklera , zgłoś że chcesz się zarejestrować na zwza na dzień 3 luty i zobaczysz że dziś kupione akcje będą miały prawo głosu .
Dnia 2021-01-18 o godz. 09:22 ~Gamoń napisał(a): > Nie musisz tłumaczyć , kup dziś akcje , zadzwoń do maklera , > zgłoś że chcesz się zarejestrować na zwza na dzień 3 luty i > zobaczysz że dziś kupione akcje będą miały prawo głosu .
Raczej ty zadzwoń i napisz jak wyszło, ja nie muszę, gdyż byłem osobiście xD