• Przejście na główny parkiet Autor: ~fundamentalny [83.31.101.*]
    Bardzo ciekawa informacja:

"Od października cena naszych akcji pewnie idzie w górę. W związku, z czym podjęto decyzję o przejściu na teren główny. W tej chwili trwają wszystkie prace przygotowawcze do szybkiego wdrożenia przejścia."

"Praca naszej olejarni na pełnych obrotach pozwoliła nam podwoić przychody w 2020 roku. Nie planujemy zwalniać tempa, nawet w okresie wysokich cen surowców."

źródło: http://agroliga.com.ua/pl/2020/12/28/results-of-2020/

Przejście na rynek główny pozwoli na uwiarygodnienie spółki w oczach inwestorów. Agroliga planuje również wykup ziemi:

"Plany naszej firmy w 2021 r. obejmują zakup gruntów i optymalizację/dostosowanie obecnego procesu biznesowego."

Przypominam jaką cenę mają grunty na Ukrainie. Ciekawe czy samo przejście przyczyni się do szerszego zainteresowania spółką, czy stanie się podmiotem analizy porównawczej np. z Kernelem. Ciekawe jest też czy przy przejściu na główny zrobią jakąś emisje i jak zachęcą potencjalnych inwestorów do zaangażowania w akcję. Dużo niewiadomych.

• Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~axn [83.24.123.*]
    świetna informacja :) Jak pisali tak czynią. Zakup ziemi to również suerkierunek. Chyba jako pierwsi mówią o zakupach ziemi z całego Ukraińskiego agro. Pozdrowienia dla akcjonariuszy - cierpliwość popłaca
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: korben [37.7.187.*]
    Super informacja! Bo za tym pojdzie przynajmniej podniesienie jakosci raportowania wynikow. A poza tym wtedy Spolka powinna byc wyceniana przynajmniej podobnie jak Ukrainskie spolki agro z glownego parkietu, czyli tylko z tego powodu (juz nawet ignorujac niedowartosciowanie wzgledem sektora spozywczego) kurs powinien podskoczyc o 50-100%.

Ponadto pisza o podwojeniu przychodow w 2020 i zakupach ziemi - co uzasadnia brak dywidendy (byc moze i za 2021) oraz poprawia perspektywe dalszego wzrostu Spolki w kolejnych latach :)
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Wit1286 [83.22.246.*]
    Dokładnie, mi najbardziej doskwierały bardzo skąpe raporty, po przejściu na główny będzie to poważnie wyglądać także dla analityków, szkoda że nie mogę dobrać bo i tak załadowałem agroligę najmocniej z mojego portfela
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~joe [94.238.181.*]
    200 zł - tak w kontekście do porównania wskaźników z Kernelem
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~liczydlo [194.42.110.*]
    Może przy okazji przejścia na rynek główny ustalona zostanie polityka dywidendowa? To by była super wiadomość.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~color [31.60.102.*]
    Na dywidendę bym nie liczył. Może za kilka lat. Najpierw wykup ziemi
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~fundamentalny [83.31.101.*]
    Nie chodzi o dywidendę w 2021 - tylko jakieś sprecyzowanie przyszłych ram. Sama polityka, albo oficjalna wypowiedź na ten temat była by wystarczająca.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: korben [37.7.187.*]
    Z przesciem na GPW pewnie wiaze sie dodatkowy bonus, czyli wlaczenie AGL do WIG-Ukraina.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Cierpliwy [89.200.167.*]
    W mojej ocenie, właściciele wiedzą że ten rok jest wyjątkowy i jak mają dostać dobrą wycenę spółki to najłatwiej będzie zrobić to właśnie po wynikach za 2020 r. Spółka pewnie zrobi emisję ok.15% akcji, przy czym nie boję się o cenę, gdyż ostatnio gdy planowali przejście, to nie doszło do niego właśnie dlatego, że cena akcji była za niska i właściciele stwierdzili że nie będą za darmo oddawać akcji tylko aby przejść główny. Jak debiutowali to C/Z wynosił 5, nie ma obecnie powodów aby miało teraz być taniej. Plusem jest to że jak rzeczywiście chcą przejść to duża szansa że poprawia sposób raportowania itp. Kurs akcji przestanie być dla nich obojętny i będą starali się mu w różny sposób pomagać (np. odpowiadając na maile akcjonariuszy, przygotowują jakiś ładny dokument "strategii" jak to zrobili już bodajże w 2013 r. itp.). Pewnie jednak samo przejście szybciej niż w czerwcu/lipcu nie nastąpi.

