Nie mogę podać więcej szczegółów. KNF jest w trakcie ustalania rachunków maklerskich grupy osób ,która doprowadziła do tej sytuacji. Odsyłam was do żródeł tego nadużycia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pump_and_dump
"Oszustwo jest szczególnie efektywne w przypadku aktywów finansowych o niskiej płynności, których zakup powoduje znaczący wzrost ich ceny[5][1]. Ponadto rynki takie jak NewConnect, gdzie inwestowanie niewielkich funduszy powoduje znaczne zmiany cen są niezwykle narażone na tego typu oszustwa[6]."
Co nie udało się kupić? Ja siedzę tu już długo oddam tak jak pisałem prawie 2 late temu za minimum 10 zł i zdania nie zmieniam, a trochę tego papierka mam.
Masakra jaka tu jest manipulacja, siedzi grupka osób klepie na forum każdej spółki posty mijające się z prawdą aby zachęcić do zakupu akcji parcela. obkupili się po 50gr i chodzą i szukają jeleni by sprzedać 2-3 razy drożej. Jeszcze te łapki w dół pod każdym postem ujawniającym przestępstwo pump and dump. Jak KNF to zawiesi to zabawa się skończy i tyle będzie rumakowania. dopiero nie bylo zadnej łapki czerwonej odswiezam po kilkunastu sekundach i nagle ponad 10. Brawo. Trzeba walczyć z takimi. Ja też zgłoszę to gdzie trzeba. Przez takich oszustów jak Tu czy na Aquatech Polska giełda ma popsutą reputację
Gdzie byliście przez rok jak stało po 40-60 groszy....trzy posty na miesiąc,a teraz niby ostrzeganie przed czym....każdy odpowiada za swoje finanse....nie chcecie to nie kupujcie,żal Wam dupe sciska
Nam nie ściska żal.
My rozsądni wolimy stracić okazję niż kapitał. Wy odwrotnie.
Powinniście się cieszyć że znalazł się ktoś kto pilnuje porządku na rynku.
Zobaczymy za tydzień jaki będzie płacz.
Aha. I proszę napisać mi o przyczynie tych wzrostów.
Espi? Nie widzę nic!
A gdzie ja to niby robie w przeciwieństwie do Ciebie naganiaczu na spadki???ja się ciesze ze jest up bo w przeciwieństwie do Ciebie czekałem na to od 2 lat,posiadam akcje i nie naganiam na wzrosty ani na spadki...dziwie się tylko takim jak Ty po co się udzielają nie mając akcji i wiedząc ze spółka to balon...nie masz nic lepszego do roboty?
Panie Damianie bierz się za nich bo tu jest ewidentne przestępstwo. Życzę powodzenia nie dajmy przyzwolenia na takie przekręty na polskiej giełdzie. Sam też dołożę wszelkich starań by KNF coś z tym oszustwem zrobił.
Pozdrawiam
I tak trzymac....spolka bankrut a kurs skacze ponad 100 % z 0,5 groszy do 1,2 zl. Wolumen obrotu byl na poziomie 2-5 K i nagle w ciagu 2 dni 490k i 390K plus kilkadziesiat postow zachecajacych do kupna i bez zadnego info fund. Jesli to nie przekret to jestem nowym papiezem.
to sie tutaj powtarza od jakiegos czasu na roznych drobnych spolka. Schemat zawsze ten sam, ktos skupi akcje, potem pojawia sie grupa naganiaczy mowiacych o 'odpale', szybkie widly bo nie ma plynnosci i dystrybucja dla ulicy. Najbardziej martwi fakt ze moderacja bankiera to toleruje mimo ze widac jak na dloni co tutaj jest wyprawiane. Chcialbym wierzyc ze KNF sie temu wreszcie przyjrzy...
Nie tłumacz się.
Spółka nie podała komunikatu więc jest tu zorganizowana grupa która kupiła akcje po 50 gr i lata po całym forum szukając naiwnych kupujących by im wcisnąć drożej narażając ich na straty. Oby was w poniedziałek zawiesili cwaniaki!
