Od kilku tygodni zastanawiam się nad założeniem, a w zasadzie przeniesieniem mojego rachunku inwestycyjnego z P... s do XTB. Jeśli macie rachunek w XTB, proszę Was o informacje: Czy jesteście z niego zadowoleni, jak wygląda obsługa, czy nie zawiesza się w trakcie wykonywania transakcji i czy jest bezpieczny pod względem zabezpieczenia kapitału na rachunku. Dziękuję za wszelkie info;)
cudowne jest wykonywanie transakcji bez potrwierdzania smsem. Jednocześnie ustawiasz stoplossy albo raczej take profit w tym samym ruchu - bardzo wygodne.
Chcesz coś w jakiejś cenie, chcesz sprzedać to coś po innej, zamykasz i śpisz spokojnie.
Jeszcze ogarniam system, ale przenoszę powoli cały kapitał do XTB.
Wykresy super, można łatwo rysować linie, kształty itd. Wszystko na bieżąco, nie trzeba odświeżać.
Dobra apka, chociaż tej mbanku nie używałem. Ta jest taka jak trzeba - udało mi się coś kupić w miarę bez zawrotów głowy jak stałem na światłach, a ja nie lubię telefonów i lubię sobie jednak usiąść przed monitorem z kawką i pooglądać powoli.
Jakoś wolumen jest dla mnie nieczytelny, ale muszę się jeszcze rozklikać - xstation może cię trochę przytłoczyć w porównaniu do banku - tak było ze mną. Nagle jest dużo opcji, personalizacja itd, ale główne opcje są dość OK.
Prawy przycisk myszy robi wszystko co chcesz.
Niektórzy jakoś narzekali, że nie jest bardzo precyzyjna - tj. jeśli daytradujesz to mogą być problemy z dokładną ceną. Ale ja trzymam akcje minimum parę tygodni zwykle i nie widzę, żeby był problem czy kupisz +/- jeden próg.
Fajny system, wydaje mi się, że o wiele wygodniej i chętniej będzie mi się do tego siadało ma bieżąco.
Po prostu dużo rzeczy ułatwia - masz właściwie jeden interfejs, nie musisz klikać między notowaniami/portfelem/obserwowanymi itd. Wszystko jest w jednym miejscu.
Dziękuję wszystkim za komentarze, w szczególności tym merytorycznym. Będę dalej czytać i pytać, i zapewne częśc kapitału przeniosę do XTB, niestety mój dom maklerski Pari...s nie działa najlepiej,często się zawiesza i też nie mogę często kupić akcji po cenie, jaka jest w danym momencie, często muszę czekać. Dziękuję, i każdemu życzę płacenia wysokich podatków od wygranych!
Mam mBank boś i xtb. Co do aplikacji nie będę się wypowiadał masz wyżej. Xtb nie jest typową platforma do handlu akcjami prowizja to wabik ale jakże skuteczny . Większość środków przeniosłem do xtb zresztą mam także ich akcje. Dlaczego większość a nie wszystkie ? Otóż xtb ma kilka wad. 1 brak możliwości kupowania na dogrywce. 2 brak wszystkich akcji z GPW. 3 brak arkusza zleceń z wolumenem najlepszej oferty kupna sprzedaży. Dlatego pozostałem w mbanku dla małych akcji i lepszego serwisu informacyjnego a w boś mam kontrakty. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostanie w starym biurze dla małych akcji czy arkusza zleceń a przeniesienie większości środków do xtb bo brak prowizji wynagradza wszystko aż się chce handlować. Teraz jak chce coś kupić sprzedać w mbanku to wydaje mi się że mnie okradają przez te prowizje.
zapomniałem dodać jedną zaletę, bardziej psychologiczną, ale jednak
zakładam, że jak masz BM banku to masz tam też konto osobiste i to jest twoje główne konto.
jak coś sprzedasz to kaska wraca ci tam po paru dniach
jak ci nie starczy, to możesz pociągnąć z osobistego albo oszczędnościowego
to sprawia, że jeśli nie prowadzisz jakiegoś excela czy innego rejestru, to rozmywa ci się ile właściwie na giełdzie zarabiasz/tracisz
xtb wymaga twojego aktywnego przelewu, w jedną lub drugą stronę. możesz więc zdecydować, że inwestujesz np. 10K i mielisz mielisz, a jak potem widzisz, że mimo 1000 operacji i 17 spółek, rok później jest 11K no to masz jasność co tam się wydarzyło.
nie wiem jak wy, ale ja to tak nie rejestrowałem na bieżąco każdej transakcji i wymiany między kontem a rachunkiem giełdowym, więc to jest dla mnie istotna zaleta jednak zewnętrznego narzędzia do giełdy
W mBanku możesz otworzyć sobie podkonto tylko dla operacji giełdowych.
