• IPO Morele w 1Q2021? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]

Skoro Czechowicz chwali się udanym IPO Answear ( wg mnie nie było udane albo inaczej było udane dla drobnych i instytucji) to czy kolejne IPO nadejdzie w 1Q2021?
    Zapowiadali, że po udanym debiucie Answear bardo możliwy jest kolejny tym razem Morele.Nat!
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: pluto85md [188.146.3.*]
    Udane IPO nie oznacza tylko zarobku sprzedającego. Biznes MCI nigdy nie podlegał na tym. MCI sprzedaje zdrowe i perspektywiczne spolki, które dają zarobić kolejnym właścicielom. Na tym polega ten biznes...my możemy sobie kupować w dołkach i sprzedawać na górkach.
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: ~niepiszgłupot [78.8.229.*]
    Nikt nie wie kiedy będą dołki i górki więc nie pisz głupot.
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Tylko ktoś z MCI może napisać, że IPO było sukcesem dla MCI. Zarządzający publicznie wyrazili brak zaufania do osoby T.Cz.. Cena zjechała z 36zł na 25zł, fundusze w spółce reprezentującej e-commerce Aviva i pewnie/może ktoś jeszcze.
    A ze debitu był udany i w końcu drobni zarobili z Czechowiczem to inna para kaloszy i wynik zwalenia ceny przez fundy!

Tak Czechowicz szczególnie na PEMie i Windelnie dał zarobić kolejnym właścicielom. Sam PEM to mistrzostwo świata, a list SII do Czechowicza dobitnie to pokazuje!
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: pluto85md [188.147.101.*]
    We wrześniu spodziewales się wyjścia MCI z całości przy wycenie answear.com 400-500 mln zł, jest wyjście częściowe (przy wycenie 425 mln zl). Dziś wycena 550 mln zł i mało. Mało, mało, mało.

Tylko ignorant może powiedzieć, że IPO było nieudane, gdy zasięgi w wyszukiwaniach answear.com wzrosły o ponad 100% i to głównie dzięki darmowej reklamie "udany debiut answear.com", " akcję wzrosły w debiucie", "inwestorzy zarobili na IPO".
    Nie wiem co ci odpisać byś zaraz kolejny raz nie straszył mnie sądem jak onegdaj bywało! Więc postaram się w miarę grzecznie...
    Pluto możemy się nie zgadzać ale kiedy zaczynasz kłamać to o czym mamy dyskutować?
    400-500 mln zł to był post o całorocznych przychodach:
    Pierwszy post w watku:
    "Frisco zostało sprzedane za 2x przychody jeszcze przed tzw pandemią. Na ile mogą być wycenione nowe akcje i te które chce sprzedać MCI? Przychody Answear za 2019 to 311mln zł. Ile będzie w 2020r, 400mln zł a może nawet 500mln zł???" 
    Mój kolejny post w wątku:
    "Answear nie mam pojęcia jak to wycenią. 2x przychody za 2020r (prognozowane) i byłoby super i byłbym bardzo zadowolony..."

Mój czwarty post w tamtym wątku:
    "Biorę w ciemno wycenę 3x półroczne przychody. Bo giełda nie ta, no i wielkość nie ta i zasięg też mniejszy..."  

https://www.bankier.pl/forum/temat_ipo-answear,40361143.html 
    Twoich postów o 2x przychody to nawet nie będę przytaczał!!!

I qrwa najlepsze jest to, że obaj prognozowaliśmy jeszcze przed drugą falą covida, gdy przychody po na początku roku były słabiutkie, a wręcz w 1Q Answear miał kłopoty.

A teraz na koniec, wiem że zrobiłeś to specjalnie jesteś zbyt bystry by nie zrozumieć że post był o przychodach.... Nie ma zamiaru się ciągać po sądach z takim typkiem jak ty.
    Zresztą już niedługo się ode mnie uwolnisz i będziesz mógł tu pisać psalmu pochwalne nt Czechowicza i MCI.

Czyi skoro to IPO takie udane to w 1Q mamy IPO Morele??? Tak zapowiadali, więc zobaczymy czy było naprawdę udane czy tylko robią dobrą minę do złej gry....

• Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: ~leo [78.8.229.*]
    Prawdopodobnie sam Czechowicz jest tutaj obecny pod nickiem pluto. Przecież tylko on mógł wpaść na pomysł że spektakularny blamaż to sukces. HELOŁ. Inwestorzy finansowi zwalili cenę o ponad 30% z powodu braku zaufania do MNIEJSZOŚCIOWEGO udziałowca Answear. Cyrk jakich mało. Wstyd niesamowity chyba że ....ktoś ma osobowość podobną do Trumpa i nie rozumie jak ludzie go oceniają.

