• Jaki rachunek maklerski? Autor: ~Radziu [89.68.122.*]
    Lajtowy temat na święta: jaki rachunek maklerski polecacie? Ja mam aktualnie ing, 0,19% prowizji, 10 zl/m-c, do końca grudnia zero prowizji w ramach promocji przeprosinowej, ale denerwują mnie ciagle awarie ich systemu. Mysle o przejściu do xtb, - zerowa prowizja, ale brak otp... co polecacie?
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~Konto [31.0.180.*]
    Alior lub mbank.Alior minimalna prowizja 3zł,mBank 5zł jeśli to ma dla Ciebie jakieś znaczenie.Alior praktycznie żadnych większych awarii jak do tej pory nie miałem z nimi.
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~Rozsadny [89.64.117.*]
    mBank awaryjny. Szczegolnie z poziomu aplikacji często się zawiesza.
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~Kulawy [46.204.52.*]
    Najlepszym rozwiązaniem są 2 rachunki. Są przecież bezpłatne. Xtb jako brak prowizji to jest bardzo dobra opcja ale ma wady. Brak dogrywki brak arkusza zleceń brak wszystkich spółek. Posiadając 2 rachunki masz to wszystko zoptymalizowane nie płacisz prowizji i masz dostęp do wszystkiego w swoim starym biurze. Przelewy to dziś nie problem wszystko za darmo i online praktycznie.
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~polonez-as-dur [94.254.152.*]
    mam emaklera mbank z 0,39% prowizji i od miesiąca xtb z zerową prowizją.
    na xtb nie ma wielu akcji z newconnect. gdy zamykam zlecenia w mbanku, to srodki powoli przenosze na xtb chyba ze chce inwestowac na newconnect to dalej mbank
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~Konrad [89.78.12.*]
    ING czesto ma awari? ich prowizja 0,19 jest bardzo atrakcyjna
    Zauważyłem ze prawie każdy rachunek od czasu do czasu "nawala",chodzi tylko jak czesto to sie dzieje.
    Ponawiam pytanie,ING czesto ma awarie? Co miesiac,co pół roku,raz na rok?
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~Marek [213.92.137.*]
    z tego co pamietam to tylko teraz była awaria powazna na ing, odczuwalna

w 2019 chyba nie bylo zadnej, albo zapomniałem

ja tez mam ing

ale szukam drugiego rachunku, gdzie moznaby nabywac akcje nie tylko polskie

i na przyklad przewalutowac sobie na dolara czy euro

xtb to umozliwia?

aha i jak z nawigacją i przejrzystoscią?

bo ja na przyklad na ing handluje intuicyjnie, wygodnie, nad niczym sie nie zastanawiam, elegancki program

a na przyklad tata i tez ktos z rodziny mają jakis program z PKO

i to jest masakra jakas, pełno jakis nieczytelnych okienek, balem sie ze tam cos kliknę nie tak i nie wiedzialem jak tym nawigować

moze to kwestia przyzwyczajenia , ale wygladało jak program ktory ktos zaczal pisac i nie skonczył xd

jak pod tym wzgledem wyglada xtb? i inne?

jak chcecie kupic akcje to to robicie czy otwieracie 300 stronicową instrukcję?
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: agent_cooper [46.215.102.*]
    Zgadzam się z Kulawym i polonez-as-dur. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch rachunków maklerskich a nawet więcej niż dwóch. Wszystko co napisali o XTB to prawda.

Nie ma tam prowizji (przy obrocie poniżej 100 k EURO/miesiąc) ale jest spread na akcjach i to spread ruchomy w zależności od spółki. Mam na myśli akcje z GPW. XTB to przecież nie jest instytucja charytatywna i musi zarabiać.

Mają w XTB spółki z NC ale jest tego mało a nawet bardzo mało.

Zdarzają się kilkuminutowe opóźnienia z uaktualnianiem kursu.

W XTB możesz założyć wirtualne konto na 30 dni i samemu się przekonać jak to hula.

Zdarza się problem z przyjęciem zlecenia, opóźnienia.

Zasilać konto możesz błyskawicznie bez prowizji na kilka sposobów np. przez pa.pal. Wypłata środków następuje przez zwykły przelew i nie można tego przyśpieszyć tylko normale sesje bankowe (rachunek do wpłat i wypłat prowadzi PEKAO SA).

Po sprzedaży spółki nie musisz czekać tak jak w np. PKO BP dwóch dni na możliwość wypłaty środków z rachunku maklerskiego na zwykły. Sprzedajesz spółkę i natychmiast możesz robić przelew. Ograniczeniem jest kwota 500 złotych poniżej tej kwoty obowiązuje prowizja. Kupna akcji również nie dokonasz poniżej 500 plnów. Zbywać możesz nawet po jednej niskonotowanej akcji.

Przejrzystość pecetowego programu jest wg mnie bardzo dobra ale wykresy są chyba tylko świecowe.

Są krypto waluty, surowce, rynki zagraniczne, USA.

Marek wspomniał o PKO BP. Potwierdzam, że program to masakra. Jest anty-intuicyjny (może dla profesjonalistów?). Najlepiej mieć duży monitor. Korzystając z laptopa raczej trzeba zakładać okulary takie to sysko malutkie. Wydaje się jednak, że możliwości aplikacji są większe niż w XTB tzn. jest więcej narzędzi typu różne rodzaje wykresów, arkusz zleceń, rodzaje zleceń.

Na peceta są dwa programy jeden w ramach przeglądarki i drugi osobno instalowany.

W PKO BP są chyba wszystkie spółki z GPW razem z NC.

W XTB tabela z kursami posiadanych spółek odświeża się automatycznie, w PKO BP musisz to w wersji przeglądarkowej robić myszką sam ( F5 odpada).

W PKO BP zdarzyło się, że zlecenie złożone przed początkiem sesji zmieniło swój status na zrealizowane dopiero wiele godzin po zakończeniu sesji.

W XTB możesz założyć wirtualne konto na 30 dni i samemu się przekonać jak to hula.

W XTB po kilku kliknięciach, można łatwo dowiedzieć się, ile jesteś na danej spółce (na przestrzeni wybranego okresu czasu) do przodu lub do tyłu i ile wyniosły ewentualnie opłaty, prowizje. W PKO BP nie wiem jak to zrobić i czy jest to możliwe.

Jedno i drugie konto ma swoje zalety i wady. Chętnie przeczytam cudze spostrzeżenia dotyczące innych rachunków maklerskich.

PS.
    Obserwowałem na XTB tsunami giełdowe, widać od razu co się dzieje w PKO BP trzeba być bardziej czujnym.

• Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~ktokolwiek [37.47.206.*]
    Tylko Interactive Brokers :)
  • Re: Jaki rachunek maklerski? Autor: ~władek [83.26.48.*]
    polecam BOŚ
[x]
MERCATOR 0,65% 38,50 2025-12-19 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.