Chyba to się dzieje. Myślę, że zwyżka obrotów i kursu na ostatnich sesjach to kupowanie wychodzących w wezwaniu z PEM. W ten sposób realizują lepszy parytet niż zaoferowany przez TC. Ale faktycznie ten raport mógł dodatkowo zachęcić do tego ruchu.
Właśnie to samo sobie pomyślałem i zajrzałem czy Wy podobnie myślicie. Teraz Czechowiczowi może (przynajmniej chwilowo) zależeć na wyższym kursie MCI żeby PEM-owy leszcz nie biadolił. Ale ciężko będzie skoro nawet taka rekomendacja spowodowała wzrost aż o 2% (finalnie nawet spadek).
To że dziś nie było od razu +10% to nie znaczy że nie było impulsu. Uważam, że taki się pojawił. Nie wiem jak zareaguje rynek, ale drzwi zostały chyba uchylone do zwyżki. Ruchy mogą być tłumione aby nie było ewidentnie widać że z dnia na dzień kurs odpali w górę. Choć schemat : co wolisz 1 akcje MCI za 25 zł czy 15 zł za swoją akcje PEMu? ;))) może być realizowany....
Rekomendacja głupia jak sanki. Ten sam Radojewski wycenił PEM na 131.
Nie piszcie głupot że taka rekomendacja zachęci akcjonariuszy PEM do wymiany po 0.91. Tym bardziej że nikt im nie proponuje żadnej zachęty. Ma być przymus wymiany. Albo dobrowolnie oddadzą za 15 albo przymusowo dostaną 0.91 akcji MCI czyli mniej niż 15.
@cykle A jak oni mogą wychodzić z PEMu i już mieć kasę na zakup MCI? Wydymani na PEM lecą z powrotem do Czechowicza?
@Jan Żaden wyższy kurs nie zachęci do wymiany bo wymiana jest przymusowa!!! @Marek Przed tą rekomendacją Noble wyceniał MCI na 24,9 zł ( na dzień 30.06.2020) a jaki kurs był każdy widział....
Wy chyba nie rozumiecie, i stąd piszecie to co piszecie Tu nie ma żadnego wyboru i zamiana jest przymusowa jeśli nie oddasz w wezwaniu. Jedyne do czego może "zachęcać" Czechowicz to właśnie do sprzedaży PEMu w wezwaniu albo podniesieniem ceny, albo wręcz odwrotnie niż piszecie czyli niską ceną MCI by zmusić niepokornych do wzięcia udziału w tym wezwaniu. Bo albo oddasz PEM albo dostaniesz 0,91 akcji MCI wycenionych na giełdzie np na 14zł....Połączenie wymaga uzyskania zgody na walnym zebraniu MCI i PEM. O ile na MCI nie będzie z tym problemu to na PEM niekoniecznie i wiele zależy od postawy drobnych. Jeśli oddadzą akcje to nie będzie problemu, jeśli będą na WZA i będą głosować na nie to różnie to może być, ale raczej w to wątpię i Czechowicz zbierze co ma zebrać. Zresztą i bez zbierania ma dziś na bank 75% z połowy obecnych na WZA bo drobni raczej tłumnie tam nie przybędą do czego właśnie zachęcał Smorszczewski więc tylko on i pewnie Buczek może jeszcze jakieś inne TFI będą na nie, a to za mało....
Cytat: Zatwierdzenie połączenia przez WZA spółek wymaga większości ¾ głosów przy obecnych minimum połowie głosów.... Udział Cezarego Smorszczewskiego, Quercus TFI, TFI Aviva Investors Poland (według danych stooq.pl – w przypadku Cezarego Smorszczewskiego udział wg stanu na 06.11.2020, w przypadku funduszy na dzień 30.06.2020) wynosi łącznie ok. 13,3%, a więc za mało, żeby zablokować fuzję. Tym samym ostateczna decyzja leży w rękach pozostałych mniejszościowych akcjonariuszy.
@ Białoczerwony Nie zrozumiałeś mnie. Większość inwestorów ma zawsze jakąś rezerwę płynności na okazje. Jeśli ktoś miał PEM i woli mieć MCI od gotówki to lepiej zrobi sprzedając PEM po 15 i kupując MCI np po 15,30, niż czekając na wymianę 91:100. Co do poparcia fuzji to w spółkach publicznych wystarczy 2/3 głosów za fuzją, nie 3/4.