Mnie pozwij! Jestem cały chętny. Mam kilka fajnych pomysłów na skontrowanie. Ale tak bez zaczepki z twojej strony to mi się nie chce. Jakiś taki spokojny człowiek ze mnie i wojny nie zacznę. Ale z drugiej strony mam na wojnę ochotę ;-)

"mało, mało, mało"
    Ano mało, bo dyskonto cały czas jest stanowczo za duże. Czy wiesz z czyjego powodu? ;-)
    O przyrosty NAV się nie czepiam. Wiadomo że w tej sprawie robisz wszystko co potrafisz czyli.....niezbyt wiele. Wszak kilka autentycznych sukcesów blaknie wśród dominujących lipek i wtopek. Wyniki zarządzania znacznie poniżej oczekiwań.
    3x półroczne przychody -to ile? 500-530 mln zł, 2x zeszłoroczne przychody o których pisłem to 620 mln zł. Dziś właśnie w tych granicach jest wycena. I tu się zgadzalismy. Różnilismy się wielkością pakietu wyjścia.
    Na dzień 31 grudnia wartość answear.com w TV spadła, ale nie z 36 na 25 zł za akcję jak piszesz, a z około 27 zł (jak dobrze licze na koniec III kw) na 25 zł. Dziś wycena rośnie.

Wyraźnie napisałem 2-3 razy prognozowane przychody za 2020 ( a przed IPO już było wiadomo, że będę coś pod 400 mln zł), ale ty możesz sobie twierdzić i wpierać mi, że chciałem 2-3 półroczne przychody! No w mordę kto wycenia spółkę razy półroczne przychody.

Niech ci będzie debiut bardzo udany, więc czekamy na IPO Morele skoro taki udany, tak jak zapowiadali....
    Sam przed chwilą zacytowales siebie "biorę w ciemno 3x półroczne przychody". Ja tego nie wymyslilem... Jeśli Cię to tak umiera to sorry.
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: ~Okatek [31.0.176.*]
    "Tylko ignorant może powiedzieć, że IPO było nieudane, gdy zasięgi w wyszukiwaniach answear.com wzrosły o ponad 100% i to głównie dzięki darmowej reklamie "udany debiut answear.com", " akcję wzrosły w debiucie", "inwestorzy zarobili na IPO"."

A tej szeroko zakrojonej kampanii reklamowej która przetacza się przez telewizję od przynajmniej dwóch tygodni pewnie nie widziałeś?.
    Wpompowali kasę w reklamy to i zasięg w wyszukiwarkach wzrósł, to nie jest szumu spowodowane IPO.
    @Pluto
    Wziąć w ciemno czyli bez żadnych ryzyk. tak wtedy bym wziął. Przypomnę ci jeszcze raz, a było to we wrześniu: "Answear nie mam pojęcia jak to wycenią. 2x przychody za 2020r (prognozowane) i byłoby super i byłbym bardzo zadowolony! " Ten post był najpierw!

tamten od nośnie 3x przychody w kontekście Zalando dotyczył 2020r

A tu nikt im nawet nie chciał zapłacić 2x przychody za 2019 gdy jeszcze nikt nie słyszał o pandemii ia zamykanie galerii i gospodarki to był jakiś SF. Jeśli uważasz, że cena akcji w trakcie budowania księgi podczas IPO było sukcesem to możesz tak uważać, ale choć nie pisz takich durnot publicznie na forum!

Zapewniam cię, że gdyby nie osoba typa o którym tu piszemy zapisy, debiut wyglądałby inaczej. najlepszym przykładem jest mały sklepik rowery Dadelo wyceniony na 7x półroczne przychody za 1H2020, a było trochę więcej :) Więc jednak e-commerce można pięknie wycenić na GPW, ale jest jeden warunek musisz mieć zaufanie instytucji a i drobnych także.

