Właśnie zostałem klientem XTB i dokonałem pierwszego zakupu. Zauważyłem że odbyło się to bez żadnego dodatkowego potwierdzenia poprzez SMS. Czy to oznacza że jestem chroniony tylko hasłem podczas logowania?
Ja rozumiem że wielu użytkowników XTB potrzebuje szybkiego interfejsu, ale są też ludzie którzy po prostu kupują coś raz na rok. Mam więc jakąś część majątku w serwisie który chroni go w sposób niedostateczny. Ochrona samym hasłem jest całkowicie nieakceptowalna. Banki to wiedzą od dawna.
Ja mam konto w 4 domach maklerskich nigdzie nie potwierdzam transakcji żadnymi hasłami po co Ci to? Jaki to ma sens? Jeśli chodzi o np akcje to jak ktoś by Ci je sprzedał to musi poczekać 2 dni zanim kasę dostanie więc tu akurat jest bezpieczniej jak w banku. Chyba że nie zaglądasz na konto . W xtb jest tak chyba że żeby przelać na inne konto niż Twoje zdefiniowane to musisz to zautoryzowac więc po co jeszcze robić to z transakcjami ? Po co komuś sama zabawa Twoimi akcjami ?
Też się zastanawiałem na zabezpieczeniami - że tylko login i hasło..?! Dlatego skontaktowałem się z Opiekunem konta i Ten powiedział, że środki z konta xstation można przelać tylko do przypisanego konta bankowego. Czyli teoretycznie ktoś może włamać się na platformę, narobić bałaganu, ale nie ukradnie środków... tak to zrozumiałem :D
Dzięki za odpowiedzi. Chodziło mi o to aby dodatkowa weryfikacja nastąpiła tylko jeden raz, najlepiej przy logowaniu, jednak skoro istnieje ograniczenie wypłaty tylko do przypisanego rachunku, to mi to w zupełności wystarczy.
Dostajesz codziennie raport na e-maila a być może jest opcja na SMS. Też dzwoniłem bo w sumie zainteresowało mnie to i zabezpieczenie jest takie że możesz przelać tylko w swoje konto. Owszem w aplikacji jest opcja wpisania innego konta ale można tam przelać tylko po weryfikacji czy jest to Twoje konto.
OK, jak już napisałem wyżej, możliwość przelewu tylko na swoje konto jest dobrym zabezpieczeniem, więc SMM mi w takim razie jest niepotrzebny. Dzięki za pomoc.