Możesz mieć konto i inne konto obsługujące giełdę.
Przelewy między nimi są natychmiastowe i najważniejsze, że jak np.na początku roku przelejesz sobie tam 100000 ,to za rok sprawdzisz bez problemu ile zarobiles, czy też straciłeś .
kogo to obchodzi zamkniesz czy nie kupuj sobie co chcesz nikogo to nie interesuje, jeden lubi mercedesa a inny BMW ma wady a większość zalet jak obracasz groszami to siedź gdzie siedzisz
Zgadzam się, tam po prostu nie działają prawidłowo zlecenia. To nie jest jakaś tam drobna niedogodność, że nie można grać na dogrywkach i na otwarciach sesji lub nie ma wszystkich spółek, to gruba sprawa.
Skuszony 0% prowizji założyłem i działy się tam naprawdę dziwne rzeczy. Nie zakłada się konta, za które nawet ci płacą, jeśli coś jest nie tak ze zleceniami. To poważne sprawy i możesz stracić kasę, bo będzie ci się wydawało, że wszystko jest ok, a wtedy gdy musisz na szybko wykonać jakieś zlecenie coś pójdzie nie tak. albo ci się nie wykona, albo wykona w najmniej oczekiwanym momencie kiedy będzie inny kurs.
Ale kurcze, co tam, niech każdy robi co chce. Ale na wszelki wypadek sprawdzajcie każde wykonane zlecenie z osobna obliczając każdą transakcję. Róbcie to bardzo dokładnie. Jak macie pełny arkusz lub 5 ofert z innego konta, to losy waszych zleceń i czasy ich pojawienia się będziecie mogli śledzić na własne oczy.
U mnie wszystko działa bez zarzutów :) z reguły ci co narzekają to:
a) nie potrafią prawidłowo złożyć zlecenia
b) nie czytają regulaminów
C) był taki As, który podał SWOJEMU BROKEROWI jednorazowego maila, którego potem nie sprawdzał i był zdziwiony, że są zmiany w funkcjonowaniu, o których nie został poinformowany, bo komunikat przyszedł na maila, którego nie odczytywał....
Mam w mBanku i w Bosiu taki dostęp do jednej oferty za darmo ale wydaje mi się że to już jest teraz standard. Jak nie to rzeczywiście koniecznie trzeba zmienić rachunek
Bzdury chłopczyku wypisujesz. Po prostu sprawdź tam wszystko dokładniej, potem pisz. Ktoś kto kupuje długoterminowo może ma to gdzieś i nawet nie zauważy tam różnych dziwnych rzeczy, ale jak ktoś lubi mieć precyzyjną cenę, wszystko pod kontrolą, sprzedać coś po kursie, po jakim chce i zależy mu na czasie złożenia zlecenia (a często się tam wszystko zwiesza) to XTB nie powinien brać nawet pod uwagę.
Pamiętajcie też o bardzo szerokiej ofercie akcji i etfów. Ja jako wyznawca bogleheads systematycznie kupuje etf na caly rynek akcji (VWRD) oraz etf na rynki rozwijające się (EIMI). Prowizja to 0%. Nie jestem daytraderem to się nie wypowiem, ale pod inwestycje bardzo długo terminowe XTB wydaje się jedną z najlepszych opcji.
Właśnie zaleta Xtb jest ze brak śmieci :))) aby było jasne to platforma dla inteligentych, którzy inwestują na całym świecie:) wiec po co śmieci z NC na którym nikt normalny nie inwestuje :))) w mbanku awarie 3 dni nie można było wykonywać transakcji