Permanentnie probujesz wypaczac treść mojego wpisu. Udane IPO to nie tylko cena zapisu, to także cena debiutu, to także szum medialny -w przypadku debiutu answear.com jednoznacznie i w 100% pozytywny. To także informacja na przyszłość (IPO Morele) -sam to przecież w tym kontekście łączysz.
    Przecież ten pistolet o IPO Morele to ironia z mojej strony...
    Twierdzili, ze po udanym IPO Answear bedzie kolejne w1Q21. Idą w zaparte, że było udane!!! Czekam więc na debiut Morele w 1Q. Tik, tak, tik, tak.
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: pluto85md [178.235.187.*]
    Nie twierdzę, ze w Iq, ale to dziś najrozsadniejsza droga dla morele.net
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Autor: bialoczerwony1972 [37.30.51.*]
    Ty nie. MCI tak zapowiadało więc zobaczymy czy naprawdę to IPO było udane czy palą głupa robiąc dobrą minę...
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Preferowanym przez zarząd scenariuszem jest znalezienie kolejnego inwestora finansowego, który wesprze nas w realizacji strategii przez kolejnych pięć lat. Na tym etapie nie można jednak również wykluczyć pozyskania inwestora branżowego,  bo zainteresowanie spółką ze strony takich graczy jest spore. Opcją pozostaje też wciąż debiut na giełdzie – mówi Michał Pawlik, prezes i znaczący akcjonariusz Moreli.
    https://www.pb.pl/morele-rozgladaja-sie-za-inwestorem-1119538 

Sprzedaż za 1,6 mld zł
    W 2020 r. wskaźnik GMV (gross merchandise volume, wartość sprzedaży) Morele wyniósł blisko 1,6 mld zł, co oznacza wzrost o 30 proc. wobec 2019 r. (1,23 mld zł), a EBITDA – ponad 50 mln zł, 5 razy więcej niż rok wcześniej. zwiększyła się o 400 proc. Jak zapewnia spółka, w 2021 r. wzrost GMV wynosi ok. 40 proc. wobec 2020 r.
    https://crn.pl/aktualnosci/morele-chce-byc-w-top-3-polskiego-e-commerce/ 
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Czyli w 2021r.....
    "Główny akcjonariusz Morele - fundusz MCI - planuje wyjście z inwestycji. Kto może zostać nowym inwestorem w spółce, czy zainteresowanie jest duże, jakie toczą się tu rozmowy, czy możliwe jest wejście na giełdę?
    Poszukujemy inwestora finansowego, który wesprze nas w realizacji naszych celów. Prowadzimy rozmowy z kilkoma podmiotami. Ze względu na ich charakter nie możemy ujawniać szczegółów tego procesu. Jeśli chodzi o wejście na giełdę, to jest to dla nas jedna z opcji pozyskania kapitału, jednak na tę chwilę preferowanym rozwiązaniem jest pozyskanie inwestora. Myślę, że jeszcze w tym roku będziemy mogli podzielić się informacją na ten temat...."
    https://next.gazeta.pl/next/7,151003,27468200,morele-szukaja-inwestora-szef-zdradza-ambitne-plany-stawiamy.html 
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~mati [92.22.59.*]
    dla porównania x-kom.pl wypracował 2020 roku 2,5 mld zł przychodu i prawie 100 mln zł zysku netto
    Porównujesz Morele czysty e-commerce z X-kom który ma chyba ponad 25 sklepów?
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~mc [95.40.221.*]
    8 podadza wyniki czy cos wiadomo ???
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~marek [62.133.147.*]
    Nic nie wiadomo poza tym że to co posiada MCI jest warte wyraźnie więcej niż kapitalizacja MCI.
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~mc [95.40.221.*]
    no tak ale to jest wiadome od dawna !!
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~marek [62.133.147.*]
    Nie ma prostej odpowiedzi pewnie. Mirbudu też nikt nie chciał tknąć jak był <1 zł i też było wiadomo że idą żniwa w branży a wycena kilka razy niższa niż Budimex. Podobnie widzę obecnie Votum (choć tu jest ryzyko, bardziej polityczne niż prawne).
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~czechu [185.175.105.*]
    wiadomo też że niedługo dywidenda
    a moze sa tacy co wiecej wiedza ???
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~marek [62.133.158.*]
    No pewnie, że są. Najwięcej wie TCz. A on kupował ile się da oraz wciągnął PEM. Ja siedzę spokojnie do okolic ~30.
  • Re: IPO Morele w 1Q2021? Jednak jest coś na rzeczy... Autor: ~mati [92.22.59.*]
    w 2020 roku sklepy x-kom.pl ze względu na lockdown byly w przez jakiś czas zamknietę
    a x-kom.pl zrobił moim zdaniem wiekszość przychodów ma za sprawą internetu
    moim zdaniem jak najbardziej można porównywać te dwie firmy.
[x]
MCI -0,67% 29,80 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.