• "Komorowski" vel "Litwin" - czyli Szczynukowicz Autor: ~hipPiS [5.172.255.*]
    Dziadek "hrabiego" Bronisława Komorowskiego, niejaki Osip Szczy­nu­ko­wicz - to rezun oddelegowany przez Sowiecki Rewolucyjny Komintern do dywersji na terenach pozaborczych, odebranych Rosji Traktatem Wer­sal­skim.
    W czasie wojny polsko-bolszewickiej, dziadek Komorowskiego był czekistą w armii Tuchaczewskiego i po sromotnym laniu w bitwie nad Niemnem w 1920r. dostał się do polskiej niewoli. Zachowała się jego kartoteka jeńca wojennego.
    W październiku 1920 dziadkowi Komorowskiego udało się zbiec i schronił się na Litwie w Kowaliszkach u polskiej szlachty o nazwisku Komorowscy. Właściciele majątku zginęli z rąk Rosjan, a Szczynukowicz przywłaszczył sobie ich nazwisko. Tam w roku 1925 narodził się Zygmunt Leon Ko­mo­ro­wski, ojciec Bronisława Marii.
  • Re: "Komorowski" vel "Litwin" - czyli Szczynukowicz Autor: ~ziutek [95.130.6.*]
    ale bzdury to samo można napisać o tobie , takie kity to chyba macierewicz tworzy
  • Re: "Komorowski" vel "Litwin" - czyli Szczynukowicz Autor: ~hipPiS [5.172.255.*]
    Nie, to kto inny. Spodziewałem się raczej zarzutów typu "Jakie znaczenie ma życiorys przodków polityka? Chcesz rozdawać punkty za pochodzenie?" itp. - to by miało jakiś sens - ale zarzucać kłam wiadomości tylko dlatego, że jest niewygodna to - zaiste - rozbrajające.
    Tu masz jeszcze jeden cytacik z tego samego linku:
    "Pełniąc funkcję wiceministra ob­ro­ny na­ro­do­wej odpowiedzialnego za WSI w latach 1992-1993 nadzorował in­wi­gi­la­cję Radosława Sikorskiego. W wyborach w 1997 r. "

http://www.ivrozbiorpolski.pl/index.php?page=komorowski
  • Re: "Komorowski" vel "Litwin" - czyli Szczynukowicz Autor: ~ziutek [95.130.6.*]
    przeczytałem ten "życiorys" po prostu nic tam nie trzyma się kupy , napisany przez kogoś kto nie zna historii i tyle w temacie
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.142.158.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.142.158.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)