• Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Wit1286 [78.10.209.*]
    Z materiałów znalezionych na stronie spółki można wyczytać że w sierpniu elektrownia osiągnęła już moc 7 MW, a pełna moc i regularność pracy będzie osiągnięta do końca roku. z porównań innych elektrowni wychodzi też że 7MW może dać 11 mln kwh
    Doplaty na ukrainie były ustalone pierwotnie na 0,15 euro do Kwh, jednak dla fotowoltaiki zostały obniżone o 15%, natomiast tylko dla fotowoltaiki. Niech będzie zmniejszmy i dla nas dopłatę do 0,12 euro , wynik pomnóżmy * 4,4 , i mamy roczny dochód 5,8 mln zł.
    Nie wiem jakie są koszty ale one i tak już są w raportach bo elektrownia pracuje ludzie pracują , łuski słonecznika raczej nie kosztują
    5,8 mln rocznie przy kapitalizacji 80 mln ?
    Wniosek jest taki że obecna wycena spółki mogłaby być uzasadniona choćby tylko ze względu na samą elektrownie której póki co nikt nie brał na poważnie bo była w budowie i dopiero zaczyna pracować oraz to że jest tylko poboczną działalnością spółki
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Ozzy [37.47.107.*]
    Dzięki za informacje. One są potrzebne i nie każdy jest na tyle wtajemniczony aby prowadzić bezpośrednia dyskusję. Wiem
    że parę osób ma temat tutaj prześwietlony. Chętnie posłucham wywodów ekspertów.
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ida2010 [188.146.34.*]
    Ozzy. Co do ekspertów. Zastanawiam się nad jednym : jaka jest Twoja rola w Agrolidze? Albo jesteś leszczem , który chwali się, że kupił 3000 akcji, albo słupem, albo przerzucenie pomiędzy sobą akcje a na ciebie padło żebyś wpisem o 3000 akcji rozbujał pociąg o nazwie : „Agroliga”.
    Jeżeli jesteś/ jesteście poważnym inwestorem zbieraj papier do 100 zł.
    Tutaj może być powyżej 500 zł. PS. Dzisiejszy „Parkiet” pisze o spółkach ukraińskich. Czekamy! Była informatyka, developerka, gamedave, covid. Czyżby teraz ukraina ???
    Ida nie wiem. Nic nie muszę nikomu udowadniać czy jestem poważnym czy mniej poważnym. Haha
    Poprostu kupiłem pakiet i mam chęć zarobić jak każdy z Was. Spółka jest tania więc to kusi. Niestety nie wiem nic więcej.
    Proszę nie pisać jakiś scenariuszy ze scenariuszem słynnej bajki o żwirku i mchomorku.
    Tu są inwestorzy którzy posiadają takie pakiety a nawet większe. Więc się nie dopi... aj tylko wkońcu kup te akcje po 55 i zarób wkońcu coś.

Tak nawiasem pozdrawiam Cię. Wyluzuj już. Nie wyprowadzisz mnie z równowagi.
    A może się zaprzyjaźnisz ze mną. To nie boli.
    No chyba jak jesteś posiadaczem no to nie jesteś niezadowolony z tego że kupiłem pakiet leszcza 3k i podniosłem kurs. Jak masz akcje to powinnaś się cieszyć a ty snujesz teorie spiskowe.
    Jak masz akcje to się ciesz jak nie masz
    no to co ja poradzę że zostałeś na peronie. Pomachaj ręką..
    Wpisy wielu inwestorów są tutaj naprawdę wartościowe. I mówiąc o expertach nie podśmiewam się. A Ty odrazu atakujesz. Może jakiś spacer, herbatka melisa. Może Pramolan. Iga uspokój się już. Ok???
    A może masz kupione po 15 i jesteś bardzo napięty. Nie napinaj się tak bardzo bo stracisz równowagę.
    Ozgłupekzy napisz na forum jeszcze: ile masz oszczędności, gdzie mieszkasz , PIN do.... itd. Wtedy może będzie to dopełnienie Twojego postu o kupnie 3000 akcji Agroligii. Czekamy!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.72.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Ozzy [37.47.72.*]
    To że jesteś leszczem to czuć z daleka.
    I to śmierdzącym.
    Żegnam
    A inwestorów z tego forum mniejszych czy większych przepraszam. Nie mogę pisać w takich warunkach.

