Przewiduje, że IPO Answear będzie mocno udane, a jeśli tak będzie - to kolejne IPO powinno odbyć się po dużo lepszej wycenie. Zapewne Morele.net po roku obrotowym 2020 wykaże zysk, a przychody powinny być ponad 1 mld zł. Więc ewentualna wycena może być ok. 1,5 mld zł ?..... czy więcej ?
Krótko tu jesteś i takich przewinęło się tu setki. Exit za 530mln zł w gotówce czyli 2/3 kapitalizacji spółki a kurs rośnie porywach o 6% przy nefznych obrotach! Czego nie rozumiesz?
Nie jęczę tylko obiektywnie stwierdzam stan rzeczy którego ty nie chcesz widzieć!
Dnia 2021-01-04 o godz. 15:20 bialoczerwony1972 napisał(a): > Krótko tu jesteś i takich przewinęło się tu setki. Exit za 530mln zł w gotówce czyli 2/3 kapitalizacji spółki a kurs rośnie porywach o 6% przy nefznych obrotach! Czego nie rozumiesz? > > Nie jęczę tylko obiektywnie stwierdzam stan rzeczy którego ty nie chcesz widzieć!
Krótko tu jestem, fakt Ale jeśli takich jak ja były tu setki, to sorry Setki plus jeden zarobiły i odeszli zadowoleni(no ten jeden jeszcze nie), a ty ? Zarabiaj i ciesz się zamiast zrzędzić. Kurs akcji nieodwołalnie zmierza na 25 złotych
Mnie nie interesuje redukcja dyskonta o 10-20%. Być może ciebie tak. 25zł kurs? Ok super! Przy jakim NAV/S? 35zł czy więcej? Cieszyć to ja się mogę w domu, a nie na forum bo na forum to piszę co jest dobrze, a co źle w spółce moim zdaniem. Kurs funduszu inwestującego w e-commerce na poziomie 0,5WK to slabizna i wstyd!!! Za to zarząd bierze odpowiedzialnosć i wynagrodzenie. Ale ty się cieszyć że ci rosnie o 5% i że MCI ledwo wygrywa z swig80 za ostatni miesiąc mając taki exit!!!
.....biało-czerwony masz rację bo ja już na tej spółce jestem od 5 lat ( 10,5 zł kupno spadki były do 7 zł ale cierpliwie czekam na 25zł , młody czeka na 30zl) , ty też od lat jesteś ,pamietam) i cierpliwość nasza będzie się opłacać pomimo, że Czechowicz ma 77% i jest słabym i nielubianych zawiadowcą. Pozdrawiam
@cykle
Zapominasz chyba o wezwaniu na PEM. Wyceny spółek portfelowych obecnie mogą mieć sporo wspólnego z tezą że PEM jest dobrze wyceniony przez audytora. Azimo i MarkeInvoice!
Po korekcie o zysk z ATM w 4 kw. i spadek wyceny answear.com względem 3 kw. BV (NAV) dla MCI wynosi ok. 28,7 zł na akcję. Czyli dziś mamy kurs w okolicach 59-60% NAV.
Dlatego taki fundusz powinien być notowany nawet z premią, gdyby wszystko było tak jak powinno być. Zwróć uwagę, że do wyliczenia dyskonta bierzesz mocno historyczny NAV a kurs dzisiejszy! Czy akcje własne brałeś pod uwagę? A jeśli IPO Answear będzie udane( na co liczę) to co wtedy? Tu premia byłaby czymś normalnym gdyby byo ok.
.....PEM to jest niechciany(nietrafiony) pomyłka zawiadowcy ! bo przecież miał porządkować sprawy a teraz jest niepotrzebny bo przeszkadza i niektórzy inw. czują się mocno oszukani !
Tak do końca to nie wiadomo czy nie potrzebny. Bo raczej standardem na świecie przy pozyskiwaniu klientów zewnętrznych jest rozdział LP i GP. nawet na ostatnim webcaście zapowiadał, że nie chce by MCI stało się home office. Więc cholera wie co mu tam po łbie chodzi. Zgoda,że większość mocno rozczarowana, bo zarząd brał niemałą kasę a nie potrafił pozyskać aktywów pod zarządzaniem. Janik odszedł z MCI i momentalnie pozyskał jakąś kasę pod zarządzanie dla swoich projektów, a tu tyle lat historii trackrecordów i czarna d..a..
Przy obecnych kursach (MCI 17 i PEM 15) jeśli ktoś chce na dłużej kupić MCI, to taniej wyjdzie przez PEM. I widać popyt na PEM po 15. Wczoraj 10 tys akcji dziś 9,7 tys akcji.