Nie jestem specjalistą, ale z tego co czytałem to zakup ziemi przez spółki ma być dopiero od 2023 r., tak więc zapowiedzi "zakupu ziemi" należy raczej traktować obecnie jako przejęcie nowych ziem w dzierżawę, które to następnie zostaną dopiero zakupione.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Hao [109.125.245.*]
    Wydawało mi się, ze osoby fizyczne będą mogły kupować ziemię na Ukrainie w 2021 roku, a osoby prawne dopiero w 2022r. Poza tym miało być ograniczenie do 10 000 ha więc Agroliga dużej ilości ziemi nie skupi....
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Wit1286 [46.134.104.*]
    Bardzo fajna dniowka za nami zadnego naganiania na forum i +5% jestesmy spowrotem powyzej 60 , a niedlugo sie zacznie gra pod raporty
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    pszenica tez ladnie ruszyla w gore
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Trakt [83.18.219.*]
    Cześć. 3 tygodnie temu pisałem o okienku czasowym na spadki. Właśnie zaczyna się otwierać.
    Niektórzy akcjonariusze będą mocno zaskoczeni sesją powynikową. Czarna świeca z długim górnym knotem.
    Wytrwały naganiacz na spadki z ciebie. Ale figę z makiem.
    Prawie rok temu w covidowym dołku pisałem, że wig20 idzie na 2100, w tym czasie większość pisała o kierunku na chrzest. Ponad miesiąc temu pisałem ,że spadki przyjdą jak SP zrobi 39xx. Już jest bardzo blisko ostrej jazdy w dół na indeksach
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: axn [83.5.155.*]
    Jak będzie zobaczymy- za wieszczem "życie samo sie wyjaśni"
    Niech Trakt szortuje indeksy więc. na GameStop też szortowali :-)
    Tylko co to ma wspolnego z agroligą?

Olej słonecznikowy dalej na ATH i nawet delikatnie rosnie w zależności od kontraktu.
    Witam serdecznie
    DAX i S&P - dystrybucja. Zrzuty akcji i podciąganie kursu, po czym kolejne zrzuty. Tak do kilkunastu sesji. Jak puszczą wsparcia, to zaczną się sesje po - 3, 4 %
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~rolnik [91.230.17.*]
    Trakt bajdurzy, a minął tydzień i już nie 1300$ za tone oleju a 1350.
    link 
    Proponuje zagłębić się mocniej w temat. Importerzy nie są zainteresowani kupnem w takich cenach. Ilość zawieranych kontraktów po tych cenach jest niewielka. Odbiorcy przerzucają się na inne oleje, tańsze. Dodatkowo Ukraina wyeksportowała rekordowe ilości ziarna słonecznika, a to oznacza duże problemy z pozyskaniem surowca przez producentów oraz jego wysoką cenę, co odbije się w najbliższym czasie na marży i wynikach.
    Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę ale zeszłoroczne covidowe dołki na rynkach zostaną w najbliższych miesiącach najprawdopodobniej połamane.
    twój czas na dokupno szybko mija... wybicie górą z konsolidacji wkrótce.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~echo [165.225.206.*]
    Podaj co w takim razie ci importerzy kupują? Bo rzepakowy drogi sojowy drogi, palmowy również. Ceny niebawem będą jeszcze wyższe a smażyć trzeba majonez każdy lubi. Wzrost cen wynika z niżej podaży i wysokiego popytu. Do wakacji tylko up.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Milko [147.231.39.*]
    rekordowe ilości słonecznika, tiaaa, tylko cały czas jest to jakaś śmieszna frakcja typu 1% całej produkcji. Na pewno będzie miało to niezwykły wpływ na dostępność słonecznika - w przeciwieństwie do suszu, gdzie efekt jest widoczny, o którym rozmawialiśmy wielokrotnie.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Agl [77.115.32.*]
    "Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę ale zeszłoroczne covidowe dołki na rynkach zostaną w najbliższych miesiącach najprawdopodobniej połamane." Hahaha. Normalnie przechytrzyłeś wszystkie mądre głowy i wiesz co się stanie na rynkach. Aby pogłębić covidowe dołki musiałoby się zdarzyć coś, czego teraz nie da się nawet przewidzieć, ale ty tak nie rozumiesz rynków, że nawet sobie z tego nie zdajesz sprawy. Jak ja nie lubię tych czarnowidzów, gorsi są chyba tylko foliarze.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: masekrut555 [89.231.199.*]
    Wystarczy czytać z kartki i przewidywać jak zachowa się rynek: http://prntscr.com/104lh0c
    Dzisiaj dystrybucja na Agrolidze. Podażowa świeczka na zwiększonym wolumenie.
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~qqq [185.209.251.*]
    dzisiaj wszystko bylo podażowe
    Wczorajsze spadki, to jak wiosenny zefirek w porównaniu do tego, co będzie. Idzie sztorm na rynkach. Cash is king
    Chłopie, sztorm może będzie, a może go nie będzie, znam takich co powtarzają to codziennie od marca poprzedniego roku i popatrz ile życia stracili.
    A forward p/e =??? Sam sobie odpowiedz na to pytanie.
    A tymczasem olej słonecznikowy prawie 1400$ (1390)
    @Trakt, twoja szansa na kupno ucieka...
    Zaczynamy prawdziwe spadki. Wykresy Stany - hiperbola, wykres Japonia - hiperbola. Rentowność amerykańskich obligacji - góra. Kierunek na rynkach w najbliższych miesiącach? - około 30% w dół
  • Re: Przejście na główny parkiet Autor: ~Stan [46.204.20.*]
    Kupuj shorty. Będziesz bogaty :)
    a tymczasem olej 1415$...
[x]
AGROLIGA 0,97% 20,80 2025-10-31 16:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.