• Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~Lolko [147.231.39.*]
    Nie wiem jak kolega Wit robił obliczenia, może ma w tej kwestii wiedzę lepszą ode mnie, ale z moich wyliczeń wynika.
    Moc zainstalowana: 7MW * 24h * 365d = 61 320 000 kW przy ciągłej pracy przy maksymalnej mocy.
    Bezpiecznie zakładając, że jednak jakaś obniżka była i dostają niższe wartości taryfy (chociaż preferencyjne traktowanie bioeletrowni ma sens - bo mamy ciągłość pracy) to przychodów mamy nieco ponad 30 mln pln. Z łusek powstałych z tonych ziaren produkuje się 222 kwh (prezentacja kernela) także zakładając, że przy obniżonym plonie, agroliga będzie miała uruchomiony tylko zakład ekstrakcji - to mamy 170*222 ~37,5 mln kWh, także elektrownia ze źródeł własnych by miała nieco ponad 60% zapotrzebowania. Zakładając, że koszt wytworzenia wynosiłby połowę, to mamy 9mln czystego zysku. Jeśli agroliga zakupiłaby łuski z innych zakładów, i na produkcji z nich miałaby rentowność równą 25%, to mamy dalsze 3 mln zysku. -10-15% jakby nie pracowała w pełnej mocy. Także 10.5-11 mln zysku brutto z samej elektrowni.

Wit jeśli moje obliczenia są w jakiś sposób złe, to popraw mnie.

Ale ode mnie to jest jedno. Kto sprzedaje to jest frajer pompka.
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    ja czekam aż spadnie jeszcze, dobiorę
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~Lolko [147.231.39.*]
    Kernel w swoim raporcie piszę, że chce mieć do końca 2023 kiedy wszystkie projekty bioelektrowni pokończy EBITDA z tego sektoru w wysokości 60-65 mln usd. to jest 220 - 240 mln rocznie. Oni przetważają około niecałe 20 razy więcej słonecznika niż agroliga. Także jeśli by wszystkie łuski palili (co niekoniecznie jest planowane, bo by musieli mieć elekrownie przy wsyzstkich zakładach przetważania) to proporcjonalnie na ilość przetwarzanego słonecznika, z którą daje sobie rade agroliga, to wychodzi 11-13 mln EBITDA. Przy czym jak pokazałem moc naszej elektrowni jest większa niż przerób zakładu, więc mogą zarobić nawet więcej.

Także jeszcze raz, jak sprzedajesz, to jesteś lolem xD
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~Lolko [147.231.39.*]
    Dalszy update - Całkowita zainstalowana moc u Kernela ma wynosić 95MW
    Wieć jak się przeliczy planowany zysk EBITDA na Agroligę, to mamy 4,40-4.80 mln USD czyli ~16,3-17,8 mln EBITDA przy takiej efektywności jaką oni planują. Niech będzie kilka melonów mnie, to i tak nam daje obecną C/ZO z samej elektrowni w okolicach 1/5 przy cenie z dzisiaj.

Same elektrownia. Bez agro, bez tłoczenia. Kurde jedyne comoge napisać to XD
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~axn [83.5.234.*]
    zdecydowanie kalkulacja jest podobna do mojej - poczytaj wcześniejsze wpisy. Odnośnie kursu to wydaje się że spółka sama sie obroni. Odnośnie aktualnych spadków - mam wrażenie, że kurs jest rozgrywany. Warto to zaobserwować i wykorzystać. Ktoś siedzi nie tylko na Agrolidze a na całej Ukrainie i gra w przysłowiowe szachy. Prawdopodobnie za miesiąc, tydzień a może dwa przełączy kierunek. Ja gram pod fundamenty i długoterminowo chyba, że osiągnę swoje poziomy. Zyski same wyprężą kurs w przyszłości a otoczenie jest sprzyjające - tego sie nie da zasypać. Kwestia perspektywy czasowej.
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    raczej Leszczyna sprzedaje żeby kupic People Can Fly z gamedev. Zapisy na to są w środę wiec zaraz sytuacja się unormuje.
    A po zwrocie kasy z redukcji powrot do wzrostow.
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~axn [83.5.234.*]
    Jak poczytasz np. na Kernelu to widać nagon na spadki.
  • Re: Wplywy z elektrowni - poprawiona wersja Autor: ~Wit1286 [78.10.209.*]
    ja sie na elektryce nie znam więc napisałem bardzo ostrożnie bo zawsze licze pesymistyczne scenariusze dla giełdy i jak wtedy mi się opłaca to wchodze. A ilość kwh obliczyłem na podstawie informacji z innej firmy na ukrainie która miała zainstalowane jakieś 400MW i napisali że to da ileś tam kwh, to wyliczyłem ile będzie z 7MV. Jeśli ktoś wie ile 7 MW daje kwh to trzeba to pomnożyć przez 0,15 euro bo tyle płaci rząd. A co do zmniejszenia dopłaty to dotyczy ona fotowoltaiki 15% oraz wiatru 7,5%
[x]
AGROLIGA 0,00% 22,20 2025-10-21 11:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.