• stop loss - pytanie od początkującego Autor: ~lukash9 [185.152.122.*]
    cześć!

to moje pierwsze pytanie na forum, jestem początkujący, więc z góry przepraszam za ewentualne błędy/braki, liczę na merytoryczną odpowiedź

dokonałem wczoraj zakupu niedużego pakietu akcji Mercatora, po cenie 461 zł / sztuka, dodatkowo ustawiłem stop loss na poziomie 440 zł

rano, tuż po starcie sesji, zorientowałem się, że stop loss się aktywował i sprzedał akcje za 440 zł, podczas gdy kurs wystartował z poziomu 452 zł...

czy ktoś z Was może wytłumaczyć mi z jaką sytuacją miałem do czynienia i gdzie popełniłem błąd / jak uniknąć takich sytuacji w przyszłości? na jakim poziomie najczęściej zabezpieczacie SL swoje akcje?

z góry dziękuję za wszystkie merytoryczne odpowiedzi!
  • Re: stop loss - pytanie od początkującego Autor: ~ziggy [83.26.168.*]
    Co się stało? Skoro stop loss się aktywował, to kurs osiągnął 440 zł, nie ma innej możliwości. Rzut oka na wykres i widać, że stało się to dość szybko, bo juz około 9:30. Co ma do rzeczy otwarcie po 452? Kolejne pytanie. Jak tego uniknąć? Im bliżej ustawisz SL, tym oczywiście większe prawdopodobieństwo, że się aktywuje. Niestety nie da się sensownie wskazać jakiegoś optymalnego poziomu SL. Teoretycznie powinien on zależeć od zmienności kursu, ale nawet jeśli przyjmiemy, że odzwierciedlają ją jakieś wskaźniki analizy technicznej np. ATR, to przecież wskazują one jaka BYŁA zmienność, a nie jaka będzie. Z moich osobistych doświadczeń wynika, że jeśli nie trafię na silny trend wzrostowy, to SL zostanie wybitny niezależnie od tego, czy ustawiam go ekstremalnie blisko, czy ekstremalnie daleko.
  • Re: stop loss - pytanie od początkującego Autor: ~lukash9 [185.152.122.*]
    hej, zalogowałem się do DM minuty po rozpoczęciu sesji, pakiet został sprzedany dokładnie 09:00:21 wg systemu domu maklerskiego (choć kurs na wykresie wskazuje znacznie wyższy poziom na starcie) - to istotne informacje, mogłem dołączyć do poprzedniej wiadomości
  • Re: stop loss - pytanie od początkującego Autor: ~ziggy [83.26.168.*]
    Wykresy mają różną 'rozdzielczość' i czasem coś może umknąć. Choć w tym przypadku różnica jest zbyt duża by było to prawdopodobne. Trzeba by prześledzić listing wszystkich transakcji. Jeśli Twoja transakcja była około 9:00 to prawdopodobnie zostala zawarta po cenie otwarcia czyli 452. Być może pomyliłeś się przy wprowadzaniu parametrów zlecenia.
  • Re: stop loss - pytanie od początkującego Autor: ~lukash9 [5.173.217.*]
    tak jak napisałem stop loss był ustawiony na 440 zł i sprzedaż po tej cenie widnieje na liście transakcji z godz. 9:01, mimo, że kurs wystartował na poziomie znacznie wyższym

dzięki za chęć pomocy i wszystkie podpowiedzi, myślę, że muszę udać się z tym pytaniem i zapisami transakcji bezpośrednio do domu maklerskiego
  • Re: stop loss - pytanie od początkującego Autor: e-11 [46.204.18.*]
    Na wykresach nie widać krótkich transakcji. To znaczy kiedy ilość akcji w transakcji jest mała w stosunku do pozostałych transakcji. I jeszcze jedno, kiedyś miałem podobną sytuację w jednym z DM. Miałem wystawioną sprzedaż akcji i chciałem ustawić stop loos, więc kliknąłem MODYFIKUJ i system przyjął modyfikacje ale sprzedał po jakiejś tam cenie przypadkowej. Jak zadzwoniłem do obsługi przeanalizowali i kazali reklamować. Ale odpuściłem bo na szczęście wyszedłem na plus. Od tamtej pory jeśli mam wystawione zlecenie to najpierw je anuluje a później wystawiam Stop Loos.