Ale dla mnie akcje answear niższe o 30% to mega deal jako indywidualnego biorąc pod uwagę rosnące wskazniki, lockdown i sezon świąteczny ja tam trzymam minimum do wyników, choć spółka idealnie nadaje się na longterm, oczywiste wydaje mi się, że pozyskana z emisji kasa poprawi wyniki i wskaźniki
Na MCI dyskonto w okolicach 0.5 C/Wk albo i niżej utrzymuje się latami i co jakis czas pojawia się co rusz to inna osoba jest przekonana o dyskoncie :)
A czym jest biznes w MCI jak nie wyceną realnego handlu w sieci? Konserwatywną wyceną należy dodać! Answear, Morele, Azimo itd itd Ignorancja powiadasz? Dobre!
Mci jest wycena udziałów, a w tym obszarze można pisać dowolne bajki i bawić się księgowościa, do tego za tą wycenę odpowiada człowiek, który stracił wiarygodność dla rynku, stąd macie takie c/wk
Z odbiorem, answear wyceni rynek już niedługo, gdyby tam nie było mci sama cena IPO byłaby dwa razy większa, mi to jest na rękę, bo za te same fundamenty płace dwa razy taniej
@Cykle Ale te wykres pokazuje historyczny NAV, a więc i historyczne dyskonto. Ten wykres nie zawiera wyjścia z ATMu, gdyby IPO Answear było udane ( a ie jest ) tego tez by nie zawierał. Zobaczymy jak to będzie wyglądało gdy ATM będzie już w wynikach czy kurs wzrośnie czy dyskonto się powiększy przy kursie bez zmian. Rzeczywisty NAV już jest wyższy!
Może cena w IPO nie jest maksymalną, ale rynek może zmienić ta wycene bardzo szybko. I wtedy nastąpi przeszacowanie wartości w księgach MCI. (Ta kwota 35 ml zł która otrzymała MCI jest jakaś taka bardzo zbliżona do wartości wykupu PEM... )