Na dzień 30 września 2020 r. grupa kapitałowa posiadała 1 111 lokali mieszkalnych i usługowych, dla których do końca września 2020 r. zostały zawarte umowy sprzedaży (warunkowe, rezerwacyjne), ale nie doszło do przekazania lokali nabywcom. Wartość zawartych umów netto to 682 mln zł, z czego 278,8 mln zł to wartość umów sprzedaży lokali, które mogą zostać sfinalizowane w 2020 r. i rozpoznane w wynikach Grupy Marvipol Development za ten okres, przy założeniu, że pandemia COVID-19 nie wpłynie negatywnie na realizację potencjału przekazań.
Zakladajac bardzo konserwatywnie, niech sfinalizuja umowy za 200 mln. W raporcie podaja tez ze srednia marza na sprzedazy to 27-28%.
Wychodzi na to ze zysk na 4 kwartal moze byc okolo 50-60 mln nie liczac segmentu magazynowego? Niech mnie ktos wyprowadziz bledu.
Niestety na bananowej trzeba mieć straty to wtedy jest szansa na wzrosty mp. Trakcja.
Lub nędzne zyski w postaci 1% wk to idzie w górę tam gdzie jest realna gotówka w kasie nie jest dobrze...
Poza tym jak już tutaj pisałem..... To nie są rewelacyjne informacje ...... Marvipol Development odnotował 25,76 mln zł skonsolidowanego zysku netto w III kw. 2020 r. wobec 28,72 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie. W okresie 9 miesięcy 2020 r. Grupa Marvipol Development zawarła 384 umów sprzedaży mieszkań i lokali użytkowych, o 47% mniej
To proszę powiedz mi dlaczego ludzie nie są rozczarowani zyskami np.
Livechat, allegro, cd i setek innych firm a tu 40mln netto przy kapitalizacji 200 rozczarowuje???
Nie odbieraj tego jako atak to tylko brak zrozumienia...
Haha bo obiecywaliście im tutaj ponad 30 mln w tym kwartale i nie wiadomo jakie kokosy do końca roku a tmczase zyski są mniejsze niż rok temu a sprzedaż mieszkań spada rok do roku o 47 % czy to wygląda na rewelacyjne wyniki ?
Pluto jak to wyliczyłeś Przecież każdy głupi to potrafi od zysku brutto 70 mln może być 50 mln konserwatywnie ale sprzedane lokale nie uciekły odejmujemy koszty sprzedaży 1,5 mln i koszty ogólnego zarządu 9 mln i naprawdę nie wychodzi 25 do 35 mln Jak to liczyłeś ?
Ależ nie ja gdziezbym śmiał ale jak ktoś tu pisał że wynik będzie niższy niż rok temu to go poprawiali że będzie wyższy niż 30mln. A wy się teraz dziwicie że nie rośnie ktoś ustawił zlecenie S 5,18 zł i sypie z ukrycia aż żal patrzeć :(
Ale tak czytasz ten raport czy udajesz ?.Przecież każdy kto czyta to widzi i wie że najważniejszy jest zysk operacyjny bo zysk netto może być zniekształcony j
Zysk operacyjny wyniósł 30,58 mln zł wobec 27,61 mln zł zysku rok wcześniej.
Skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 115,17 mln zł w III kw. 2020 r. wobec 55,51 mln zł rok wcześniej.
Znalazlem to było tutaj: Re: Marvipol Development S.A. w III kwartale 2020 roku ~ciekawy 2020-10-05 22:52 IP 31.60.23.*
Przekazali w 3q 2,5 raza więcej mieszkań niż w 1-2q - wynik netto pewno będzie rekordowy w 3 q - jakieś 25% marży od sprzedaży na poziomie 113 mln zł + kilka milionów z magazynów,
Coś się nie zgadza Wszystko tak jak napisał przychody rekordowe zysk operacyjny rekordowy nawet zysk netto rekordowy w 2020 roku nawet marża wyższa niż napisał .Po prostu nie przeszacowali magazynów nikt ich nie zmusi muszą to zrobić dopiero na koniec roku rozliczeniowego .
Oczekiwałeś czego ? Miałeś podane liczbę przekazań lokali dwa miesiące temu nie dołożyli przeszacowania z magazynów jak rok temu 30 mln przecież tylko dlatego był wynik netto lepszy nie widzisz tego Nie przeszacowali dużo teraz muszą to zrobić na koniec roku
Patrz tak
Aktywa obrotowe: wzrost o 32.83% r/r
Inwestycje krótkoterminowe: wzrost o 147.45% r/r
Środki pieniężne i inne aktywa pieniężne: wzrost o 131.09% r/r
Kapitał własny akcjonariuszy jednostki dominującej: wzrost o 13.20% r/r
Jeśli ktoś sprzedaje teraz to dobrze dla przyszłości kursu nie potrzeba tu takiego co z ukrycia wali przy 9 zł czy 12 zł niech sprzeda teraz na dołku szuka super inwestycji
Ja na szczęście przeliczyłem sobie dobrze że zysk będzie niższy niż rok temu ktoś inny też tu tak pisał chyba ktoś co miał Ronsona... Ale oczekiwania były tu nakręcone na maksa a teraz zdziwienie że zawiedzeni sprzedają w dół...
