Może i dobrze. W ciągu 2020 roku Mazgaj skupił ponad 2,6 mln akcji VRG, ale wśród akcjonariatu VRG nie widać zmian w tym czasie. Znaczy to, że to co kupował w ilościach 100 - 600 tyś akcji na sesji od razu sprzedawał drobnym w małych ilościach tym którzy chcieli papier kupić, zapewne zarabiając na tym. Drobni złożyli się na jego zysk, w tym czasie, sami prawdopodobnie muszą czekać na możliwość sprzedaży z zyskiem, albo też będą tracić - właśnie teraz sprzedając.
Interesuje mnie inna kwestia - zakup większej ilości akcji kupujący duży akcjonariusz musi ujawnić w tzw. raporcie MAR, natomiast nie ujawnia sprzedaży. Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć w tej sprawie?
Pan Mazgaj na walnym z 20/02/2020 miał 19,37 mln akci, a teraz ma 22,2 mln czyli powiększył o 2,82 mln akci swó udział. Jako członek RN musi każdy ruch na akcjach zgłaszać. Nie siej fermentu, że kupił i sprzedał ulicy, bo to jest nieprawda. Zwróć uwagę ile w tym czasie kupił p.Kolański aż 12,83 mln akcji i to raczej on stoi za niskim kursem akcji. A p.Kolański musiał się ujawnić jak przekroczył 10% (ito zrobił Ipopema 21Fiz), a teraz miałby obowiązek jak przekroczy 12%, ale zaproszenie do sprzedaży po 2,55 nie wyszło i nic nie zgłosił.
~Jan - może masz rację, ale zanim napisałem, sprawdziłem w bankier.pl kiedy Mazgaj ostatnio powiększył pakiet posiadanych akcji. Ostatni wpis jest z roku 2019 ... a chodzi o ponad 2,5 mln akcji. Więc dlaczego nie ma tej informacji w rejestrze akcjonariuszy?
Na Bankierze nie widzę aktualnych danych akcjonariatu.Może dlatego masz wątpliwości. Ja sprawdzam akcjonariat na stooq.pl lub VRG sa., tam jest aktualny. Jak np. p.Mazgaj kupił 30 tys. akcji 08 stycznia b.r. to jest odzwierciedlone w akcjonariacie. Jeszcze raz odsyłam do walnego z 20/02/2020 i to co pisałem w poprzednim wpisie.