• Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~Tom [31.0.21.*]
    Zwracam się do Ciebie ponieważ jesteś na tej spółce chyba najdłużej. Problem polega na tym sprzedałem w tym roku trochę akcji Photona patrzę na rozliczenie podatkowe z biura maklerskiego i widzę że akcje które kupowałem w 2013 r są wycenione na 0,04 gr co jest absurdem bo nigdy tak tanich akcji nie było.Wiem jedno że jak Photon zadebiutował to jego akcje doszły nawet do 8 zł i pamiętam że wtedy kupowałem akcje w przedziale 3-4-5 zł w związku z tym mam pytanie gdzie w internecie można znaleźć ceny akcji od momentu debiutu bo jak debiutował na giełdzie to inaczej się nazywał natomiast z tego co wiem akcje nigdy nie kosztowały 4 grosze a taką cenę mam na wydruku z DM pkosa . Cały rok 2013 cena zakupu jest 4 gr. Zwróciłem się do Ciebie ale jakby ktoś inny udzielił mi takich informacji byłbym wdzieczny
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~PP [94.232.33.*]
    W jakim biurze masz podgląd do rozliczenia?
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~Tom [31.0.21.*]
    W CDM pkosa wszystkie akcje które kupowałem przed 2014 r są ujęte jakby w jedną transakcję i kupione w jednym dniu 11 maj 2013 r kupno 5000 szt po 4 gr prowizja zero ja pamiętam że akcje kupowałem od 2010 do 2012 r po sredniej cenie około 2,5-3,5 zł za akcję.Firma nazywała się Phoenix wtedy.W poniedzialek idę do biura i będę to wyjaśniał tak się tylko pytam czy ktoś się z takim czymś nie zetknął.
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~liri [91.246.110.*]
    Z tego co pamiętam ,przy konwersji PHO na PEN odbyło się to na zasadzie sprzedaży akcji po 1 grosz (STRATA) a pozniej odkupienia po 1 eurocent ~4 grosze (Stąd teraz będziesz mial duży zysk..). Trzeba bylo wczesniej to rozliczyc, teraz pewnie juz nic nie zrobisz, chyba, że strate na PHO rozliczyłeś z innymi transakcjami. Pozdrawiam Akocjonariusz tez od dawna ;)
    Tu masz linka, z informacją o ogłoszeniu wezwania na sprzedaż akcji, pewnie w nim wziąłeś udział a następnie kupiłeś akcje po 1 eurocent.
    brakujący link: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Photon-Energy-wezwal-do-sprzedazy-5-9-mln-akcji-Phoenix-Energy-po-0-01-EUR-za-papier-2797762.html
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~PP [31.0.67.*]
    Ja też kupowałem akcje przed zmianą na Photona i w mBanku nie miałem w rozliczonym zeznaniu straty (chyba że jej zauważyłem). Daj znać co ci powiedzieli w biurze maklerski bo już się boję podatku z 0.04zl na 19.00
    No właśnie chodzi o podatek jak zobaczyłem jaki mam podatek do zapłacenia to się trochę załamałem średna zakupu to 1,24 zł w poniedziałek idę do biura i się wypytam bo jednak średnia zakupu akcji przed 2013 r była około 3 zł a mam policzone 4 gr.
    Tak wziąłem udział w tym wezwaniu i odkupiłem akcje teraz rozumiem chyba masz rację ale jeszcze dla pewności spytam się w biurze maklerskim . Dzięki za odpowiedź wszystkiego najlepszego w Nowym Roku a akcjonariuszom Photona dużych zysków w 2021 r bo jest to jednak spółka z charakterem i wcześnie czy później da zarobić.
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: kuchcik77 [46.204.17.*]
    Szczerze mówiąc także transferowałem akcje z PHO na PEN i ponieważ w następnym roku zarówno sprzedawałem jak i dokupiłem PEN. Faktycznie rozliczenie tamtego roku było ewidentnie negatywne- nie pomyślałem o konsekwencjach. Uważam że DM może mieć problem z odpowiedzią na takie pytanie, tym bardziej że to niezbyt częsta czynność. Firma może cos wie..
    No to jestem ciekaw rozliczenia kolejnego pitu..( rozstałem sie ze spora częścią papieru i po lekkich perturbacjach jestem akcjonariuszem Mercatora..) Symbolicznie dokupuje w poniedziałek a na parkiet główny wchodzą w moje urodziny, taka koincydencja. Nie wypowiadam sie co do potencjalnego wpływu na wycenę spółki..

Pozdrawiam
    Krzysztof

• Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~Kretek [37.47.104.*]
    Jeśli Pan Kuchcik opchał Photon to chyba już mało kto go ma , jeśli wziął za to Mercatora to jest teraz majętnym człowiekiem , nic tylko pogratulować , jednak osobiście radziłbym powrót na stare smiecie uważając aby 5% nie przekroczyć:)
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~kuchcik77 [46.204.17.*]
    Nie mialem aż tylu.bardzo ladnie rośnie w ostatnim dniu ba nju konekcie...
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~Tom [37.248.200.*]
    Byłem dzisiaj w CDM i sprawa się rozwiązała w 2013 roku podczas tej zamiany phenixa na photon akcje zostały sprzedane za 4 gr i odkupione za 4 gr stąd w rozliczeniu podatkowym za 2014 r była strata czyli każdy kto kupował akcje przed majem 2013 r kupował akcje po 4 gr i jak je sprzeda w dzisiejszej cenie to zaksięguje zysk około 24000% chociaż takich osób już wiele nie zostało ale trzeba się z tym liczyć. Ja po 10 latach z Photonem pożegnałem się całkowicie czekałem długo ale z zarobku jestem mega zadowolony i zawsze będę Photona miło wspominał dziękuję za odzew i życzę dużych zysków i na Photonie i na innych spółkach.
  • Re: Pytanie do Kuchcika 77 Autor: ~Weczerniczek [5.184.220.*]
    Na schledanou
[x]
PHOTON -0,68% 2,91 2025-09-22 17:01:36
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.