Już nie zamieszcze ani jednego wpisu.
    Jutro sprzedaje moje 23 akcje kupione za 15zł.

Pozdrawiam serdecznie
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Max [31.0.85.*]
    Ozzy wiem że jest weekend ale ty chyba nieco za wcześnie zatankowałeś do pełna. Ida to spoko gość pamiętam jak ostrzegał na infoscanie, że to śmieć i się nie mylił, w jego wypowiedziach tutaj nie widzę żeby cie obrażał a ty go atakujesz jak wroga, wyluzuj kolego nerwy szkodzą zdrowiu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.72.*]
    Ponieważ posiadam kulturę przepraszam wszystkich. Idę też przepraszam. Poniosło mnie..Nie będę tu już jednak się wypowiadał.

Czasem sobie poczytam wartościowe posty bo w następnym tygodniu już nie będę miał czasu bo lecę do Kijowa.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i przepraszam jeszcze raz.
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: axn [83.5.234.*]
    Do Wit1286 -odnośnie bioelektrowni fajne szacunki jednak wg mnie to jest znacznie lepszy wynik - określam go na 2,5-3 razy tyle co wyliczasz, bo podawane przez Ciebie uzyski są trochę lepsze niż z fotowoltaiki a słońce świeci tylko przez część dnia i to głównie od wiosny do jesieni u kotłów sie raczej nie wygasza.
    Do ida2010 - w poprzednich postach wydawało się że grasz na spadki -teraz dajesz sugestie na wzrosty jesteś na forum od 3 dni jak to czytać?
    Do axn na wschodzie mówią „Tisze budiesz dalsze jedziesz”. W przypadku tej spółki raczej trzeba mówić o inwestowaniu a nie o graniu. Akcjonariuszem jestem od dłuższego czasu.
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~jan [195.136.126.*]

Czytam posty, rzadko natomiast zabieram głos.W tych wszystkich wywodach/pomimo mego szacunku dla axn/ został pominięty wątek o ew.dochodach ze zbycia stada bydła i pośrednio korzyści z wprowadzenie sztucznego nawadniania pól ..Może ktoś więcej na ten temat wie?.Pozdrawiam.
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Wit1286 [37.47.93.*]
    Do axn
    Tak szacunki zanizone scenariusz pesymistyczny ale scenariusz ktory daje tyle ze sama elektrownia uzasadnia dzisiejszą wycene spółki, tyle chcialem przekazac dla tych co mają wątpliwosci czy wchodzic po wzrostach
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~red [31.60.27.*]
    Ozzy i wyważony na BMX Ty jesteś chyba mało rozwinięty co
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~red [31.60.27.*]
    Ozzy i wyważony na BMX Ty jesteś chyba mało rozwinięty co
    Ktoś podszywa się pod moje IP. Tu się dzieją cuda..Najpierw ktoś wstawił zlecenie 3k o 8.35, potem pkc .
    To nie ja. Ktoś się podszywa i pisze na różnych nickach.
    Mój nick Ozzy ale 3/4 postów jest niemoje.
    Mamy takie same IP. Jest to możliwe??
    Normalne jaja
    Zmykam stąd bo chyba mam zhakowany komputer. Niewiem co jest grane. Myszka mi lata po ekranie. Chyba będę musiał system przeinstalować.
    Nara
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.60.27.*]
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Ozzy [37.47.66.*]
    Takich IP to ma połowa Krakowa.
    Jak zresetuje kompa juz mam inne IP.
    Tak czy siak muszę system przeinstalować.
    Już miałem kilka włamów właśnie do telefonu i komputera. Często jak przekraczam granice Ukraińską.
    Właśnie umówiłem wizytę informatyka. Ma mi zrobić porządek i wgrać najlepsz są ochronę antywirusową. Taką że nawet KGB się nie włamie.
    Dobra żegnam się . Bo następny tydzień mam mocno napięty. Kiedyś tu wpadnę ale nie będę już nic pisał bo jakaś szuja się bezczelnie podszywa.