Janko... Sprawdzilem to co tu wypisujecie... Wszedłem na biznesradar a tam napisane mocne kupuj. Potem piszesz chyba na mnie "cwaniak". Prowdopodobnie jesteś jakimś zwykłym gnojkiem któremu się nudzi. Nie obrażaj ludzi...Jeszce raz mówię że czytam co piszesz i chciałem sprawdzić czy jesteś jednym z kolesi który torpeduje spółki na zniżki. Pewnie jesteś też tak aktywny na CD projekt. Tam się dzieją dramaty giełdowe ludzi... A nie akcje po 1zl.
Ci będą czekali żeby ulica jeszcze ściągnęła kurs do góry i sruuu PKC tak, że nie zdążą nawet sprzedać.
Oczywiście najpierw będą budować popyt żeby było komu wcisnąć papier. Następnie popychacze z lewej znikną i sruu w ulicę!
jeszcze dali 130 łapek w dół widać że chcą się dorobić ciężko zarobionymi pieniędzmi innych uczestników rynku finansowego. Masakra nie o taką Polskę mój dziadek walczył...
To to piszecie to pikuś przy tak tanich akcjach... Lepiej powiedzcie dlaczego spada CDR i gdzie jest tego koniec. Kupiłem trochę tego i mam sporo w plecy... Mysle ze to jest zaplanowane...
Obie strony mają rację. Jest tu ewidentny pump&dump i marne szanse by było inaczej. Są naganiacze na forach innych spółek, żadnego ESPI nie było. Z drugiej strony mamy ludzi którzy wyglądają jak przysłowiowi peroniarze, martwiacy się o portfele innych inwestorów. Każdy kto ma konto maklerskie jest pełnoletni i podpisal papier że jest świadom ryzyka związango z inwestowaniem. Ja tu akcji nie mam i mieć nie będę, ale kto wszedł w przedziale 0.1 - 0.7 zł ten pewnie zarobi. Być może zarobią jeszcze ci co kupili po 1.2 czy Ci co kupią po 1.5. Ale ostatecznie w którymś momencie to poleci. Kto będzie na górce zawiśnie na miesiące albo i lata. A może i na zawsze. Życie.
Dodam jeszcze że jeżeli ktoś inwestuje swój kapitał w spółkę bo ktoś go "nagonił" że "tu będzie rakieta" i na tej podstawie kupił akcje tej czy innej spółki w dodatku wchodząc połowa czy całością swoich srodkow finansowych to może lepiej by taka osoba się w giełdę nie bawiła dla własnego dobra. Oczywiście żal mi takich ludzi ale tu wszyscy są dorośli. Słuchanie się tu kogokolwiek na forum to głupota, tu każdy ma swój interes. Życzliwi co sugerują wam zakup akcji obojętnie jakiej spółki albo te akcje mają w dużej ilości, albo zostali wynajęci przez kogoś kto te akcje ma. I czasem się uda wbić przed odpalem i coś zarobić, a czasem się wpadnie na sam szczyt górki i zostaje z papierem.
damian_rudnik nie ośmieszaj się Zgłoś do moderatora damian_rudnik gdzie byłeś obrońco indywidualnych inwestorów gdy pompowali 4mass, excellence, medcamp i inne?
Gdzie wtedy byłeś?
I teraz wyskakujesz tu jak filip z konopi i rżniesz bohatera i Robin Hooda...Zero historii działalności w imieniu "ulicy" wyciągnięty z kapelusza typek, by robić zamieszanie i siać ferment.
I ten nick...imię i nazwisko [zalogowany] pewnie dla dodania powagi, że może wystraszysz kogoś i odda tobie akcje...
Może trzeba ciebie zgłosić, że podszywasz się pod czyjeś imię i nazwisko?
Pewnie kogoś wystraszysz, naiwnych i strachliwych.
Jest takie powiedzenie: nie strasz nie strasz...dalej znasz:-)