Tuzy giełdy przeżywają redukcję :) Panowie a czego się spodziewaliście? Za to debiut będzie okazały!!! kto zdąży kupić na open( pewnie z +20-30%) dużo kwita będzie miał ładny zarobek!
Bialoczerwony1972 czytam Twoje posty z uznaniem:) zdecydowanie wiem o wiele mniej o tle z jakiego Answear sie wywodzi, natomiast poruszajac debiut - uwazasz ze bedzie sukcesem? Mimo obnizki ceny i mniejszego popytu instytucji?
Tak sądzę. Sam mam zamiar coś kupować na otwarciu. No chyba,że otworzy się +40-50% wtedy sobie odpuszczę. Nic chyba jeszcze nie wiadomo na temat popytu od instytucji i ew redukcji. Fundy utarły nosa Czechowiczowi ale taką spółkę e-commerce w portfelu powinny mieć bo u nas na GPW to takich czysto e-commercowych niewiele. Skoro ludzie zapisywali się po 36zł, to z 95% prawdopodobieństwem będą chcieli kupić te akcje w dniu debiutu po 30zł a może i po 35zł lub więcej.
Dnia 2020-12-23 o godz. 13:17 bialoczerwony1972 napisał(a): > Tak sądzę. Sam mam zamiar coś kupować na otwarciu. No chyba,że otworzy się +40-50% wtedy sobie odpuszczę. Nic chyba jeszcze nie wiadomo na temat popytu od instytucji i ew redukcji. Fundy utarły nosa Czechowiczowi ale taką spółkę e-commerce w portfelu powinny mieć bo u nas na GPW to takich czysto e-commercowych niewiele. Skoro ludzie zapisywali się po 36zł, to z 95% prawdopodobieństwem będą chcieli kupić te akcje w dniu debiutu po 30zł a może i po 35zł lub więcej.
Utarły nosa ? Chyba powinno być, "odmrozili sobie uszy"
@hehehe Widzisz każdy ma swój punkt widzenia. moje argumenty; 1. Wyrażenie braku zaufania i przekazanie zdania funduszy na łamach "Parkietu" :) 2. Zbicie ceny podczas budowy księgi z 36,5zł na 25zł :) 3. IPO Answer poniżej wyceny w księgach funduszu TechV :)
Ad.1 "Co zaważyło na takim, a nie innym odbiorze IPO Answear.com? Analitycy wskazywali na przepływy finansowe ze spółkami założycieli. Zarządzający – na brak zaufania do mniejszościowego akcjonariusza...." Dla zarządzającego takie sformułowanie to.... ( wstaw sobie co chcesz) Ad.2. Fundusze i tak kupią to co chciały, a nawet jeśli nie to wysłały sygnał ostrzegawczy przed planowanym IPO Morele.Net. Choć teraz nie wiadomo bo mowa było po udanym IPO Answear Zresztą jakoś w akcjonariacie MCI funduszy prawie nie ma, a te co są to raczej się skracają ( poza OFE Bankowy) to też świadczy o zaufaniu Ad.3. Czechowicz już nie będzie mógł tak bezkrytycznie chwalić się konserwatywnymi wycenami w księgach....
A teraz czekam na twoje argumenty o odmrożeniu uszu, chaty nie sprzątam więc możemy podyskutować...
zapisywałeś się po cenie maksymalnej, a została ustalona niższa, choć tu jednego nie rozumiem bo byłem przekonany że cena jest ustalana na podstawie ilości chętnych więc redukcje 97 % i jednocześnie sporo niższa cena są trochę nielogiczne dla mnie. Chyba wychodzi, że instytucjonalni nie chcieli brać drożej.
Tak jakby redukcja dotyczyła tylko puli akcji skierowanych do indywidualnych. O akcjach instytucjonalnych i ewentualnych redukcjach cisza. Inaczej było przy PCF
a ja 28 sztuk a specjalnie zapis zredukowałem bo bałem się, że kupie za wszystko, a ustalona cena przy dolnych widełkam mnie w tym jeszcze utwierdziła :) No nic to, najpierw się spóźniłem na rowery bo myślalem że zapisy do końca dnia będą a oni jakos do godz.16 robili zapisy jak nie wcześniej, ale i tak nie chciałem wchodzic tu za większą gotówkę bo pomyśłalem że 2 ipo obok siebie mogą być ryzykowne i teraz mam 28 akcji :)
51 akcji mam - jestem w klubie inwestycyjnym answera. Troche smiech na sali liczyłem na redukcje 80-85% a tu niespodzianka - polakom zaczyna sie coraz lepiej powodzic. Czy to 500+? zrobiło robote;)
Ale się zdziwisz podczas debiutu! Do 8.01 możesz brylować na forum, potem zobaczymy czy masz jaja i przeprosisz mnie za to "naganianie" i przyznasz się do błędu.