• Newsy prosto ze źródełka Autor: ~Milko [147.231.140.*]
    Da radę dostać odpowiedź z Agroligi - dostałem ją przez wykorzystanie formularza na stronie. Co ciekawe wcześniej też to używałem ale nie było odpowiedzi. Także wychodzi na to, że nie powinni mieć problemów z wykorzystaniem mocy - ewentualnie w samej końcówce sezonu. W zeszłym sezonie wykorzystali 90% potencjału, przy czym, nie jest to 100% nie przez brak surowca, tylko przerwy techniczne. Lokalizacja geograficzna jeśli o to chodzi daje im pozycje uprzywilejowaną.
    Słonecznik kupują w następujących proporcjach: 20% zakontraktowany wcześniej, 80% spot. Sprzedają 15% prekontraktowany, 85% spot. Marżę nie powinni mieć na tłoczeniu niższą niż w Q3, przy czym oprócz wzrostu cen płodów rolnych, wyższa marża w przetwórstwie miała wpływ na tak dobry wynik. Elektrownia w Q3 pracowała w trybie testowym - 20% mocy, teraz wykorzystywane jest 50% mocy.

Zapytałem w kolejnym mailu jeszcze jakie mają możliwości na przechowywanie surowca i ile zazwyczaj wynosi lag między zakupem surowca i sprzedażą produktów przetworzonych. Jak dostanę odpowiedź to tutaj napiszę.

Niemniej jednak wygląda to bardzo dobrze, nie powinniśmy mieć jakiejś negatywnej niespodzianki w kolejnym raporcie. Jeśli skupili sporo nasion z rynku zaraz po żniwach albo e.g. lag między zakupem surowca a jego sprzedażą wynosi chociaż miesiąc, to wyniki mogą być bardzo dobrze, bo marże będą wspierane przez czasowy wzrost cen.

Także dalsza ewolucja cen będzie zależała od sentymentu w sektorze, bo jakby miała zależeć od wskaźników, to już byśmy mieli 200pln. No a ten sentyment po korekcie dalej znowu zaczyna być bardzo dobry. IMC, Kernel, Astarta ale też Agroliga z powrotem zaczynają poruszać się do góry. Kontrakty w USA na które ludzie patrzą też fajnie idą do góry. Będzie bardzo ładnie. Niech tylko w nowej strategii, nad którą z tego co mi napisano aktualnie w firmie pracują mieli w planach dywidendę - chociaż 10% procent zysków dopóki nie spłacą kredytów i nie zakumulują kapitału potrzebnego na wykup ziemi, to mamy szybkie 100+.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~DragonUkr [37.30.18.*]
    Dzięki za dobre info.
    Jak dalej będą drukować pusty pieniądz na całym świecie to wzrost cen softcommo mamy gwarantowany.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: axn [83.24.123.*]
    Milko. dziękuję za dobre informacje a jeszcze bardziej za to, że się z nami nimi podziliłeś. Takich informacji mi trochę brakowało. Wygląda to bardzo optymistycznie i fajnie wróży na przyszłość. Coś czuję, że będzie lepiej niż dobrze :)
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~Milko [147.231.140.*]
    No ja ostatnio starałem się studzić nieco zapędy co niektórych jeśli chodzi o przewidywania, niemniej jednak po otrzymaniu informacji z firmy myślę, że wyniki będą pozytywne względem Q4 2019 - który był w zeszłym roku rewelacyjny przecież. Przy czym procentowa zmiana na pewno nie będzie wyglądać tak jak między Q3 2020 i Q3 2019. Myślę, że Q2 2021 powinien być neutralny, a Q3 2021 jeśli nie będzie zwały na rolnych, będzie super.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~Luke [94.75.95.*]
    Mnie ciekawi ile mogą zarabiać na elektrowni. Ile przychodu. Jaka marża. Czy to można jakoś oszacować wychodząc od mocy produkcyjnych raz cena? Może warto im zasugerować żeby bardziej otworzyli się na kontakt z inwestorami. Teraz to można przez internet robić.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~Milko [147.231.140.*]
    Jest wątek na ten temat, popatrz niżej. Zysk z elektrowni wersja poprawiona, czy coś takiego.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~fundamentalny [83.31.91.*]
    Surowce dziś ponownie szaleją. Radzę zerkać na wykresy w perspektywie 10-letniej.

Milko - dasz radę wkleić oryginalną treść wiadomości?
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: korben [37.7.187.*]
    Ode mnie tez wielkie dzieki za info i podzieleniesie nim!

Co do dywidendy to prawdopodobnie jest za wczesnie na jej wyplate juz za 2020, ale mogliby miec strategie/plan dywidendowy (np. taki, ze od 2021 beda wyplacali, np. na poczatek 15-20% zysku a docelowo wiecej) albo fundusz dywidendowy gdzie by dawali czesc zysku przeznaczonego docelowo na dywidede ale krotkoterminowo mogliby z niego finansowac inwestycje zamiast kredytu z banku - gdzies czytalem o takim rozwiazaniu, poprawia bilans, jest taka poduszka bezpieczenstwa, a akcjonariusz widzi co predzej czy pozniej (prawie na pewno) dostanie jako dywidende.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~rolnik [91.230.17.*]
    zapytaj kolego o dywidendę. Jak wiele ludzi będzie pytać,
    to może łaskawie coś będzie

Odpisują czyli listy docierają do adresata. Ja też napiszę.
  • Re: Newsy prosto ze źródełka Autor: ~Milko [78.80.18.*]
    Jak coś mam dopracowane info jeśli chodzi o sprzedaż oleju. Następuje to bardzo szybko po zakupie nasion, więc nie ma co akurat spodziewać się na wielką niespodziankę ze względu na time lag pomiędzy zakupem a sprzedażą. No ale ostatnio i tak sporo dobrych informacji także i tak nie jest źle.
[x]
AGROLIGA 0,97% 20,80 2025-10-31 16:42:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.