Żegnam
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~axn [83.5.234.*]
    do: ida2010 - dziękuję ci za informację - poczytałem trochę i wiem, że dobrze czujesz rynek, tym bardziej cieszę się, że tu jesteś i liczę na twoje przemyślenia odnośnie spółki i jej otoczenia.
    do: Wit1286 - masz rację nawet sama bioelektrownia nawet przy planie minimum powinna spokojnie bronić aktualne wyceny a to tylko mała cząstka biznesu.
    do: Jan - odnośnie zbycia stad moim zdaniem mamy to już rozliczone i po głębszych przemyśleniach samo zbycie uważam to za bardzo dobrą decyzję patrząc na strukturę produkcji mleka w IMC i Astarcie (o ile dobrze pamiętam tylko ok. 1 % obrotu) oraz pracochłonności, to nie mam wątpliwości o słuszności tych działań. Warto również wspomnieć że główni akcjonariusze Agroligi to ekonomiści i moim zdaniem dokładnie wiedzą co robią nie kierują się sentymentami a wynikiem ekonomicznym.
    Do: prawdziwego Ozzy: liczę, że poukładasz swój profil może warto się fizycznie zarejestrować. Z mojej strony nie jest ważne ile kto ma akcji i czy jest czarny czy biały. Ważne natomiast co wnosi do dyskusji, bo to buduje wartość naszego forum i spółki. W twoim przypadku ciekawi mnie jak wpadłeś na trop Agroligi i co skłoniło cię do inwestycji.
    Do wszystkich czytających - chciałbym szczególnie zwrócić Waszą uwagę na ceny oleju a głównie idące za tym marże rafinacyjne. To tutaj ten czynnik będzie głownie silnie wpływał na przychody i zyski przynajmniej kolejnego półrocza. A według moich szacunków marże te znacząco wzrosły.

Popatrzcie na wykres wzrostu cen oleju - i wszystko jasne!

link
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~Stan [46.204.2.*]
    Tak. To wszystko o czym piszesz i pisałeś układa się sensownie. W longterm powinno tu być bardzo dobrze. W porównaniu do Merc i CDR nie mam tu dużego pakietu ale bacznie czytam, analizuje i przygotowuję się. Dzięki axn
  • Re: Wpływy z elektrowni - wyliczenia Autor: ~rolnik [90.156.32.*]
    Wszystko jest jasne, cierpliwości.
    Kurs trzycyfrowy w ciągu najbliższych 12 miesięcy.

Relaks.
    dzięki za dobre słowa. :) Myślę, że powinno być lepiej niż dobrze. Bo gdzie jak nie tu - nie widzę aktualnie wiekszego potencjału wzrostów na GPW jak spółki szerokiego agro. Wydmuszki podparte wiatrem pod byle info rosną kilkunastokrotnie, to dobre fundamenty z perspektywą powinny tym bardziej pędzić w górę. Jak ktoś się zna to widzi, że tu tanio to dopiero bedzie a teraz to my z pod ziemi wychodzimy.
    Wiesz, tutaj jednak obecnie jeszcze są małe obroty i trudno wejść sensownie by nie strzelić +30%. Ale takie początki miewały spółki, a jednak dało się zarobić
    obroty tu rosną wraz z ceną. Pamiętasz Mercatora na początku wzrostów?
    Nie wykluczam takiego scenariusza.
[x]
AGROLIGA -1,14% 17,30 2025-12-17 15:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.