Ja się denerwuje .Ja tylko odpowiadam mam takie prawo żeby prostować .Wiadomo że kurs pójdzie do góry chyba nie trzeba być specjalistą żeby zauważyć jak będzie zysk za 4q Naprawdę jak nie pójdzie do 15 złw przyszłym roku to nie sprzedam bo zmieni się sekwencja fal ale to nie możliwe na razie przy moim posiadaniu wystarczy mi dywidenda na spokojne życie tylko ja nie żyję z akcji .
Patrzac z boku, to chyba lepiej akcje Marvipola traktowac jak inwestycjolokate. Zamknac kompa, forum bankiera i ustawic sprzedaz do realizacji. Ciezki papier , brak obrotow , malo chetnych do handlu. Nie na moje nerwy, teraz czuje sie lepiej nie majac tak duzego pakietu jak mialem. Zostawilem sobie pare akcji dla smiechu, zeby zobaczyc z ciekawosci kiedy i czy dojdzie do realizacji sprzedazy. To jest spolka kup i nie ogladaj.
Wow aleście się rozpisali !! Zgadza się to ja jestem tym gościem "Co miał Ronsona" o i rzeczywiście mówiłem ze Marvipol nie zdoła powtórzyć wyniku z poprzedniego roku tamten wynik był po prostu zbyt wyśrubowany. Ale nie ma się co przejmować wynik Marvipolu za III kw i tak był dobry... przynajmniej z mojego punktu widzenia bo Ronson nie dość ze nie powtórzył wyniku to jeszcze podał w III kw. stratę -3,1 mln wiec głowa do góry Marvipol to dobra spółka... choć niestety nie wiadomo kiedy wzrośnie. Ale jak zauważyliście większość spółek developerskich i posiadających nieruchomości jest mocno niedoszacowana ot taka już jest polska giełda hmmm
Teraz policze dokładnie:
Przychód 200 mln zł, marża 25-30% to 50-60 mln zł
Koszt sprzedaży 2,5 mln zł
Koszt zarządu 9 mln zł
Pozostałe koszty operacyjne 1,5 mln zl
Koszty finansowe 1 mln zł
Razem 14 mln zł kosztów
Mamy 36-46 mln zł brutto
19%CIT
Zostaje 29-37 mln zł netto
Mogą być przesunięcia w CIT.
Proszę się nie spinać na mnie za zwykle szacunki czy powyzsze obliczenia. Ja wiem ze kurs nie rozpieszcza, ale to nie powód do frustracji. A szansa na niemal podwojenie zysku w samym IV kwartale to rewelacyjny wynik, po co się oszukiwać jeszcze bardziej wybujalymi oczekiwaniami.
Pluto zgadza się tylko sam widzisz ze liczysz tylko mieszkaniówkę , A w mieszkaniówce błąd na Cascade Residence zgodnie z ostatnim raportem przekazane maja 20 lokali zysk brutto z tego 6 mln a razem caskade residence to 44 lokale maja do sprzedania tylko jeden ostatni apartament na sprzedaz i jeden ostatni lokal usluowy a wiec sprzedane nastepne 22 apartamenty ktore nie zostały wliczone w tabele z mozliwymi przekazaniami do konca roku a to przecież dodatkowo 20 mlnprzychodu i 6 mln zysku brutto i jeszcze magazyny z przeszacowaniem do ceny rykowej na koniec roku wiec dalej jest to zanizone i niepoprawne policzone .
Mogli by już skończyć sprzedaż po 5,20 i ustawić się trochę wyżej choćby na 5,40 niby niewiele w górę ale też by przecież sprzedali nie wiem czemu się tak uparli na 5,20 hmmm. Nie napiszę tu że przecież wyniki nie były takie złe bo na mnie nakrzyczeć możecie hahaha Tak czy inaczej kurs od wyników nie chce iść do góry ...sprzedającym odpowiadają obecne ceny hmm
Zakar jaka jest różnica czy kurs chodzi po 5,2 czy 5,4 czy po 7 zł skoro dopiero sprzedajemy po 15 zł Jeśli uważasz że wyniki 3q był słaby to Twoja sprawa czy wyniki 4q też będą słabe każdy widzi że marże na oddawanych lokalach są grubo powyżej 30% a sprzedanych lokali do przekazania jest za 270 mln plus Cascada Residence a nie 200 mln i to są dane sprzedażowe na 30 września jaka jest pewność że nie sprzedadzą nic przez 3 miesiące Oczywiście tylko Riviera Park zaniżyła marże( znaczny koszt budowy ulicy dojazdowej do osiedla ) ale tam zostało niewiele lokali do przekazania nie zamierzam nikogo do przekonywać do zakupu jak ktoś uważa że nie spółka nie zarabia i nie jest warta obecnej ceny niech sprzedaje dalej Oczywiście wskaźnik c/z 3 mówi nam że spółka bardzo dobrze zarabia ale kogo interesuje czy spółka zarabia czy nie w 4q 2019 rekordowe wyniki poprawa zysku operacyjnego z 45 mln na 90 mln a kurs spadł z 5,8 na 3,2 .Naprawdę widzisz jakiś związek wyników spółek z ich kursem .
Wolę wierzyć że spółki z dobrymi wynikami zwłaszcza jak je poprawiają rok do roku... są bardziej wartościowe od tych co wyników lepszych nie mają a zwłaszcza takich co wymyślają sobie straty. Ale ty chyba tylko taka moja fanaberia hmm....